Gedaan met laden. U bevindt zich op: Gemeente-Stadsmonitor Data en tools

Gemeente-Stadsmonitor

De Gemeente-Stadsmonitor is een omgevingsscanner die de brede omgeving van elke Vlaamse gemeente en stad in beeld brengt. Iedereen kan met dit instrument aan de slag om het beleid van gemeenten en steden voor te bereiden, te onderbouwen en sterker te maken. Aan de hand van meer dan 300 indicatoren krijg je een uitstekend zicht op de staat van elke gemeente en stad.

Wat is de Gemeente-Stadsmonitor?

De Gemeente-Stadsmonitor(opent in nieuw venster) bevat meer dan 300 omgevingsindicatoren of -cijferreeksen over diverse thema’s. De data van ruim 100 indicatoren verzamelden we via een driejaarlijkse burgerbevraging.

Met deze monitor wil Agentschap Binnenlands Bestuur elk lokaal bestuur helpen om beleidskeuzes te onderbouwen en sterker te maken, maar ook elke betrokken burger kan met de gegevens aan de slag.

Inhoud is aan het laden

De burgerbevraging, een unieke bron

‘Is het leuk wonen in de buurt? Kan je veilig fietsen in je gemeente? Heb je contact met je buren? Ben je tevreden over de digitale dienstverlening van je gemeente?’

De burgerbevraging peilt naar de tevredenheid, de participatie en het gedrag van burgers, en dat over heel uiteenlopende thema’s heen: van samenleven, mobiliteit tot wonen en klimaat. Voor inwoners is deze driejaarlijkse burgerbevraging een unieke kans om hun mening te geven over de eigen gemeente of stad.

Naar de cijfers

Ontdek de indicatoren uit de Gemeente-Stadsmonitor op verschillende manieren via de website van de Gemeente-Stadsmonitor(opent in nieuw venster).

  • Gemeente in vogelvlucht(opent in nieuw venster): deze pagina is een online steekkaart voor jouw gemeente met een beperkte selectie van indicatoren. Je krijgt een eerste indruk van je gemeente en kan vergelijken met een benchmark naar keuze. Je krijgt ook een zicht op de evolutie en enkele sterke punten en aandachtspunten in jouw gemeente.
  • Interactieve toepassing(opent in nieuw venster): ga zelf met de indicatoren en cijfers aan de slag. Kies je gemeente, selecteer thema’s en indicatoren naar keuze, koppel een benchmark en ontdek alle cijfers in overzichtelijke grafieken, kaarten en tabellen.
  • Download rapporten(opent in nieuw venster)
    • Jouw gemeentescan - uitgebreid rapport: dit rapport brengt 200 kernindicatoren voor jouw gemeente in beeld via grafieken, kaarten en omschrijvingen. Er zijn rapporten voor verschillende benchmarks ter beschikking, en je kan ook een rapport met benchmark naar keuze aanvragen.
    • Jouw lokale integratiescan: In dit rapport brengen we 50 indicatoren rond integratie en inburgering samen voor jouw gemeente.
  • Download alle cijfers(opent in nieuw venster): download per thema de beschikbare data van alle survey- en registerindicatoren in Excel-bestand en ga zelf aan de slag met de cijfers. Ben je op zoek naar de data per indicator, download de csv-bestanden per indicator.