Gedaan met laden. U bevindt zich op: VAC Mechelen heet voortaan het Rik Woutersgebouw Nieuwsberichten

VAC Mechelen heet voortaan het Rik Woutersgebouw

Nieuwsbericht
9 januari 2024

Vlaams minister-president en minister van Buitenlandse Zaken, Cultuur, Digitalisering en Facilitair Management Jan Jambon maakte zaterdag 6 januari de naam bekend van het Vlaams administratief centrum dat naast de OVAM ook onderdak zal bieden aan andere diensten van de Vlaamse overheid die nu op diverse locaties gevestigd zijn in de stad Mechelen.

Rik Wouters geeft zijn naam aan het gebouw

Rik Woutersgebouw - naambekendmaking in aanwezigheid van Minister-president Jan Jambon, burgemeester Bart Somers en Administrateur-generaal Frank Geets
Bekendmaking naam in aanwezigheid van minister-president Jan Jambon, burgemeester Bart Somers en administrateur-generaal Frank Geets

Rik Wouters werd geboren in Mechelen en bracht er ook een belangrijk deel van zijn leven door. Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste kunstenaars van de 20ste eeuw in ons land.
Rik Wouters heeft in zijn korte carrière een heel oeuvre schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken gerealiseerd. Hij is Belgiës beroemdste fauvist, bekend om de prachtige kleuren in zijn schilderijen. Toch voelde Wouters zich in de eerste plaats beeldhouwer.

In het gebouw zal een kleine bronzen kopie van zijn beeld het ‘Zotte geweld’ tentoongesteld worden.

Grondige renovatie maakt het gebouw energiezuinig, toegankelijker en geschikter voor hybride werken

De Vlaamse overheid wil met haar gebouwpatrimonium in 2045 koolstofneutraal zijn. Daarom worden gebouwen volop gerenoveerd en verduurzaamd. Ook het gebouw in Mechelen ondergaat een grondige renovatie waarbij onder meer de buitenschil geïsoleerd wordt, ledverlichting en een koude/warmte opslagsysteem (KWO) geïnstalleerd worden. Ook zonnepanelen en regenwaterrecuperatie zijn voorzien. Daarnaast werd het gebouw ook toegankelijker gemaakt: het streefdoel is toegankelijkheidsniveau A+.
De kantoorinrichting zal gebeuren volgens de principes van het Hybride Werken. Daarbij zijn de verdiepingen opgedeeld in enerzijds eigen zones van de entiteiten en anderzijds gedeelde werkplekken. De gedeelde zone wordt geïnspireerd op het concept van coworking en zal voor álle medewerkers van de Vlaamse overheid te gebruiken zijn.
Daarnaast komen er verschillende ondersteunende diensten in het gebouw zoals catering (koffie- en broodjesbar, restaurant), een vergadercentrum, sportruimte en fietsfaciliteiten.