Gedaan met laden. U bevindt zich op: Project interne mobiliteit Verder naar een modern HR-beleid voor de Vlaamse overheid

Project interne mobiliteit

Op deze pagina vind je meer informatie over het project ‘Interne mobiliteit’ binnen het 5-sporenbeleid. Je leest wat het project inhoudt, wat de volgende mijlpalen zijn, welke dienstverlening het Agentschap Overheidspersoneel aanbiedt en hoe je zelf als HR-professional aan de slag kunt.

Wat?

De Vlaamse overheid wil sterker inzetten op interne mobiliteit en haar interne arbeidsmarkt optimaliseren om maximale loopbaankansen aan haar medewerkers te bieden. Want stappen zetten in de loopbaan leidt tot het beter ontwikkelen van competenties, een hogere tevredenheid en betrokkenheid, verbreding van kennis en dus een verhoogde inzetbaarheid.

Daarnaast is interne mobiliteit van belang om voldoende kenniscirculatie te realiseren. Bovendien gaan medewerkers meer vanuit de organisatie dan vanuit hun job of afdeling nadenken. Medewerkers die intern bewegen zorgen voor een nieuwe en frisse blik op het reilen en zeilen van de organisatie.

De focus ligt hierbij op 3 hefbomen: drempels wegwerken, begeleide heroriëntering en vrijwillige tijdelijke functieverlichting.

Begeleide heroriëntering

Het instrument ‘herplaatsing’ verdwijnt en wordt vervangen door ‘begeleide heroriëntering’.

Begeleide heroriëntering is voor statutaire en contractuele personeelsleden met een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur die hun functie niet meer kunnen uitoefenen:

  • door verschillende factoren die buiten hun verantwoordelijkheid liggen, zoals medische of organisatorische redenen (bijvoorbeeld verdwijnen van de functie, reorganisatie of niet kunnen terugkeren naar de functie na een gelegitimeerde afwezigheid van minstens 6 maanden), en
  • waarvoor alle mogelijkheden voor heroriëntering binnen de eigen entiteit uitgeput zijn

Het voorrangsrecht op vacatures, zoals dit geldt bij het huidige instrument van ‘herplaatsing’, verdwijnt.

Goed om te weten

Personeelsleden met functioneringsproblemen worden binnen het kader van prestatiemanagement opgevolgd en kunnen geen beroep doen op de begeleide heroriëntering.

Vrijwillige tijdelijke functieverlichting

Personeelsleden krijgen de mogelijkheid om op vrijwillige basis binnen de eigen entiteit te kiezen om tijdelijk een minder belastende of zware functie uit te oefenen. Ze behouden hierbij hun statuut, graad en salarisschaal, maar het maandsalaris vermindert per lagere functieklasse met 5%.

Als het personeelslid definitief wil overstappen naar een lichtere functie, dan kan dit door te solliciteren via de interne arbeidsmarkt.

Goed om te weten

De tijdelijk uitgeoefende functie weegt minstens één functieklasse lichter dan de basisfunctie om te kunnen spreken van een functieverlichting.

Aanbod dienstverlening

Het Agentschap Overheidspersoneel (AgO) zal personeelsleden met begeleide heroriëntering ondersteunen bij de zoektocht naar een andere functie-invulling via de interne of externe arbeidsmarkt. Het doel hierbij is de inzetbaarheid van de betrokken personeelsleden verhogen door intensieve begeleiding en herscholing (indien nodig).

Goed om te weten

Je entiteit kan een medewerker aanmelden bij de dienstverlening van AgO als alle mogelijkheden binnen de eigen entiteit uitgeput zijn.

Jouw rol als HR-professional

Als HR-professional stimuleer je medewerkers om hun loopbaan in eigen handen te nemen, ken je de mogelijkheden en instrumenten die de Vlaamse overheid hierbij kan bieden en leid je medewerkers en lijnmanagers hiernaartoe.