Update impactscoretool, IMPACT en depositietrendtool
Op 4 juli 2025 kregen de datalagen van impactscoretool(opent in nieuw venster), depositietrendtool(opent in nieuw venster) en IMPACT(opent in nieuw venster) een update. Die update bestaat uit de aanpassing van de VLOPS achtergronddepositiekaart en de nieuwe kritische depositiewaarden. Met dit bericht informeren we u over de wijzigingen die zijn doorgevoerd en hoe er met lopende vergunningsaanvragen moet omgegaan worden.
Wijzigingen
Achtergronddepositiekaart – VLOPS25
In de impactscoretool is de VLOPS achtergronddepositiekaart aangepast van VLOPS24 (emissies 2022, meteo 2017) naar VLOPS25 (emissies 2023, meteo 2017). U kunt de nieuwe VLOPS-achtergrondkaarten terugvinden op Geopunt:
Ook in IMPACT is VLOPS25 vanaf heden opgenomen. De overige achtergrondkaarten VLOPS24 (emissies 2022, meteo 2017), VLOPS23 (emissies 2021, meteo 2021) en VLOPS20 (emissies 2017, meteo 2017) blijven ter beschikking in deze tool.
De VLOPS25-achtergronddepositiekaart voor totale vermestende stikstofdepositie is vanaf nu enkel gebaseerd op anorganische stikstof, en houdt geen rekening meer met organische stikstof. Dit wil zeggen dat de bijtelling van 2.1 kg N/(ha.jaar) geschrapt wordt. Die keuzes zijn een gevolg van voortschrijdend wetenschappelijk inzicht gebaseerd op recente metingen en literatuurstudies.
Kritische depositiewaarden
In de impactscoretool en depositietrendtool wordt gebruik gemaakt van kritische depositiewaarden (KDW). Dit is de grens waarboven het risico bestaat dat de kwaliteit van een habitattype significant wordt aangetast door de eutrofiërende of verzurende invloed van atmosferische stikstofdepositie. De kritische depositiewaarden worden aangepast in de PAS-tools naar aanleiding van INBO-adviezen (A.4770(PDF bestand opent in nieuw venster)).
Voor ieder habitat gelegen in Habitatrichtlijngebied wordt een KDW toegekend. Het woord habitat heeft in deze context meer dan één invulling. Het kan hier gaan over actuele habitats, tot doel gestelde habitats en/of voorlopige zoekzones. De kaartlaag met actuele habitats blijft behouden. De kaart met tot doel gestelde habitats is naar jaarlijkse gewoonte geüpdatet. Voor de zoekzones wordt gebruik gemaakt van de versie 2, waarbij habitattype 2130 verder is gespecifieerd tot op subtype.
- Actuele habitats – BWK habitatkaart versie 2023
- Tot doel gestelde habitats – natuurstreefbeelden versie juni 2025
- Voorlopige zoekzones versie 2
Voor het bepalen van de impactscore wordt gebruik gemaakt van de KDW-kaart. Aangezien er per locatie meerdere habitats kunnen voorkomen, geeft de KDW-kaart enkel het habitat met de laagste KDW weer.
U kan de nieuwe KDW-kaarten 2025 terugvinden op Geopunt:
In de depositietrendtool wordt gebruik gemaakt van de kaart met stikstofgevoelige habitats in Habitatrichtlijngebied. Deze kaart geeft bij overlap van habitats alle relevante KDW weer (actuele en tot doel gestelde habitats en voorlopige zoekzones).
U kan de nieuwe Stikstofgevoelige habitatkaart terugvinden op Geopunt:
Omgevingsvergunningen
Lopende vergunningsprocedures
Bij de beslissing over lopende vergunningsaanvragen moet de vergunningverlenende overheid rekening houden met de laatst beschikbare versie van de impactscoretool, om te voldoen aan de vereisten van artikel 3 van het Stikstofdecreet. Er moet worden nagegaan of de update van de impactscoretool leidt tot een andere beoordeling. Dit is het geval wanneer de impactscore voor vermesting vóór de update kleiner of gelijk was aan de drempelwaarde van het Stikstofdecreet en na de update groter is dan die drempelwaarde. In dergelijk geval moet het dossier aangevuld worden met een passende beoordeling conform het Stikstofdecreet. De vergunningverlenende overheid kan dit nagaan door de impactscore te openen in de impactscoretool. Als er met verouderde data gerekend is, zal dit bovenaan de rapportpagina vermeld worden. Het project kan dan opnieuw doorgerekend worden door te kiezen voor ‘kopieer scenario’ onderaan het rapport. De vergunningverlenende overheid neemt deze bijkomende beoordeling op in de beslissing.
Ook indien al een passende beoordeling werd opgemaakt conform het Stikstofdecreet, moet worden nagegaan of de aanpassing van de KDW’s en de update van de impactscoretool tot een andere beoordeling leidt.
Nieuwe vergunningsaanvragen
Nieuwe vergunningsaanvragen moeten steeds gebruik maken van de laatst beschikbare versie van de impactscoretool. Bij reeds doorgerekende projecten kunt u dit eenvoudig doen door in het rapport onderaan te kiezen voor ‘kopieer scenario’ en vervolgens het project opnieuw te laten doorrekenen.
Update praktische wegwijzer stikstofdepositie
De praktische wegwijzer stikstofdepositie zal op korte termijn aangepast worden. Hierover zal bericht worden via deze nieuwsbrief.