Wat

Uw werkgever kan voor uw aanwerving of tewerkstelling de premies voor individueel maatwerk aanvragen bij het Departement Werk en Sociale Economie. Dit kan enkel nadat VDAB (opent in nieuw venster)bij u de behoefte aan individueel maatwerk heeft vastgesteld. Alleen u kan deze vraag stellen aan VDAB. Werd uw aanvraag goedgekeurd? Dan ontvangt u een bewijs van uw ondersteuningsbehoefte waarmee u uw werkgever kan informeren. Uw werkgever kan daarna de premies voor individueel maatwerk aanvragen bij het Departement Werk en Sociale Economie. De ondersteuning voor uw werkgever bestaat uit een loonpremie en/of een begeleidingspremie.

U kan individueel maatwerk ook inzetten bij het opzetten of uitvoeren van uw zelfstandige activiteiten. Lees meer op de pagina Individueel maatwerk voor zelfstandigen.

Voorwaarden

Elke arbeidsovereenkomst langer dan 24 uur komt in aanmerking zoals een job van bepaalde of onbepaalde duur, een opdracht als uitzendkracht, een vakantiejob, een job als statutair ambtenaar bij een lokaal bestuur of een flexijob. Tijdens een IBO komt u niet in aanmerking. U komt wel in aanmerking als uw IBO wordt omgezet in een arbeidsovereenkomst. Wilt u meer informatie over de voorwaarden? Lees dan de pagina Individueel maatwerk voor werkgevers.

Werkondersteunende maatregelen

Bekijk samen met uw werkgever hoe de ondersteuning ingezet kan worden en maak hierover afspraken. Bijvoorbeeld:

  • een aangepast uurrooster of takenpakket
  • begeleiding en ondersteuning van de directe leidinggevende
  • compensatie van lagere productiviteit

De experts van de dienst Tewerkstellingsondersteunende maatregelen (opent in nieuw venster)van VDAB geven u tips en advies.

Aanvragen

Uw werkgever kan de premies individueel maatwerk aanvragen vanaf 1 juli 2023. U kan nu al contact opnemen met VDAB(opent in nieuw venster) om uw arbeidsbeperking te erkennen en de behoefte aan werkondersteunende maatregelen aan te vragen. Werd uw aanvraag goedgekeurd? Dan kan uw werkgever nu al de Vlaamse Ondersteuningspremie (VOP) aanvragen.

Stelde VDAB bij u eerder al een behoefte aan een VOP vast? Dan hoeft u geen bijkomende stappen te zetten. VDAB past uw dossier automatisch aan. Bent u werkzoekend en beschikt u over een SINE-werkkaart van de RVA of het OCMW? Contacteer dan VDAB. Wilt u meer informatie over de overgangsmaatregelen bij de VOP, de Sociale Inschakelingseconomie (SINE), de Lokale Diensteneconomie (LDE), de maatwerkafdelingen (MWA)? Lees meer op de pagina Overgangsmaatregelen.