Wat is werkgeluk? 5 collega's vertellen!
Van 23 tot 27 september 2024 is het Week van het Werkgeluk. Iedereen heeft een ander visie op wat werkgeluk is. Is het een uitdagende job, fijne collega’s of de balans tussen werk en privé? 5 collega’s delen wat voor hen werkgeluk is en waarom zij met plezier naar het werk gaan!
In vertrouwen en openheid samenwerken
Eva Baes (organisatieontwikkeling bij het departement Zorg) vertelt:
“Werkgeluk is voor mij…
...mezelf bewust en onbewust kunnen ontplooien en verder groeien als mens en in wat ik professioneel graag doe.
...het vertrouwen krijgen en autonoom mogen handelen in de topics waar ik energie van krijg en op deze manier impact kunnen genereren.
...samenwerken met mijn collega’s en leidinggevenden, in vertrouwen en in openheid, met respect en een ‘mogen-kritisch-zijn’ mentaliteit.
...de tijd uit het oog verliezen doordat je in een flow raakt om een project, aanpak, samenwerking,… beter te maken.
...collega’s met een glimlach digitaal of fysiek in de wandelgang ontmoeten, omdat je elkaar versterkt en apprecieert.
...onverwachts een blijk van appreciatie ontvangen over je werk, aanpak,…”
Werkgeluk is onder meer: onverwachts een blijk van appreciatie ontvangen over je werk en je aanpak.
Balans tussen werk en privé
Nathalie Cooman, management assistent secretariaat-generaal bij het departement Economie, Wetenschap en Innovatie vertelt: “Werkgeluk is je nuttig en gewaardeerd voelen binnen je job en je entiteit, met de nodige afwisseling en autonomie, waarbij je voldoening krijgt van de geleverde prestaties. Ook de balans tussen werk en privé, kantoor gecombineerd met de mogelijkheid tot telewerken bevordert het werkgeluk. Collegialiteit en samenwerken spelen ook een belangrijke rol.”
Oog voor persoonlijke groei
Voor Geert Roose, dossierbeheerder bij de dienst Vastgoedtransacties (Vlaamse Belastingdienst), betekent werkgeluk: “Kunnen werken met het juiste materiaal. Veel mensen beseffen niet hoeveel dat kost en hoeveel de werkgever daarin investeert. Ook een werkgever die oog heeft voor je persoonlijke groei is belangrijk. De Vlaamse overheid maakt dit mogelijk door allerlei interne opleidingen. Daarnaast heb ik ook een goede leidinggevende die zaken op de juiste manier bespreekbaar maakt. “
Het gevoel van autonomie
Sara Jane Deputter, teamverantwoordelijke Communicatie en Marketing bij het departement Kanselarij en Buitenlandse Zaken, vindt werkgeluk in heel wat zaken.
“Werkgeluk betekent voor mij dat ik mijn team kan laten groeien en succesvol kan laten zijn. Ik haal voldoening uit het aansturen van mijn team, het coachen van hun vaardigheden en het stimuleren van een aangename en positieve werkomgeving. Mijn werkgeluk komt voort uit het evenwicht tussen mijn professionele verantwoordelijkheden als leidinggevende en mijn rol als mama van 3 kinderen, waarbij voor mij flexibiliteit en en persoonlijke voldoening hand in hand gaan. En wat mij echt gelukkig maakt? Het gevoel van autonomie, de glimlach en een vriendelijk woord van collega’s, het behalen van gezamenlijke doelen en het vertrouwen dat ik binnen mijn departement krijg om mijn communicatievisie te ontwikkelen en op die manier impact hebben op onze doelgroepen. A happy worker...is a busy worker zei Homer Simpson ooit.”
Ik haal energie uit het aansturen van mijn team, het verbeteren van hun vaardigheden en het stimuleren van een aangename en positieve werkomgeving.
Laten zien waarvoor ik sta
Marco van der Voort is extern projectleider Datagedreven beleid via visie en governance bij het departement Mobiliteit en Openbare Werken.
“Wat ik onder werkgeluk versta? Samen tot een resultaat komen tijdens een gesprek dat betekenis heeft voor mijn gesprekspartner(s). Ik vind ook werkgeluk door te kunnen laten zien wie ik ben en waarvoor ik sta.”