Gedaan met laden. U bevindt zich op: Wees alert voor factuurfraude en phishing

Wees alert voor factuurfraude en phishing

Op deze pagina vindt u informatie over hoe u factuurfraude en phishing kan herkennen.

Factuurfraude is een vorm van oplichting waarbij een brief wordt vervalst en het bankrekeningnummer wordt veranderd. Phishing is een vorm van fraude waarbij u valse e-mails of berichten ontvangt.

Wees steeds alert hiervoor.

Hoe kunt u valse brieven herkennen?

Als u een brief ontvangt van de Vlaams Zorgkas waarin we vragen om uw premies te betalen, maar u twijfelt of het een echte brief is, kan u volgende controles doen.

  • Controleer of bij ‘uw kenmerk’ uw rijksregisternummer staat.
  • Controleer ook het rekeningnummer dat op de brief staat. Het rekeningnummer van de Vlaamse Zorgkas is BE44 0910 1251 4645.
  • Op Mijn Burgerprofiel(opent in nieuw venster) vindt u het overzicht van de zorgpremies die u moet betalen. Ook op die manier kan u nagaan of de informatie op de brief correct is.

Hebt u een valse brief ontvangen? Laat het ons weten.

Hoe herkent u een phishingmail?

De Vlaamse Zorgkas int de zorgpremie via brief of digitaal. Enkel als u uw eBox hebt geactiveerd, ontvangt u onze brief digitaal.

Als we een nieuwe brief naar uw eBox sturen, wordt u hiervan verwittigd per mail. Als u uw eBox gekoppeld hebt aan Mijn Burgerprofiel, ontvangt u ook een email van Mijn Burgerprofiel.

Controleer steeds de afzender van de mail.

De Vlaamse Zorgkas zal u nooit contacteren via sms of Whatsapp.

Hieronder ziet u een voorbeeld van een phishingmail:

Voorbeeld phishingmail

Twijfelt u of het gaat over een echte e-mail of een phishingmail?

  1. Klik nooit op een link in een verdacht e-mail.
  2. Surf rechtstreeks naar Mijn Burgerprofiel(opent in nieuw venster) en meld u aan. Op Mijn Burgerprofiel(opent in nieuw venster) vindt u een overzicht van de zorgpremies die u moet betalen.

Wat u moet doen als u een (vermoedelijke) phishing mail ontvangt, leest u op www.vlaanderen.be/consumentenbescherming/phishing(opent in nieuw venster)