Gedaan met laden. U bevindt zich op: Subsidies en begeleiding voor innovatieve projecten die de toegankelijkheid van de huisarts bevorderen Nieuwsberichten

Subsidies en begeleiding voor innovatieve projecten die de toegankelijkheid van de huisarts bevorderen

Nieuwsbericht
22 mei 2024

De Vlaamse overheid investeert in nieuwe projecten die de huisartsenpraktijk op een innovatieve manier hervormen en op die manier andere huisartsen kunnen inspireren om volop in te zetten op vernieuwing van het huisartsenaanbod.

De huisartsentoegankelijkheid staat vandaag onder druk en veel huisartsen ervaren een hoge werkbelasting. Ook vanuit de patiënten komen er signalen over de moeilijke bereikbaarheid van huisartsen. Daarom wil de Vlaamse overheid projecten ondersteunen die een andere, efficiëntere organisatie van de huisartsenpraktijk kunnen verwezenlijken en op die manier de bereikbaarheid van de huisartsen voor de patiënt kunnen verhogen en de werkdruk voor huisartsen kunnen verlagen.

Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin: “De huisarts is van cruciaal belang voor de gezondheid van de mensen, en we willen echt iets doen met de signalen die ons vandaag bereiken, zowel vanuit de huisartsen als vanuit de patiënten. Het probleem is echter complex en er is geen gemakkelijke one-size-fits-all-oplossing. Daarom dat we een oproep doen om vernieuwende projecten uit het werkveld extra te ondersteunen, niet alleen met subsidies maar ook met extra coaching en professionele begeleiding. Op die manier kan kennis gedeeld worden en kunnen deze projecten andere lokale huisartsenkringen en zorgraden inspireren om op lokaal niveau aan de slag te gaan en zelf plannen uit te werken.”

De oproep

Het Departement Zorg lanceert vandaag een oproep aan zorgraden, lokale huisartsenkringen en lokale besturen om hun innovatieve projecten in te dienen. Er zullen 6 à 10 projecten geselecteerd worden. Zij krijgen een subsidie van 34.000 euro per jaar, voor maximaal 24 maanden, en zij ontvangen daarbij ook begeleiding en coaching van een zorgstroomcoach.

Het doel van deze projecten is om inzichten te verwerven en te delen over de werkwijze en methoden die door de zorgraden, lokale huisartsenkringen en lokale besturen zullen worden gehanteerd om de huisartsentoegankelijkheid te optimaliseren. De projecten zullen worden beoordeeld op een aantal criteria, zoals o.a. de effectiviteit van de voorgestelde maatregelen, de mate van samenwerking bij de uitvoering ervan en de duurzaamheid van de voorgestelde oplossing(en). Later zullen de geleerde lessen worden gedeeld met een brede groep van belanghebbenden uit het hele werkveld en kunnen de ervaringen ook gebruikt worden bij het uittekenen van beleid rond de eerstelijns gezondheidszorg voor de toekomst.

Meer informatie

Op de website van het Departement Zorg vindt u meer informatie over de oproep en hoe u een innovatief project kunt indienen(opent in nieuw venster).