Gedaan met laden. U bevindt zich op: Werken in een circulair gebouw Duurzaamheid bij Het Facilitair Bedrijf

Werken in een circulair gebouw

(C) Befimmo

Vanaf 2024 nemen we intrek in een uniek, integraal toegankelijk, duurzaam én in belangrijke mate circulair gebouw.

Momenteel zijn de werken nog bezig aan het Marie-Elisabeth Belpairegebouw. De huidige WTC 1 en WTC 2 gebouwen aan het noordstation in Brussel worden daarbij volledig omgevormd tot een uniek concept met een mix van wonen en werken door wisselende kantoor- en woonverdiepingen.

Het gaat om een zeer groot project, zo zal de site ongeveer 110.000 m² omvatten: 75.000 m² kantoren, 14.000 m² woongelegenheid, 16.000 m² hotel en verder sport- en vrijetijdsruimtes, horeca- en handelszaken.

  • Het ontwerp behaalt het certificaat “uitstekend” volgens de duurzaamheidsmeter GRO.

  • Het E-peil - dat de energieprestatie van een gebouw aanduidt - is het laagste van al onze gebouwen (E15), onder meer dankzij het koude-warmte opslagsysteem in de ondergrond en de verregaande toepassingen van zonnepanelen op het dak en de zijgevels.

  • Ook op het vlak van circulariteit ligt de lat hoog. De ondergrondse verdiepingen en de circulatiekernen van het oorspronkelijke gebouw blijven behouden. Wat wordt afgebroken, krijgt een nieuw leven. Het nieuwe gebouw zal voor 50% bestaan uit ter plaatse herbruikte of gerecycleerde materialen.

Het circulaire denken uit zich ook in de toekomstgerichte opvatting van het gebouw. De neutrale opbouw zorgt ervoor dat binnen éénzelfde basisopbouw zowel kantoren, woningen als hotelkamers ingericht kunnen worden. Het gebouw is dus niet enkel gericht op de noden van vandaag maar kan ook aangepast worden aan de noden van morgen.

Dit project draagt bij aan onderstaande SDG's

SDG 9: Industrie, innovatie en infrastructuur
SDG 11: Duurzame steden en gemeenschappen
SDG 13: Klimaatactie