Gedaan met laden. U bevindt zich op: Vrouw in de bouw Vlaanderen Intern

Vrouw in de bouw

Droom jij van een job in de bouw? Misschien denk je dat werken in de bouwsector niet weggelegd is voor een vrouw. Britt, Eva en Ingrid, drie vrouwelijke projectleiders bij de Afdeling Bouwprojecten van Het Facilitair Bedrijf, bewijzen het tegendeel. Voor Internationale Vrouwendag gingen we met hen in gesprek over hun ervaring als projectleider in het Team Uitvoering.

Wat doen jullie precies?

Ingrid: “Ik werk al heel wat jaren als projectleider Uitvoering bij de afdeling bouwprojecten. In het begin volgde ik projecten op van bij de opmaak studie tot en met de oplevering ervan. Grote en kleine projecten door elkaar en elke projectleider had ook enkele gebouwen waar hij/zij het beheer voor deed. Sinds 2010 splitsten we op in drie teams en doe ik nog uitsluitend projecten in uitvoering, dit betekent vanaf de dag dat een aannemer is aangesteld. “

Eva: “Hoi, ik ben projectleider in het team Uitvoering en ik werk nu bijna 3 jaar voor de Afdeling Bouwprojecten. Ik volg dus het reilen en zeilen van de werven op langs de kant van de bouwheer. Onze belangrijkste taak is om erover te waken dat een bouwproject afgeleverd wordt binnen de afgesproken scope, timing en budget en met uiteraard de hoogste kwaliteit. Tegenover en naast mij aan tafel zitten mijn collega-werftoezichter, de gebruikers en opdrachtgever, de architect en de aannemer. “

Britt: “Ik ben projectleider nazorg binnen het team Uitvoering. Ik sta voornamelijk in voor het opvolgen van projecten tussen voorlopige en definitieve oplevering, maar ik volg ook kleine projecten in uitvoering op en maak deel uit van het projectteam van een groter kantoorproject. Daarbovenop ben ik contactpersoon voor Integrale Toegankelijkheid binnen onze afdeling en maak ik deel uit van diverse werkgroepen binnen onze afdeling.”

Welke opleiding hebben jullie gevolgd? En waarom precies die opleiding?

Eva: “Ik heb de opleiding Architectuur in Sint-Lucas (LUCA) te Gent gevolgd. Toen onze architect van mijn ouders de plannen van de verbouwing van ons huis kwam bespreken, zat ik als zesjarig meisje al vol bewondering aan tafel mee te kijken naar de plannen. Ik was toen al gefascineerd hoe tekeningen konden worden omgezet naar levensechte bouwwerken. Het idee om architect te worden werd dus al heel vroeg aangewakkerd.“

Britt: “Ik heb de professionele bacheloropleiding interieurvormgeving aan de Katholieke Hogeschool in Mechelen gevolgd (huidige Thomas More), waarbij ik voor de specialisatierichting bouw koos. Na het afronden van die opleiding heb ik nog een schakeljaar en masterjaar interieurarchitectuur met succes afgerond. Ik koos voor deze opleiding, omdat ik op zoek was naar een creatieve en uitdagende job. Een job waarbij je theorie ook kan omzetten in de praktijk. Je start van een idee, een plan, een schets en je werkt naar de voltooiing ervan.”

Eva, projectleider team Uitvoering, afdeling Bouwprojecten van Het Facilitair Bedrijf

Wat spreekt je het meest aan in je huidige job?

Eva: “De verscheidenheid. Elke dag is anders omdat onze job uit veel verschillende taken bestaat. Dat gaat van werfbezoeken en vergaderingen tot het nazicht van financiële voorstellen. Van besprekingen met gebruikers tot nadenken hoe de planning optimaler kan. Problemen die zich voordoen op de site samen zo goed mogelijk trachten op te lossen om zo de werf terug op het goede spoor te krijgen. Als dat lukt geeft dat een enorme voldoening.”

Ingrid: “Je krijgt veel autonomie om je dag in te delen en de toegewezen projecten op de meest optimale wijze goed te kunnen begeleiden en af te ronden. Daarnaast heb je altijd een tastbaar resultaat van hetgeen waar je aan meewerkte. Het is altijd (hopelijk toch ?) een verbetering voor de gebruikers, een plek waarin geleefd, gewerkt, geïnnoveerd, gezweet, gevloekt en gelachen wordt!“

Heb je deze job altijd al willen doen?

Britt: “Tot mijn 18de wist ik niet welke studierichting ik zou kiezen. Ik wist wel dat ik in een artistieke en innovatieve sector wou werken. Mijn beide ouders zijn creatief en ondernemend en dus werd het klussen en de handen uit de mouwen steken van jongs af aangeleerd.“

Eva: “Hiervoor werkte ik als architect voor een architectenbureau en heb ik 3 jaar geleden de overstap gemaakt naar de andere kant van de tafel. Ik had tijdens mijn opleiding of aan het begin van mijn carrière niet gedacht dat ik deze job zou doen. De gedreven en leuke sfeer binnen ons team, de uitdagende projecten en de kans tot continue ontwikkeling, maakt dat ik nog geen seconde spijt heb gehad dat ik solliciteerde voor deze functie.“

Hoe zie je de toekomst?

