Gedaan met laden. U bevindt zich op: Departement Zorg zet Zorgzame Buurten in de kijker Nieuwsberichten

Departement Zorg zet Zorgzame Buurten in de kijker

Nieuwsbericht
6 september 2023

Het Departement Zorg lanceert deze week een campagne rond Zorgzame Buurten. Via sociale media kunnen stakeholders en het brede publiek (verder) kennismaken met dit project. Met deze campagne wil het Departement Zorg iedereen inspireren om met Zorgzame Buurten aan de slag te gaan.

campagnebeeld zorgzame buurten. Maak van jouw buurt een zorgzame buurt.

In een Zorgzame Buurt(opent in nieuw venster) is de professionele zorg afgestemd op een netwerk van buren en kennissen. Hierdoor kunnen mensen comfortabel in hun eigen woning of vertrouwde buurt blijven wonen. Jong en oud kennen en helpen elkaar in een zorgzame buurt, waar voorzieningen en diensten voor iedereen toegankelijk zijn. Een zorgzame buurt volgt geen vast model, maar biedt een vernieuwde blik op de buurt die ernaar streeft om de sociale cohesie te versterken en de levenskwaliteit van alle bewoners te verbeteren. Door samen te werken en elkaar te ondersteunen, dragen Zorgzame Buurten bij aan een betere leefomgeving waarin iedereen zich thuis voelt.

Momenteel lopen er 132 zorgzame buurtprojecten in Vlaanderen en Brussel. Van 1 maart 2022 tot en met 29 februari 2024 zijn deze projecten aan de slag in hun buurt. Gedurende de hele looptijd worden ze ondersteund in hun werking via vormingen en coaching, zodat ze tijdens deze twee jaar een stevig fundament kunnen uitbouwen. Vanaf 1 maart gaan ze op eigen benen verder aan de slag. Onderzoekers volgen de projecten mee op. In het voorjaar van 2024 zullen zij beleidsaanbevelingen geven aan de Vlaamse overheid. Daarnaast stellen ze ook een toolbox op waarmee startende zorgzame buurten aan de slag zullen kunnen gaan.

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits: “Zorgzame buurten zijn de toekomst en willen we in heel Vlaanderen verankeren. Op het terrein merk ik alvast veel enthousiasme en een grote dynamiek in de samenwerking tussen zorg en welzijn, lokale besturen, verenigingen, … Dat enthousiasme willen we heel graag nog aanwakkeren. Met al het materiaal dat nu ontwikkeld is en de ondertussen opgebouwde expertise willen met deze campagne dan ook heel graag andere buurten inspireren om hiermee aan de slag te gaan.”

Karine Moykens, secretaris-generaal van het Departement Zorg: “We zien Zorgzame Buurten als een onmisbaar puzzelstuk om tot geïntegreerde zorg te komen en in te zetten op het creëren van sociale cohesie en sociale netwerken in een wijk. Hierdoor creëren we voelsprieten die sneller kunnen detecteren of er mensen zijn die nood hebben aan professionele hulp. Daarnaast willen we ook mantelzorgers er meer ondersteunen. We zetten in op een betere samenwerking tussen welzijns- en zorgpartners en andere organisaties om op die manier tot een betere preventie en hulpverlening te komen.”

Tijdens het eerste luik van de campagne deelt het Departement Zorg deze drie video’s:

Stakeholders en buren die interesse hebben om een Zorgzame Buurt op te starten, kunnen heel wat inspiratie vinden op www.zorgzamebuurten.be(opent in nieuw venster). Op de website staat een overzicht van alle Zorgzame Buurten die op dit moment actief zijn, maar ook leesmateriaal voor beginners en gevorderden, inspirerende video’s en verhalen.