Gedaan met laden. U bevindt zich op: Stijgende circulatie van kinkhoest, vooral in Antwerpen en Vlaams-Brabant Zorg

Stijgende circulatie van kinkhoest, vooral in Antwerpen en Vlaams-Brabant

Nieuwsbericht
14 februari 2024

Er zijn dit jaar al opvallend meer gevallen van kinkhoest in Vlaanderen dan in vorige jaren. Vooral in Vlaams-Brabant, maar ook in Antwerpen stijgen de meldingen. Kinkhoest kan gevaarlijk en zelfs dodelijk zijn voor kinderen jonger dan 1 jaar. Vaccinatie is cruciaal en wordt sterk aangeraden voor kinderen vanaf de leeftijd van acht weken en tijdens elke zwangerschap. Ook de rest van het gezin laat zich best vaccineren als dat meer dan 10 jaar geleden is. Vaccinatie tegen kinkhoest is onderdeel van het basisvaccinatieschema in Vlaanderen en is gratis voor kinderen en volwassenen.

Het Departement Zorg telde dit jaar al 159 meldingen van kinkhoest. In de jaren voor de COVID-pandemie werden gemiddeld minder dan 1.000 kinkhoestgevallen per jaar gemeld, of een gemiddelde van 80 in de maand januari (2017-2019). In 2023 merkte het Departement al een toename van het aantal kinkhoestgevallen vooral in West- en Oost-Vlaanderen. Bij de meldingen uit 2024 valt op dat er vooral in Antwerpen (46) en Vlaams-Brabant (57) meer gevallen zijn dan de voorbije jaren.

De meeste kinkhoestgevallen komen voor bij kinderen tussen 4 en 9 jaar, wat niet onlogisch is. Na de vaccinaties als baby is er een boostervaccin op 6 jaar, omdat de bescherming dan begint af te nemen. Vlak voor die booster of als de booster niet wordt gegeven, is de bescherming dus verminderd. Dit jaar kwamen in deze leeftijdscategorie al 56 meldingen binnen.
Voor deze kinderen is kinkhoest niet zo gevaarlijk, maar ze kunnen hun jongere broers of zussen besmetten die wel erg kwetsbaar en vatbaar zijn voor complicaties. Departement Zorg kreeg in januari ook een toegenomen aantal meldingen van infecties en ziekenhuisopnames bij kinderen jonger dan 1 jaar. Al bij 16 zuigelingen werd dit jaar kinkhoest vastgesteld en 10 van hen werden opgenomen in het ziekenhuis.

Joris Moonens, woordvoerder Departement Zorg: “Het is cruciaal dat we de meest kwetsbare jonge kinderen blijven beschermen via vaccinatie. Pasgeboren baby’s kunnen niet meteen gevaccineerd worden en de vaccinatie heeft ook verschillende dosissen nodig voordat de bescherming optimaal is. Daarom raden we ook aan dat vrouwen zich bij elke zwangerschap laten vaccineren tegen kinkhoest. Dankzij die vaccinatie wordt de baby geboren met antistoffen tegen kinkhoest. Ook volwassen gezinsleden laten zich best vaccineren om de 10 jaar, zodat er minder risico is om jongere kinderen te besmetten. En personen die vaak in contact komen met jonge baby’s, denk maar aan grootouders of mensen die in een kinderdagverblijf of op een pediatrische dienst werken.”

Binnen het vaccinatieschema wordt het kinkhoestvaccin gegeven op 8, 12 en 16 weken, 15 maanden, 6 jaar en 14 jaar. Volwassenen laten zich daarna best om de tien jaar vaccineren. Het vaccin is gratis.

Kinkhoest is een acute bacteriële infectieziekte van de luchtwegen. Door hoesten, niezen en praten komt de bacterie in de lucht en kan je besmet raken. Kinkhoest treft vooral kinderen, maar komt de laatste jaren ook vaker voor bij adolescenten en volwassenen. Zuigelingen en pasgeborenen kunnen erg ziek worden van kinkhoest en bij hen zijn de klachten soms anders, zoals slecht eten, moeite met ademen en blauw aanlopen. Blijft iemand in het gezin langdurig hoesten? Ga dan zeker naar de huisarts.