Gedaan met laden. U bevindt zich op: Lancering kwaliteitshandboek ventilatie en gratis ventilatieaudit voor lokale dienstencentra Zorg

Lancering kwaliteitshandboek ventilatie en gratis ventilatieaudit voor lokale dienstencentra

Nieuwsbericht
21 mei 2024

Het Departement Zorg heeft een kwaliteitshandboek ventilatie opgesteld voor de lokale dienstencentra (LDC). Dit handboek is een gids voor een goede ventilatie binnen aanvaardbare comfortgrenzen én met een minimale impact op de energiekost. LDC’s krijgen nu ook een gratis ventilatieaudit. Deze audit evalueert de luchtkwaliteit en biedt praktische aanbevelingen voor zowel het verbeteren van de luchtkwaliteit als het reduceren van energieverbruik voor ventilatie. 

Kom meer te weten over dit handboek en de gratis audits op het webinar(opent in nieuw venster).

Over het kwaliteitshandboek

Het kwaliteitshandboek omvat:

 • Een grondige toelichting over verschillende ventilatiesystemen, afgestemd op de unieke omgeving van LDC’s.
 • Kwaliteitsindicatoren voor ventilatie in LDC;
 • Aanbevelingen voor gerichte ventilatie in eet-en leefruimtes en kamers;
 • Aangepaste ventilatie bij viruscirculatie;
 • Gebruik van luchtreinigers;
 • Richtlijnen voor het handhaven van ventilatiekwaliteit door middel van CO2-metingen.
 • Praktische tips voor het verbeteren van de luchtkwaliteit.
 • Aanbevelingen voor energiebesparing zonder in te boeten op de kwaliteit van de binnenlucht.

Naar het kwaliteitshandboek(opent in nieuw venster)

Over de gratis ventilatieaudit

De gratis ventilatieaudit is een professionele doorlichting van ventilatievoorzieningen door een studiebureau en levert aanbevelingen op maat om de kwaliteit van de ventilatie te verbeteren en de energieprestaties gekoppeld aan ventilatievoorzieningen te optimaliseren, met onder meer:

 • een globale inventarisatie van de aanwezige ventilatievoorzieningen: omschrijving van het systeem (o.a. capaciteit, systeem A, C of D?), opdeling in zones (wat op welke ventilatiegroep?)
 • een plan (digitaal schema/grondplan) met overzicht van het minimaal benodigde ventilatiedebiet van elke ruimte van het gebouw, volgens de geldende regelgeving (Kwaliteitshandboek Ventilatie in LDC)
 • een gedetailleerde beschrijving van het type ventilatiesysteem dat nodig is om het minimale ventilatiedebiet in elke ruimte te bereiken
 • een gedetailleerde investeringskost van het benodigde ventilatiesysteem of van de gewenste upgrade van het ventilatiesysteem, met duidelijk inzicht in de onderdelen, onder andere: studiekosten, materiaalkosten, installatiekosten (= mensuren) en eventuele aannames, onder andere: waar komt het benodigde ventilatiesysteem te staan, hoe worden de ruimtes van ventilatie voorzien enzovoort
 • advies en aanbevelingen i.v.m. onderhoud, verbetering regeling, energiebeheersing

Naar de gratis ventilatieaudit(opent in nieuw venster)

Webinar

Om de inhoud van het kwaliteitshandboek en de voordelen van de ventilatieaudit verder toe te lichten, organiseert het Departement Zorg een webinar. Dit vindt plaats op dinsdag 18 juni van 14u00-15u30 van en staat open voor alle belanghebbenden in de LDC-sector.

Tijdens het webinar zullen experts diepgaand ingaan op de richtlijnen van het handboek en hoe de gratis ventilatieaudit een positieve impact kan hebben op uw zorgvoorziening.

Wij nodigen u uit om uw deelname aan het webinar te bevestigen. Schrijf u hier in voor het webinar ventilatie-audits.(opent in nieuw venster)