Gedaan met laden. U bevindt zich op: Wijzigingsdecreet voor fusie met behoud van rechtspersoonlijkheid definitief Nieuwsberichten

Wijzigingsdecreet voor fusie met behoud van rechtspersoonlijkheid definitief

Nieuwsbericht
6 mei 2024

Op vrijdag 3 mei 2024 bekrachtigde de Vlaamse Regering een decreet dat fusie met behoud van de rechtspersoonlijkheid van een van de fuserende gemeenten mogelijk maakt. 9 van de 13 lopende fusietrajecten hebben aangegeven voor deze nieuwe vorm van fusie te kiezen nadat enkele lokale besturen de vraag aan de Vlaamse Regering stelden om tot een administratief eenvoudiger traject te komen. Dit traject is een vervolg van de goedkeuring van de 13 individuele fusiedecreten

Op vraag van enkele lokale besturen voerde het Agentschap Binnenlands Bestuur een impactanalyse uit over de gevolgen van een vrijwillige fusie met behoud van de rechtspersoonlijkheid van een van de fuserende gemeenten. Bij die vorm van fusie blijft een van de fuserende gemeenten behouden en wordt die aangewezen als rechtsopvolger van de fuserende gemeente(n) die wordt opgeheven.

Impactanalyse

De Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur vroeg aan ABB om een impactanalyse uit te voeren over het nieuwe fusiescenario. Met behulp van de Vlaamse en federale administraties kon ABB de impact van dit nieuwe scenario in kaart brengen. De impactanalyse identificeerde geen grote problemen. De conclusie luidde dat een fusie met behoud van rechtspersoonlijkheid een grotendeels positieve impact heeft voor de betrokken lokale besturen en voor allerlei Vlaamse administraties en federale overheidsdiensten.

Tegelijk gaf de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur de andere fusietrajecten de keuze om een gelijkaardige vraag te stellen aan de Vlaamse Regering. Uiteindelijk kiezen 9 van de 13 fusietrajecten voor een fusie met behoud van rechtspersoonlijkheid:

  • Antwerpen en Borsbeek (behoud Antwerpen)
  • Bilzen en Hoeselt (behoud Bilzen)
  • Borgloon en Tongeren (behoud Tongeren)
  • Ham en Tessenderlo (behoud Ham)
  • Hasselt en Kortessem (behoud Hasselt)
  • Lochristi en Wachtebeke (behoud Lochristi)
  • Lokeren en Moerbeke (behoud Lokeren)
  • Meulebeke en Tielt (behoud Tielt)
  • Ruiselede en Wingene (behoud Wingene)

De overige 4 fusietrajecten beslisten om geen vraag te stellen aan de Vlaamse Regering. Zij kiezen voor het scenario van een fusie met oprichting van een nieuwe gemeente. Het gaat om deze trajecten:

  • Beveren, Kruibeke en Zwijndrecht
  • De Pinte en Nazareth
  • Galmaarden, Gooik en Herne
  • Melle en Merelbeke

Wijziging 9 fusiedecreten

Gelet op de resultaten van de impactanalyse werd op 19 april een voorstel van decreet(opent in nieuw venster) ingediend in het Vlaams Parlement. Dit voorstel van decreet wijzigt de fusiedecreten van de 9 fusietrajecten die voor de fusie met behoud van rechtspersoonlijkheid kiezen en voorziet in een beperkte afwijking van het fusiekader in het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur. Meer in het bijzonder wordt ingeschreven dat één van de oorspronkelijke gemeenten behouden blijft en als de nieuwe gemeente wordt ingesteld. Dat betekent ook de opheffing van de andere oorspronkelijke gemeente(n). Alle andere regels van het fusiekader blijven van toepassing.

Het voorstel van wijzigingsdecreet werd op 30 april aangenomen in het Vlaams Parlement. De Vlaamse Regering bekrachtigde het op 3 mei.