Gedaan met laden. U bevindt zich op: Lancering Kwaliteitshandboek ventilatie en Gratis Ventilatieaudit voor psychiatrische verzorgingstehuizen Zorg

Lancering Kwaliteitshandboek ventilatie en Gratis Ventilatieaudit voor psychiatrische verzorgingstehuizen

Nieuwsbericht
27 maart 2024

Het Departement Zorg heeft een kwaliteitshandboek ventilatie opgesteld voor de Psychiatrische Verzorgingstehuizen (PVT). Dit handboek is een essentiële gids voor het waarborgen van een goede ventilatie binnen aanvaardbare comfortgrenzen én met een minimale impact op de energiekost, binnen de PVT-faciliteiten. PVT’s krijgen nu ook een gratis ventilatieaudit. Deze audit is ontworpen om de luchtkwaliteit te evalueren en praktische aanbevelingen te bieden voor zowel het verbeteren van de luchtkwaliteit als het reduceren van energieverbruik voor ventilatie.

Over het kwaliteitshandboek

Het kwaliteitshandboek is met de grootste zorg samengesteld om te voorzien in de specifieke behoeften van Psychiatrische Verzorgingstehuizen. Het omvat:

 • Een grondige toelichting over verschillende ventilatiesystemen, afgestemd op de unieke omgeving van PVT's. - Kwaliteitsindicatoren voor ventilatie in PVT;
 • Aanbevelingen voor gerichte ventilatie in eet-en leefruimtes en kamers;
 • Aangepaste ventilatie bij viruscirculatie;
 • Gebruik van luchtreinigers;
 • Richtlijnen voor het handhaven van ventilatiekwaliteit door middel van CO2-metingen. - Praktische tips voor het verbeteren van de luchtkwaliteit.
 • Aanbevelingen voor energiebesparing zonder in te boeten op de kwaliteit van de binnenlucht.

Naar het kwaliteitshandboek(opent in nieuw venster)

Over de gratis ventilatieaudit

De gratis ventilatieaudit is een professionele doorlichting van ventilatievoorzieningen door een studiebureau en levert aanbevelingen op maat om de kwaliteit van de ventilatie te verbeteren en de energieprestaties gekoppeld aan ventilatievoorzieningen te optimaliseren, met onder meer:

 • een globale inventarisatie van de aanwezige ventilatievoorzieningen: omschrijving van het systeem (o.a. capaciteit, systeem A, C of D?), opdeling in zones (wat op welke ventilatiegroep?)
 • een plan (digitaal schema/grondplan) met overzicht van het minimaal benodigde ventilatiedebiet van elke ruimte van het gebouw, volgens de geldende regelgeving (Kwaliteitshandboek Ventilatie in PVT)
 • een gedetailleerde beschrijving van het type ventilatiesysteem dat nodig is om het minimale ventilatiedebiet in elke ruimte te bereiken
 • een gedetailleerde investeringskost van het benodigde ventilatiesysteem of van de gewenste upgrade van het ventilatiesysteem, met duidelijk inzicht in de onderdelen, onder andere: studiekosten, materiaalkosten, installatiekosten (= mensuren) en eventuele aannames, onder andere: waar komt het benodigde ventilatiesysteem te staan, hoe worden de ruimtes van ventilatie voorzien enzovoort
 • advies en aanbevelingen i.v.m. onderhoud, verbetering regeling, energiebeheersing

Naar de gratis ventilatieaudit(opent in nieuw venster)