Ingrid: “De beste leerschool voor de bouwwereld, is ervaring… je leert bij elke werf weer veel bij door het samenwerken met zoveel specialisten zowel langs de kant van studiebureaus als aannemers. Daarnaast is er een onomkeerbare transitie ingezet om niet alleen steeds duurzamer te gaan bouwen maar ook de noodzakelijke stap te zetten naar circulair bouwen. Met de afdeling zetten we er al een aantal jaren sterk op in met de ontwikkeling van de GRO om een ambitieniveau te bepalen inzake duurzaamheid van onze projecten en we trachten nog een tandje bij te steken voor het circulaire verhaal. Ik vind die evolutie uitermate boeiend en hoop daar mijn steentje zeker te kunnen aan bijdragen.“

Wat zijn je positieve ervaringen die je hebt meegemaakt op de bouw?

Britt: “Ik krijg wel eens complimenten dat ik een doorzetter ben en projecten steeds tot een goed einde wil brengen. Ik tracht dan ook te doen wat ik zelf acht dat goed is en wat ik hoop dat andere ook voor mij zouden doen. Ik draag eerlijkheid en open communicatie hoog in het vaandel. Verder is er ook het trotse gevoel van het opleveren van een project. Zeker wanneer de gebruikers blij zijn met het resultaat en je bedanken voor de samenwerking.“

Eva: “De complimenten en waardering die je krijgt van klanten is onbetaalbaar. Het geeft een enorme voldoening om als team een geslaagd bouwproject te verwezenlijken.“

“De definitie van “je mannetje kunnen staan” is opkomen voor jezelf, je goed kunnen verdedigen en opgewassen zijn tegen moeilijkheden. Vrouwen kunnen dit net zo goed als mannen, dus laten we dit gezegde niet meer gebruiken.”

Britt

De bouwsector wordt dikwijls aanzien als een mannenbastion.  Hoe ervaar jij dat? En hoe verloopt de samenwerking met mannen?

Britt: “Ik denk dat er stilaan een kentering is in de bouwsector, zeker in de management- en creatieve functies zie je dat meer en meer vrouwen deze posities innemen. Wat ik natuurlijk alleen maar kan toejuichen. Mijn eigen ervaringen in samenwerkingen met mannen zijn tot heden altijd goed verlopen. Ik vind het dan ook belangrijk om open communicatie toe te passen. Ook wanneer ik het niet eens ben of wanneer ik iets als onaangenaam ervaar, zal ik hierover met de betrokken persoon in dialoog gaan. Persoonlijk zou ik graag ook meer vrouwen op de werf zelf zien. Er wordt wel eens gezegd dat vrouwen fysiek niet sterk genoeg zijn of dat bouwfirma’s geen vrouwen in de werkploegen willen om de samenwerking niet te verstoren tussen de mannen. Ik hoop dat die vooroordelen snel worden weggewerkt en dat vrouwen hun weg vinden naar de werven. Ik denk dat Tv-programma’s zoals ‘Lady bouwers’ hier wel hun steentje aan bijdragen.“

Ingrid: “Bij de arbeiders en uitvoerders zie je nog heel weinig vrouwen, maar bij de studiebureaus, projectleiding en werkvoorbereiding zijn er heel wat vrouwen aan de slag. Of mannen anders reageren op mij als vrouw, kan ik moeilijk beoordelen en eerlijk gezegd, houdt me dat ook niet bezig. Het gaat uiteindelijk meer over hoe je je opstelt, je werk aanpakt, je karakter, … met de ene lukt dat al beter dan met de andere. Volgens mij is dat dus niet afhankelijk van M/V. Heel soms zie je wel eens dat men zich eerder naar de mannen aan de tafel richt om iets technisch uit te leggen maar dat kan je ondervangen door actief te luisteren en vragen te stellen. Dat je niet van alles tot in detail kennis hebt, is niet meer dan normaal, gezien het zo’n uitgebreide materie betreft. Daar moet je je als vrouw ook van bewust zijn dat dat niet anders is bij de mannen rond de tafel.”

Raad je andere vrouwen een job in de bouw aan?

Eva: Zeker, het idee dat de bouwsector een mannenbastion is, klopt niet meer. Meer en meer vrouwen vinden de weg naar onze boeiende sector. Ik raad dus zeker andere vrouwen aan om in de bouw te stappen, het is een groeiende sector met enorme uitdagingen vooral naar duurzaamheid en circulariteit waar het verrijkend is om je steentje bij te dragen.

Britt: Zeker, doe vooral wat je graag wilt doen. Als je droomt van een job in de bouw, ga er dan voor, laat je vooral niet afschrikken door de vooroordelen. De bouw heeft vele aspecten en vaak zijn er kansen om door te groeien.