Gedaan met laden. U bevindt zich op: Informatieverplichting Single Digital Gateway (SDG) Single Digital Gateway

Informatieverplichting Single Digital Gateway (SDG)

​​​De Single Digital Gateway Regulation (SDGR) verplicht alle lokale besturen om bepaalde producten en diensten vanaf 12 december 2022 online in het Engels beschikbaar te maken. Het Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB), Digitaal Vlaanderen (DV), VVSG en VVP helpen de lokale besturen om dit zo efficiënt mogelijk te realiseren.​​ 

​​Europa heeft 17 informatiedomeinen bepaald die vallen onder de informatieverplichting (bijlage I van de SDGR verordening). Alleen diensten en producten van lokale besturen die tot 1 van die informatiedomeinen horen, vallen onder de informatieverplichting en moeten dus voldoen aan de regels van de verordening.

​Lees meer over:

​Er is een onderscheid tussen interbestuurlijke producten of diensten en eigen producten of diensten van een lokaal bestuur.

Informatievereisten

De informatie moet:

  • beschikbaar zijn in het Nederlands en het Engels
  • een omschrijving van het product of de dienst bevatten die accuraat, volledig, up-to-date, gestructureerd, gebruiksvriendelijk, begrijpelijk en duidelijk is.

De webpagina’s met de Engelstalige informatie moeten het logo van “Your Europe” en de feedbackfunctionaliteit van de EU bevatten.

Verder moet ook vermeld worden:

  • de bevoegde instantie
  • de instantie die de informatie heeft voorzien
  • de datum dat de informatie de laatste keer is aangepast
  • contactgegevens voor online of offline contact (URL, adres, telefoonnummer, openingsuren, …)
  • de kostprijs.

Samenwerking met de Vlaamse overheid

De Vlaamse overheid:

  • biedt informatie en ondersteuning aan de lokale besturen
  • werkt samen met de bevoegde overheidsdiensten om alle generieke informatie correct beschikbaar te maken en up-to-date te houden. Het lokaal bestuur moet enkel nog specifieke informatie aanvullen.
  • voorziet een vertaling naar het Engels van de generieke informatie.
  • voorziet de nodige tools om die informatie centraal te beheren en (machineleesbaar) te hergebruiken: een module in het Loket voor lokale besturen die verder bouwt op de Interbestuurlijke producten- en dienstencatalogus (IPDC)(opent in nieuw venster), en samenwerkingen met dienstenleveranciers om de relevante informatie uit bestaande producten-en dienstencatalogi in informaticapakketten te laten doorstromen.
  • zorgt dat de informatie beschikbaar is op Your Europe

De lokale besturen moeten zelf een aantal stappen ondernemen om de samenwerking met de Vlaamse overheid vlot te laten verlopen:

Informatie zit vaak verspreid in interne systemen of is niet altijd op elkaar afgestemd. Verandert er iets op Vlaams, federaal of Europees niveau? Dan moet elke dienst in elk lokaal bestuur dat zelf oppikken en aanpassen. Als je informatie centraliseert, digitaliseert, machineleesbaar en doorzoekbaar maakt, kunnen verschillende diensten dezelfde broninformatie (her)gebruiken. Dat is wat we ook met Lokale Besluiten als Gelinkte Open Data (LBLOD) doen.