Toelating tot arbeid
Als u als werkgever een buitenlandse werknemer in loondienst wilt aanwerven, moet u daar vooraf een toelating tot arbeid voor aanvragen. Voor bepaalde categorieën van buitenlanders bent u vrijgesteld van die verplichting, bijvoorbeeld als het gaat om onderdanen van een EU-lidstaat of van IJsland, Noorwegen, Liechtenstein of Zwitserland. Zij mogen om het even welke job uitoefenen in Vlaanderen, bij om het even welke werkgever.
BELANGRIJK - de nieuwe lijst met middengeschoolde knelpuntberoepen die openstaan voor arbeidsmigratie treedt op 1 september 2023 in werking
De nieuwe lijst met middengeschoolde knelpuntberoepen waarvoor een vermoeden van tekort in arbeidskrachten geldt, treedt op 1 september 2023 in voege. Deze lijst krijgt tweejaarlijks een update. De geldigheid van de oude lijst van 2021 (die afliep eind maart 2023) werd tijdelijk verlengd tot 31 augustus 2023 (MB 29/3/23). Vanaf 1 september treedt de nieuwe lijst in werking.
De nieuwe lijst werd aangepast aan de huidige economische realiteit en arbeidsmarktsituatie - ze bevat nu 29 functies. Het voorstel werd afgestemd met de sectoren en de sociale partners (advies van de SERV). Concrete informatie en de lijst zelf vindt men op de specifieke webpagina betreffende de tewerkstelling in knelpuntberoepen.
Snel weten of u een toelating tot arbeid nodig hebt
Wilt u snel weten of u een toelating tot arbeid nodig hebt en zo ja, hoe u die aanvraagt en welke documenten u daarvoor nodig hebt? De simulator toelating tot arbeid geeft u alvast een indicatie.
Ook interessant
- De beroepskaart geeft de buitenlandse ondernemer die als zelfstandige in België wil werken de toestemming een zelfstandige activiteit uit te oefenen.
- Sinds 1 januari 2021 is de brexit-transitieperiode voorbij en maakt het Verenigd Koninkrijk niet langer onderdeel uit van de interne markt en de…
- Meld een inbreuk in het kader van werk en sociale economie, of dien een klacht in als slachtoffer of getuige van discriminatie.
- Niet tevreden over onze werking of niet akkoord met een beslissing? Lees verder wat u kan doen.
- Oekraïners die met tijdelijke bescherming in België verblijven hebben onbeperkt toegang tot de arbeidsmarkt.
- Vlaanderen zet zich in om mensen op de vlucht uit Oekraïne op te vangen. Bent u op zoek naar meer informatie? Deze website biedt een overzicht van…
- Het Departement Werk en Sociale Economie staat in voor het beleid over werkgelegenheid en sociale economie. Dat omvat de voorbereiding, opvolging,…
- De Dienst Economische Migratie geeft u aan de hand van dit jaarverslag een gedetailleerd inzicht in een bijzonder relevante en levendige materie.