Gedaan met laden. U bevindt zich op: Energiebesparingen in de gebouwen: algemene en specifieke maatregelen Kantoor en gebouwen

Energiebesparingen in de gebouwen: algemene en specifieke maatregelen

De Vlaamse overheid neemt een aantal maatregelen om energie te besparen. Zo wordt de temperatuur in de Vlaamse overheidsgebouwen verlaagd naar 19 graden en wordt de verlichting (niet strikt noodzakelijke verlichting, sfeerverlichting en gevelverlichting) geminimaliseerd

Grote kantoorgebouwen

Het Facilitair Bedrijf voert naast deze ook nog volgende algemene maatregelen door in alle grote kantoorgebouwen in zijn beheer:

  • De productie van sanitair warm water wordt iets vroeger dan voorheen stopgezet (maar er blijft wel nog warm water om te douchen bijvoorbeeld).
  • De warmwaterboilers in de kitchenettes worden uitgeschakeld.
  • Bepaalde toestellen en systemen worden niet meer/minder gebruikt of worden anders ingesteld.

Daarnaast worden in een aantal van die gebouwen ook specifieke maatregelen genomen om het energieverbruik terug te dringen.

  • Arenberg, Ellips, Ferraris en Conscience

De grote kantoorgebouwen in Brussel (behalve Herman Teirlinck) worden gesloten op 2 brugdagen: nl. op 31 oktober en 14 november. Het Herman Teirlinckgebouw blijft wel open voor iedereen die die dag in Brussel op kantoor wil werken. (zie ook onderaan dit artikel).

  • Ellips

De verlichting in het restaurant wordt aangepast.

  • VAC Brugge

De naverwarmingsradiatoren en convectoren evenals de elektrische handdoek- en kledijdrogers in doucheruimtes worden uitgeschakeld.

De airco/verwarmingsinstallatie in het restaurant en de koffiebar zijn vast ingesteld (de lokale bedieningspanelen zijn vergrendeld en kunnen dus niet meer manueel aangepast worden)

  • VAC Gent

In kitchenettes waar twee koelkasten staan wordt mogelijk 1 uitgezet.

Kleine gebouwen

Hier is Het Facilitair Bedrijf enkel verantwoordelijk voor het technisch beheer en vervult het niet de rol van aanspreekpunt. De klant is er dus zelf verantwoordelijk voor het uitvoeren en opvolgen van de energiebesparende maatregelen beslist door de Vlaamse Regering en voor andere acties te bepalen per gebouw (verlichting doven, verdiepingen sluiten, werkruimte concentreren, deuren en ramen sluiten, schermen afzetten,…).

(nb Indien de verwarming er niet manueel aangestuurd wordt, zal een technisch beheerder van HFB indien gevraagd de installatie aanpassen).

Belangrijk: aparte, eigen verwarmingselementen zijn niet toegestaan.

Het plaatsen van aparte, eigen verwarmingselementen is niet toegestaan, in geen enkel gebouw: niet alleen verbruiken ze veel energie maar ze kunnen ook een veiligheidsprobleem vormen. Het Facilitair Bedrijf zal dergelijke verwarmingselementen dan ook onmiddellijk en zonder aarzeling wegnemen.

Sluiting gebouwen in Brussel op 14 november (behalve Herman Teirlinck)

Om energie te besparen zullen alle kantoorgebouwen van de Vlaamse overheid in Brussel (Arenberg, Ellips, Conscience en Ferraris), behalve het Herman Teirlinckgebouw, gesloten zijn op maandag 14 november (net als eerder op 31 oktober). VO-medewerkers die op die maandag in Brussel werken, kunnen dus uitsluitend terecht in het Herman Teirlinckgebouw.

Die dag vormt een brugdag met de feestdag van 15 november. Vele collega’s nemen dan een dag vrij of werken van thuis uit. Grote gebouwen dan voor 1 dag verwarmen is weinig zinvol.

Het Herman Teirlinckgebouw zal als enige Brusselse kantoorgebouw, wel open blijven: het is immers een passiefgebouw wat betekent dat het energieverbruik er al erg laag ligt. Die dag is het restaurant gesloten maar zijn de koffie- en broodjesbar open. Een onthaalmedewerker en bewakers zijn aanwezig.

De VAC’s in de provinciehoofdsteden blijven die dag wel open, maar draaien op weekendregime: er wordt verwarmd tot 18 graden en het ventilatieregime wordt aangepast (maar blijft natuurlijk coronaveilig). Er is wel schoonmaak en catering overeenkomstig de voorziene dienstverlening op brugdagen.