Gedaan met laden. U bevindt zich op: Bron van besmettingen met varkenslintworm in Lier geïdentificeerd Zorg

Bron van besmettingen met varkenslintworm in Lier geïdentificeerd

Nieuwsbericht
19 april 2024

Na uitgebreid en intensief brononderzoek heeft het Departement Zorg met zekerheid kunnen identificeren welke persoon de bron was voor besmettingen met varkenslintworm in basisschool Het Molentje in Lier. Het onderzoek heeft aangetoond dat de persoon al sinds de zomer van 2022 niet meer besmettelijk is en de varkenslintworm in het buitenland heeft opgedaan.

Joris Moonens, woordvoerder Departement Zorg: “We wisten al zo goed als zeker dat er geen besmettelijke personen meer aanwezig waren op de school en dat de besmettingen die het voorbije jaar ontdekt werden, in het verleden gebeurd moesten zijn. Nu hebben we ook kunnen identificeren welke persoon in de omgeving van de school drager is geweest van een varkenslintworm en andere personen heeft kunnen besmetten. We weten met zekerheid dat deze persoon sinds de zomer van 2022 niet meer besmettelijk is en dat ook personen uit diens privé-omgeving niet besmettelijk zijn. We kunnen de ouders en de school dus volledig geruststellen dat er geen besmettingsrisico’s meer zijn.”

Eind februari werd er nog een MRI-screening georganiseerd voor alle leerlingen uit de leerjaren van besmette kinderen om nog onontdekte besmettingen op te sporen. De komende weken zal ook een MRI-screening aangeboden worden aan leerlingen uit de overige leerjaren. Zo krijgen alle leerlingen de kans te laten onderzoeken of ze in het verleden besmet zijn geraakt. Deze MRI-screenings staan los van de identificatie van de bron en stonden al gepland. In de basisschool Het Molentje in Lier zijn het voorbije jaar al een 10-tal besmettingen met de larve van een varkenslintworm ontdekt bij kinderen uit het lager onderwijs.