Samen zorgen voor een veilige werkomgeving
Vandaag, 28 april 2025, is het Internationale Dag voor Veiligheid en Gezondheid op het werk. Dit jaar belicht de Gemeenschappelijke Dienst voor Preventie en Bescherming op het werk (GDPB) van het Agentschap Overheidspersoneel (AgO) het thema agressie. De Vlaamse overheid hecht als werkgever het grootste belang aan een werkomgeving waarin alle medewerkers zich veilig, gerespecteerd en gewaardeerd voelen. Helaas is dat niet altijd het geval: medewerkers van de Vlaamse overheid krijgen regelmatig te maken met agressie op het werk. Maar welke vormen van agressie zijn er? En wat doe je als je te maken krijgt met agressie op de werkvloer?
Vormen van agressie
Agressie op de werkvloer kan verschillende vormen aannemen:
- Stap 1
Fysieke agressie
Elke vorm van fysiek geweld, intimidatie of bedreiging met fysiek geweld. Denk bijvoorbeeld aan schoppen, slaan, spugen, vernielen of beroven. Bij gewelddadige overvallen kan fysieke agressie zelfs nog extremere vormen aannemen.
- Stap 2
Verbale agressie
Denk hierbij aan schelden, beledigen, schreeuwen, kleineren, intimiderende taal of het verspreiden van roddels en laster. Ook heel fel in discussie gaan en het geven van discriminerende opmerkingen vallen hieronder. Verbale agressie kan zowel persoonlijk als telefonisch plaatsvinden.
- Stap 3
Psychologische agressie
Dit kan zich uiten in pestgedrag, uitsluiting, manipulatie, onredelijke eisen stellen, constante kritiek of het ondermijnen van iemands zelfvertrouwen.
- Stap 4
Seksuele agressie
Elke vorm van ongewenste seksuele toenadering, seksueel getinte opmerkingen, gebaren of het tonen van seksueel expliciet materiaal valt hieronder.
- Stap 5
Microagressies
Ook minder openlijke handelingen of uitspraken kunnen een negatieve impact hebben. Denk hierbij aan denigrerende opmerkingen over iemands identiteit, het negeren van iemands mening of het maken van generaliserende aannames op basis van iemands achtergrond. Deze subtiele vormen dragen bij aan een onprettige werksfeer en kunnen schadelijk zijn.
De impact van agressie én het belang van melden
Als je te maken krijgt met agressie op de werkvloer, in welke vorm dan ook, heeft dat negatieve impact op je welzijn en je motivatie. Je kan angstig en gestresseerd zijn, je geïsoleerd voelen en het tast je zelfvertrouwen aan.
Krijg je te maken met agressie op de werkvloer? Dan is het enorm belangrijk dat je dat meldt. Op die manier weet je werkgever wat er speelt en kan die de nodige ondersteuning opstarten. Het kan helpen om een einde te maken aan het onaanvaardbare gedrag en om te voorkomen dat het nog eens gebeurt. Door melding te doen kan het incident onderzocht worden en kan gepaste actie tegen de dader ondernomen worden. Bovendien kan je werkgever gerichte maatregelen nemen en een preventief agressiebeleid uitwerken.
Ondersteuning
Krijg je als medewerker van de Vlaamse overheid te maken met agressie? Je kan terecht bij een vertrouwenspersoon van je departement of agentschap. Die biedt een luisterend oor, geeft advies en begeleidt je bij het zoeken naar een oplossing. De vertrouwenspersoon informeert je ook over hoe je melding kan doen. De procedures verschillen immers naargelang het gaat om interne of externe agressie.
Wat kan jij doen?
Een respectvolle en veilige werkomgeving creëren is een gedeelde verantwoordelijkheid.
- Stap 1
Wees je bewust van je eigen gedrag en taalgebruik. Denk na over de impact van je woorden en acties op anderen, ook van de meer subtiele signalen. Communiceer met elkaar op een respectvolle en verbindende manier.
- Stap 2
Stel je grenzen en geef duidelijk aan wanneer je gedrag als onprettig of ongepast ervaart.
- Stap 3
Meld incidenten bij je leidinggevende, de vertrouwenspersoon van je departement of agentschap of een preventieadviseur psychosociale aspecten. Je kan ook bij hen terecht met vragen of als je nood hebt aan ondersteuning.