Gedaan met laden. U bevindt zich op: Op zoek naar digitale oplossingen voor burgerparticipatie Goedgekeurde projecten

Op zoek naar digitale oplossingen voor burgerparticipatie

Innovatief concept • Digitale democratie
Afgewerkt

Voor een bredere en meer diverse groep burgers (en bij uitbreiding burgerinitiatieven, organisaties, bedrijven, instellingen …) biedt deze vernieuwde aanpak een vlottere, toegankelijker en eenvoudiger betrokkenheid bij het beleid door meer asynchrone, plaatsonafhankelijke, visuele, periodiekere participatievormen aan te bieden.

Initiatiefnemers
Genk, Gent, Oudenaarde
Penhouder
Gent
Projectoproep
Oproep 1
Toegekend budget
119.999,09 euro

Met dit project wilden de initiatiefnemers onderzoeken hoe ze digitale participatie-instrumenten best kunnen inzetten om een bredere en meer diverse groep burgers te betrekken bij het lokale beleid. Het onderzoek werd uitgevoerd door een onderzoeksgroep verbonden aan imec en de Universiteit Gent.

Deze toepassing hergebruiken in jouw lokaal bestuur?

Ontdek welke meerwaarde dit digitaliseringsproject biedt aan burgers en lokale besturen. Je verneemt tegelijk hoe het projectteam rekening houdt met gebruiksvriendelijkheid en e-inclusie. Tot slot krijg je info over de gebruikte bouwstenen, de timing en tips voor hergebruik van deze ontwikkeling.

Je kan de video met audiodescriptie voor blinden en slechtzienden openen via het uitklapmenu onder deze video.

Inhoud is aan het laden

Timing: zomer 2024

Impact op de burger

Wanneer de inzichten en aanbevelingen van het onderzoeksrapport toegepast worden, krijgen meer burgers de kans om hun stem te laten horen over het lokale beleid.

  • Meer burgers worden uitgenodigd tot deelname aan participatieprojecten doordat lokale besturen een versterkende combinatie van offline en online kanalen en middelen inzetten om burgers te bereiken. Lokale besturen doen daarbij de inspanning om meer aanwezig te zijn in de digitale leefwereld van de burger.
  • Burgers krijgen meer keuzevrijheid om deel te nemen waar en wanneer dat hen past. Dankzij de ontwikkeling of aanpassing van nieuwe of bestaande digitale apps of platformen, kunnen burgers ook langer betrokken blijven bij het participatiebeleid van hun stad of gemeente. Die betrokkenheid wordt versterkt door feedbacksystemen en meer waardering voor hun deelname.
  • Alle doelgroepen, bijvoorbeeld jongeren, minder digitaal vaardige of minder talige burgers, kunnen gebruikmaken van gebruiksvriendelijke digitale apps doordat lokale besturen over meer ‘design’ kennis beschikken om hun app laagdrempelig toegankelijk te maken, het evenwicht tussen beeld en tekst te bewaren, te variëren tussen geschikte antwoordformaten, de lopende participatieprojecten overzichtelijk voor te stellen, etc.

Deliverables

Het onderzoeksrapport bevat een set aan aanbevelingen, inzichten en conclusies voor het inzetten en het gebruik van nieuwe digitale instrumenten voor burgerparticipatie.

Het verslag bevat onder andere:

  • 6 centrale trends van nieuwe inzichten voor de inzet van digitale tools (een samenvatting van de verzamelde inzichten en aanbevelingen uit het literatuuronderzoek, de omgevingsanalyse en het kwalitatief onderzoek)
  • 20 innovatiepistes voor verder onderzoek of experimenten rond digitale oplossingen voor participatie
  • een overzicht van bestaande beschikbare digitale tools voor burgerparticipatie op basis van een analyse van de beschikbare digitale tools, gerangschikt op parameters (zoals participatieniveau, aard datageneratie, beleidsfase, …). Het overzicht kan gehanteerd worden als beslissingsboom voor de inzet van een digitaal instrument in een participatieproject.
  • 5 centrale inzichten uit de eerste samenkomst van het burgerpanel over het meten van de tevredenheid, gebruiksvriendelijkheid, en toegankelijkheid van de bestaande digitale instrumenten
  • een set van design requirements voor de ontwikkeling van een innovatief concept, opgemaakt door de focusgroep met jongeren
  • resultaten over het meten van tevredenheid, gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid van het prototype in een in-lab testing.

Benieuwd naar de grootste inzichten en tips? Lees dan dit interview.
Op zoek naar een overzicht en conclusies van de studie en tests? Lees dan dit rapport(PDF bestand opent in nieuw venster).

Geleerde lessen

  • Hou in je planning rekening met de tijd die nodig is voor een openbare aanbesteding voor de gunning van een overheidsopdracht.
  • Toets de resultaten van desk research en empirisch onderzoek aan de praktijk door middel van een prototype.
  • Veranker je inzichten in een duurzame aanpak om de resultaten maximaal tot rendement te laten komen.

Voortzetting van het project

De projectresultaten zijn ingebed in het actieplan en binnen de digitale strategie van de dienst beleidsparticipatie van de initiatiefnemers.

Hieronder de oorspronkelijke impactmap uit het subsidiedossier. De aanpak van het project kan aangepast en verfijnd worden op basis van nieuwe inzichten opgedaan tijdens het projectverloop. Voor de gerealiseerde impact, gelieve contact op te nemen met het projectteam.