Gedaan met laden. U bevindt zich op: Geen reden tot ongerustheid na besmetting geiten op kinderboerderij in Lanaken Nieuwsberichten

Geen reden tot ongerustheid na besmetting geiten op kinderboerderij in Lanaken

Nieuwsbericht
8 september 2023

Eind augustus werd bij Kinderboerderij het Domein Pietersheim vastgesteld dat 13 geiten besmet waren met de bultenziekte (Caseous Lymfadenitis) die veroorzaakt wordt door de bacterie corynebacterium pseudotuberculosis. Deze ziekte komt voornamelijk voor bij geiten en schapen. Het is een bacteriële aandoening die uitwendige en inwendige abcessen veroorzaakt en in België uitsluitend bij geiten is vastgesteld.

Er is geen reden tot ongerustheid. Het risico op overdracht naar de mens is uiterst klein. Bezoekers moeten zich dus geen zorgen maken over hun gezondheid. Bij de mens is het zeer uitzonderlijk. In 2008 werden wereldwijd slechts 13 gevallen vastgesteld, die voornamelijk veroorzaakt werden door werk gerelateerde blootstelling. Een typisch symptoom bij de mens is een lymfeklierontsteking.

De 13 besmette geiten werden geëuthanaseerd, bij de resterende geiten werd bloed genomen om hen te testen. De knuffelweide op de kinderboerderij blijft voorlopig dicht zodat alles ontsmet kan worden. Bezoekers kunnen de geiten nog wel bekijken.