Inhoud is aan het laden
Inhoud is aan het laden
Inhoud is aan het laden

In 2021 14% meer ongevallen met doden of gewonden dan in 2020

In 2021 werden 21.213 verkeersongevallen met doden of gewonden geregistreerd in het Vlaamse Gewest. Dat zijn er 14% meer dan in 2020, maar wel het op één na laagste aantal sinds 2005. 2020 was ook een uitzonderlijk jaar met een lager aantal verplaatsingen ten gevolge van de maatregelen in het kader van de COVID-19-pandemie.

Meerderheid van ongevallen op gemeente- of gewestwegen

Het merendeel van de ongevallen gebeurde op gemeente- of gewestwegen (92%). Slechts 8% van alle ongevallen gebeurde op autosnelwegen. Het lage aandeel van de autosnelwegen is opvallend, aangezien deze wegen goed zijn voor 40% van alle gereden kilometers.

Meer ongevallen dan gemiddeld in Oost-Vlaanderen, minder in Vlaams-Brabant

Het gemiddeld aantal ongevallen per 1.000 inwoners lag voor het hele Vlaamse Gewest in 2021 op 3,2. In Oost-Vlaanderen zaten veel gemeenten boven dat Vlaamse gemiddelde, vooral op de as tussen Gent en Antwerpen. Ook in Antwerpen en West-Vlaanderen zaten veel gemeenten boven het Vlaamse gemiddelde. Vlaams-Brabant kende dan weer behoorlijk wat gemeenten die onder het Vlaamse gemiddelde blijven.

Vlaams Gewest goed voor 61% van ongevallen in België

61% van alle ongevallen met doden of gewonden in België vond in 2021 plaats in het Vlaamse Gewest. Het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest was goed voor 1 op de 10 ongevallen in België. In het Waalse Gewest gebeurden 3 op de 10 van de ongevallen in België.

Meeste ongevallen op vrijdag

In 2021 was vrijdag de weekdag met het hoogste aantal ongevallen met doden of gewonden. De weekenddagen telden duidelijk een lager aantal ongevallen dan de dagen in de werkweek.