Gewaarborgde schuld
De gewaarborgde schuld betreft schuld van bedrijven of instellingen die door de Vlaamse overheid gewaarborgd wordt. Ze betekent enkel een last voor de overheid wanneer de schuldenaar niet aan zijn verplichtingen kan voldoen en de schuldeiser vervolgens bij de overheid aanklopt. Die schuld behoort niet tot de eigenlijke overheidsschuld.
Evolutie uitstaande waarborgen 2020-2024
De totale gewaarborgde schuld bedroeg eind 2024 10,336 miljard euro. De coronacrisis remde de daling van de gewaarborgde schuld af, maar sinds 2022 werd die daling opnieuw ingezet. De totale gewaarborgde schuld daalde in 2024 met 972,16 miljoen euro ten opzichte van eind 2023. Ook voor de volgende jaren wordt een verdere daling van de gewaarborgde schuld verwacht.
Aan welke entiteiten werden in het verleden de meeste waarborgen verstrekt?
- De DBFM Scholen van Morgen (opent in nieuw venster)
- De sociale huisvesting met als voornaamste actoren de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW)(opent in nieuw venster) en het Vlaams Woningfonds (VWF) (opent in nieuw venster)
- De Watergroep(opent in nieuw venster) (grootste drinkwaterbedrijf van Vlaanderen)
- Het Vlaams infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (VIPA) (opent in nieuw venster)
- Lantis(opent in nieuw venster) (Oosterweelproject)
- Waarborgen aan grote, middelgrote en kleine ondernemingen via de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV)(opent in nieuw venster) en Gigarant NV(opent in nieuw venster)
Is de gewaarborgde schuld opgenomen in de geconsolideerde schuld?
In 2024 werd 8,210 miljard euro gewaarborgde schuld in de geconsolideerde schuld opgenomen. De niet-geconsolideerde gewaarborgde schuld bedroeg 2,126 miljard euro. Slechts een beperkt deel van de totale gewaarborgde schuld is dus zuiver gewaarborgde schuld. Het grootste deel daarvan bevindt zich in de sector van de economische waarborgen, goed voor 1,603 miljard euro.
Zowel de geconsolideerde als niet-geconsolideerde gewaarborgde schuld daalden in 2024. De geconsolideerde gewaarborgde schuld nam verder af met 644,92 miljoen euro. De niet-geconsolideerde gewaarborgde schuld daalde opnieuw met 327,24 miljoen euro, nadat ze in 2023 toenam door enkele nieuw verstrekte waarborgen. In haar geheel daalde de gewaarborgde schuld dus met 972,16 miljoen euro.
Evolutie geconsolideerde en niet-geconsolideerde gewaarborgde schuld
In miljoen euro
Hoe beheert Vlaanderen het risico van de gewaarborgde schuld?
Overzicht kost waarborgverstrekking
De uitwinningen in 2024 bedroegen 16,76 miljoen euro, een afname met 4,30 miljoen euro ten opzichte van 2023. In 2024 werd 18,21 miljoen euro aan waarborgpremies ontvangen. Daarnaast realiseerden twee entiteiten terugwinningen, goed voor een totaalbedrag van 6,57 miljoen euro. Globaal bracht de waarborgverstrekking in 2024 dus 8,02 miljoen euro op. Ook de drie voorgaande jaren was die winstgevend.
In miljoen euro
Verdeling type waarborgen
De uitwinningen (16,76 miljoen euro) bedroegen in 2024 slechts 0,16% van de uitstaande waarborgen en situeerden zich hoofdzakelijk bij PMV/z-Waarborgen. Die entiteit werd met 16,04 miljoen euro aan uitwinningen geconfronteerd. Jaarlijks wordt in de begroting wel een provisie voor de verwachte uitwinningen aangelegd. Dat gebeurt op basis van gestandaardiseerde waarborgverstrekking.
Een belangrijke kanttekening is dat de uitwinningen in 2024 bijna allemaal in de sector van de economische waarborgen plaatsvonden. Die sector maakt slechts 15,5% van de totale Vlaamse gewaarborgde schuld uit. Het leeuwendeel van de gewaarborgde schuld (82,9%) is door activa gedekt. Het risico is dus eerder beperkt.
Meer informatie
Wil je meer weten over de gewaarborgde schuld van Vlaanderen? Lees er meer over in het Kas-, schuld- en waarborgrapport.