De volgende stap naar een nieuw personeelsbeleid
De volgende stap naar een modern en toekomstgericht personeelsbeleid is gezet. Op 19 januari 2024 keurde de Vlaamse Regering 6 ontwerpbesluiten tot wijziging van het Vlaams personeelsstatuut (VPS) in het kader van het vernieuwde personeelsbeleid een tweede keer principieel goed. De voorziene ingangsdatum van het nieuwe personeelsbeleid is 1 juni 2024.
Wat is er veranderd?
Eind maart 2023 keurde de Vlaamse Regering de ontwerpbesluiten een eerste keer principieel goed. Vanaf dat moment is het onderhandelingstraject met de representatieve vakorganisaties over de voorstellen gestart. Tijdens het onderhandelingstraject zijn de voorstellen voor het nieuwe personeelsbeleid aangepast.
Een aantal van de belangrijkste aanpassingen zijn:
- Stap 1
Verloning
Je krijgt de kans om over te stappen naar het nieuwe verloningssysteem. Dat zal 3 keer per jaar kunnen. Je kunt een eerste keer overstappen op 1 januari 2025.
- Stap 2
Pensioen
Ben je statutair medewerker en bereik je tussen 1 juni 2024 en 30 november 2024 de pensioengerechtigde leeftijd? Dan blijft de huidige ambtshalve pensioenregeling gelden. Zo krijgen entiteiten de tijd om zich voor te bereiden op de regeling waarbij ofwel de werkgever ofwel jijzelf actie moet ondernemen.
- Stap 3
Ziekteregeling
Kom je na 1 juni 2024 nieuw in dienst als statutair personeelslid? Dan bouw je geen ziektecontingent meer op waarmee je al dan niet naar Medex wordt doorverwezen. Wanneer je 9 maanden onafgebroken arbeidsongeschikt bent, volgt een doorverwijzing naar Medex. Let wel: op het moment van de doorverwijzing mag geen formeel re-integratietraject lopen.
- Stap 4
Prestatiemanagement en uitstroom
Functioneer je als contractueel personeelslid niet meer goed in je huidige functie en overweegt je werkgever ontslag? Je lijnmanager moet dan een remediëringstraject lopen met jou. Binnen dat traject geldt een specifieke regeling inzake tweede kans: kreeg je een tweede kans en heb je die actief benut, maar functioneer je daarna opnieuw niet (goed) meer? Dan heb je ten vroegste 10 jaar later opnieuw recht op een tweede kans.
De nieuwe ontslagregeling geldt vanaf 1 juni 2024. Goed om te weten: de overheid mag in de procedure geen rekening houden met remediëringstrajecten die voor 1 juni 2024 zijn gestart.
Heb je het remediëringstraject doorlopen, maar blijft je werkgever bij de ontslagbeslissing? Dan heb je het recht om naar een nieuw op te richten adviesorgaan te stappen. Dat adviesorgaan moet dan zowel jou als je werkgever horen. Als dat adviesorgaan een unaniem negatief advies geeft over de ontslagintentie, maar je werkgever toch overgaat tot ontslag, dan heb je recht op een schadevergoeding, gekoppeld aan een dading. Die schadevergoeding (gelijk aan 3 maanden loon) krijg je dan bovenop de klassieke verbrekingsvergoeding. Let wel: de dading houdt in dat je schriftelijk overeenkomt dat je afziet van verdere gerechtelijke stappen. Deze dading is een voorwaarde voor de schadevergoeding.
Wat betekent dat voor jou?
Dit besluit is nog niet van toepassing. Op dit moment verandert er niets voor jou als personeelslid van de diensten van de Vlaamse overheid. In de loop van de komende weken en maanden informeert het Agentschap Overheidspersoneel (AgO) je over de verdere ontwikkelingen en de veranderingen die van toepassing zijn op jouw situatie. AgO zet in op tijdige, transparante communicatie en vorming voor alle personeelsleden. Zo weet je wat er wanneer verandert voor jou en welke actie je kan of moet ondernemen.
Hoe gaat het nu verder?
De ontwerpbesluiten van de Vlaamse Regering gaan nu naar de Raad van State. Die kan een advies formuleren over elk ontwerpbesluit. Op basis daarvan kunnen de ontwerpbesluiten nog aangepast worden, vooraleer de Vlaamse Regering ze tenslotte definitief goedkeurt.
Op de hoogte blijven?
Op de webpagina ‘Verder naar een modern, toekomstgericht en dynamisch personeelsbeleid’ op Vlaanderen Intern staat meer informatie over de voorstellen voor het nieuwe personeelsbeleid. Je vindt er ook meer gedetailleerde informatie, onder meer over een aantal uitzonderingsmaatregelen. Ga dus zeker nog eens een kijkje nemen.