Gedaan met laden. U bevindt zich op: 100 Wijken Platform Lokaal Energie- en Klimaatpact

100 Wijken Platform

Het 100 Wijken Platform begeleidt Vlaamse gemeenten om de verschillende doelstellingen uit het Lokaal Energie en Klimaat Pact (LEKP) te realiseren in concrete wijken. Via werksessies gaan we intensief aan de slag met een aantal gemeenten om oplossingen te zoeken voor vaak terugkerende uitdagingen. Op het jaarlijkse 100 Wijken Forum en via onze kanalen koppelen we de inzichten terug naar het breder LEKP-netwerk.

Wat is het 100 Wijken Platform?

Hoe kunnen we doelen rond vergroening, hernieuwbare energie, renovatie, gedeelde mobiliteit en water efficiënt en snel realiseren in 1 straat, wijk of dorpskern? Wat is er nodig om de stap te zetten van aparte acties en maatregelen naar een meer geïntegreerde, collectieve aanpak?

Het 100 Wijken Platform focust op concrete, vaak terugkerende uitdagingen van LEKP-besturen aan de hand van verschillende acties:

  1. drempels en lessen ophalen en delen bij de integrale realisatie van de werven van het Lokaal Energie- en Klimaatpact
  2. bouwen aan doorbraken rond terugkerende prioriteiten en drempels bij de uitvoering en integratie van de klimaat- en energietransitie van wijken en dorpen met ontwikkelteams
  3. een integrale wijkaanpak in de diepte testen aan de hand van 8 tot 10 diverse cases via begeleiding, onderlinge intervisie en experts
  4. een jaarlijks 100 Wijken Forum organiseren dat de verschillende LEKP-besturen en andere stakeholders samenbrengt rond kennisdeling, -uitwisseling en inspiratie
  5. inzichten gedurende het traject verzamelen in een dynamisch werkboek dat dient als leidraad voor LEKP-besturen.

Het 100 Wijken Platform is een initiatief van het Agentschap Binnenlands Bestuur in samenwerking met innovatienetwerk De Grote Verbouwing(opent in nieuw venster). Een consortium bestaande uit Architecture Workroom, 3E, Flux50, The New Drive en Plant en Houtgoed begeleidt het werkplatform inhoudelijk.

60 lokale besturen en diverse organisaties wisselden in maart 2023 in de Blikfabriek (Hoboken) met elkaar uit over de uitdagingen van een geïntegreerde aanpak in de LEKP-werven. Het resultaat? 13 werkpunten(PDF bestand opent in nieuw venster) geïllustreerd met concrete voorbeelden en inzichten uit de praktijk.

Die werkpunten pakken we geclusterd aan via 3 werkprogramma’s: “Parel van het warmtenet”, “Iedereen mee!” en “Straten naar de toekomst”. Dat doen we samen met gemeentebesturen, lokale actoren, experts, Vlaamse overheden en koepelorganisaties.

Voordelen voor jouw gemeente

Ben jij met je gemeente of organisatie bezig met gelijkaardige vraagstukken in concrete projecten? Wil je samen met andere wijken de harde noten kraken die overal terugkomen? Doe dan mee met 1 van de werkprogramma’s en geniet van verschillende voordelen.

  • We schakelen de capaciteit en middelen van verschillende gemeenten binnen het Lokaal Energie en Klimaat Pact (LEKP) aan elkaar om collectief met complexe vraagstukken aan de slag te gaan.
  • Facilitators en experten begeleiden je en je leert van andere gemeenten in ontwerpgerichte werksessies.
  • We brengen op recurrente tijdstippen de verspreide energie van mensen met dezelfde vragen samen en delen de voortgang van lopende projecten. Misschien heb jij iets wat de ander nog niet had, of omgekeerd. Zo ontwerpen we gezamenlijk aan nieuwe strategieën.
  • Bovenlokale actoren zitten mee aan tafel en stellen hun kennis en instrumenten ter beschikking van jouw casus.
  • Is er nood aan aanvullend onderzoek of coaching? Dan nemen we dat in samenwerking en/of cofinanciering op. Je staat er niet alleen voor, maar kan rekenen op een netwerk van organisaties die met dezelfde opgave bezig zijn.
  • We verzamelen en delen lessen uit eigen en internationale voorbeelden in de vorm van een groeiend werkboek.

Deelnemen aan een werkprogramma vergt een zeker engagement. Zorg ervoor dat je met je project de nodige ambitie, tijd, middelen en politieke wil hebt om binnen deze gezamenlijke kennisontwikkeling ook effectief de nodige experimenten en doorbraken te realiseren.

Werksessies

Binnen elk van de 3 werkprogramma’s gaan we concreet aan de slag in een aantal werksessies. Er volgt geen formele selectieprocedure of extra aanmelddossier. Het volstaat om in te schrijven voor een werksessie. De eerste werksessies vinden plaats in juni 2023.

Tijdens de werksessies kan je jouw vragen en specifieke ondersteuningsnoden op tafel leggen en wij matchen ze met die van andere (boven)lokale organisaties. Zo worden het collectieve vragen waarop we samen een antwoord zoeken.

We zetten samen de krijtlijnen uit voor het ondersteuningsaanbod en het procesverloop van het 100 Wijken Platform voor de komende 2 jaren. Op het jaarlijkse 100 Wijken Forum en via onze kanalen koppelen we de inzichten terug naar het breder LEKP-netwerk.