Gedaan met laden. U bevindt zich op: Lokale en provinciale verkiezingen

Lokale en provinciale verkiezingen

Op zondag 13 oktober 2024 worden lokale en provinciale verkiezingen gehouden. Die dag kunnen de inwoners van de Vlaamse gemeenten hun stem uitbrengen voor:

  • de gemeenteraden
  • de provincieraden
  • de stadsdistrictsraden in Antwerpen.

De vorige verkiezingen werden gehouden op zondag 14 oktober 2018.

In de zes Vlaamse faciliteitengemeenten rond Brussel en in Voeren worden ook schepenen, OCMW-raadsleden en leden van het vast bureau rechtstreeks verkozen.

In de 28 Vlaamse gemeenten die op 1 januari 2025 zullen fuseren worden buitengewone verkiezingen georganiseerd.

Hervorming lokale verkiezingen

Vanaf de lokale en provinciale verkiezingen in 2024 wordt de stemplicht (ook wel opkomstplicht genoemd) afgeschaft. Burgers genieten vanaf nu van stemrecht voor de verkiezingen voor gemeenteraad en provincieraad in Vlaanderen (en districtsraden in Stad Antwerpen). Dit houdt in dat burgers niet meer verplicht zijn om te gaan stemmen. Het stemmen met een volmacht wordt aangepast.

Burgemeesters worden vanaf 2024 rechtstreeks verkozen. De verkozene met het hoogste aantal naamstemmen van de grootste lijst krijgt het initiatiefrecht. Die verkozene krijgt 14 dagen de tijd om een meerderheid te vormen. Als er een meerderheid wordt gevormd, dan wordt de verkozene met de meeste naamstemmen van de grootste coalitiefractie burgemeester.

Organisatie van lokale verkiezingen in Vlaanderen

Mensen die stemmen in stemhokjes
© Lieven Van Assche

Het Agentschap Binnenlands Bestuur organiseert en coördineert de lokale en provinciale verkiezingen in Vlaanderen. Op de website Vlaanderenkiest.be(opent in nieuw venster) vindt u:

Op Vlaanderenkiest.be kunt u de uitslagen van de verkiezingen(opent in nieuw venster) raadplegen. U vindt er ook de resultaten van de voorgaande verkiezingen.

Wenst u op de hoogte te blijven van de verkiezingsactualiteit? Abonneer u dan op de nieuwsbrief vlaanderenkiest.be(opent in nieuw venster) of het X-kanaal @ABB_Vlaanderen(opent in nieuw venster).

Lokale verkiezingen in Brussel

De gemeenteraadsverkiezingen in de 19 Brusselse gemeenten worden georganiseerd door het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest. Meer informatie over de gemeenteraadsverkiezingen in Brussel vindt u op verkiezingen.brussels(opent in nieuw venster).

Veelgestelde vragen