Gedaan met laden. U bevindt zich op: Ingrijpende Energetische Renovatie

Ingrijpende Energetische Renovatie

Wat wordt bedoeld met een ‘ingrijpende energetische renovatie’?

Definitie van een ‘ingrijpende energetische renovatie'

Een Ingrijpende Energetische Renovatie (IER) is een renovatie:

  • waarbij minstens de opwekkers om een specifiek binnenklimaat te realiseren (installaties voor verwarming, koeling, warm water, ...) volledig worden vervangen
  • én minstens 75% van de bestaande en nieuwe scheidingsconstructies die het beschermd volume omhullen en die grenzen aan de buitenomgeving worden geïsoleerd.

Financiële voordelen gekoppeld aan een ingrijpende energetische renovatie

Een ingrijpende energetische renovatie kan op diverse manieren ondersteund worden met een financieel voordeel. Raadpleeg steeds de specifieke voorwaarden per maatregel.

Voorwaarden voor financiële voordelen

Om in aanmerking te komen voor financiële voordelen, moet het dossier aan de bovenstaande definitie van ‘ingrijpende energetische renovatie’ voldoen én moet het om een dossier gaan

  • waarbij de medewerking van een architect noodzakelijk is
  • en met een bouwaanvraag (of stedenbouwkundige melding).

Als u ingrijpende werken doet, maar geen bouwaanvraag indient en/of geen architect is betrokken, komt u niet in aanmerking voor financiële voordelen.

EPB-eisen

Bij de vervanging van de installaties en de isolatie gelden bepaalde normen, de 'EPB-eisen'. Aan welke EPB-eisen u bij een ingrijpende energetische renovatie moet voldoen, hangt af van de datum van de bouwaanvraag en de bestemming van het gebouw.

Veelgestelde vragen