Veelgestelde vragen over Mijn Burgerprofiel
Hebt u een probleem of vraag over Mijn Burgerprofiel? Misschien vindt u het antwoord in één van de veelgestelde vragen hieronder.
Staat uw vraag er niet tussen, of hebt u problemen bij aanmelden? Neem dan contact op via de knop ‘Hulp nodig?’ rechtsboven.
Mijn Burgerprofiel algemeen
Bekijk de veelgestelde vragen over Mijn Burgerprofiel.
Mijn Burgerprofiel is dé plek waar u al uw zaken met de overheid veilig en digitaal kunt regelen, zoals uw dossiers opvolgen, gegevens inkijken, attesten downloaden of documenten raadplegen. Mijn Burgerprofiel verzamelt al uw officiële gegevens en uw overheidsadministratie in één persoonlijk overzicht.
Nee, u krijgt toegang tot Mijn Burgerprofiel door aan te melden op Vlaanderen.be, mijnburgerprofiel.be(opent in nieuw venster) of de website van één van de aangesloten overheden.
Aanmelden kan met itsme, uw eID en een kaartlezer, of een beveiligingscode via mobiele app of sms, door rechtsboven te klikken op ‘Aanmelden’ of ‘Mijn Burgerprofiel’.
Bekijk de video ‘De eerste keer aanmelden op Mijn Burgerprofiel’.
Mijn Burgerprofiel is een samenwerking van verschillende overheidsdiensten. Elke overheidsdienst die gegevens over u heeft, kan die ter beschikking stellen van Mijn Burgerprofiel. Op die manier krijgt u het volledige overzicht van uw gegevens op één plaats, zonder dat u daar zelf iets voor hoeft te doen.
Uw gegevens blijven beschermd. Lees meer in de privacyverklaring.
Mijn Burgerprofiel toont gegevens die van verschillende bronnen afkomstig zijn. Het is mogelijk dat die gegevens onjuist, verouderd of onvolledig zijn. Dat betekent dat de overheidsdienst die de informatie beheert, niet over correcte gegevens beschikt, of die nog niet heeft kunnen verwerken.
Verkeerde voornaam en/of achternaam
Door een probleem bij een achterliggende dienst en partner worden uw gegevens uit het Rijksregister mogelijk niet correct getoond. Door twee stappen te doorlopen, worden uw gegevens uit het Rijksregister opnieuw ingeladen, zodat ze vanaf dan correct getoond worden in Mijn Burgerprofiel en andere overheidstoepassingen.
U en uw gezin
U ziet uw gezinssamenstelling en afstamming zoals bekend bij het Rijksregister(opent in nieuw venster).
- Het Rijksregister verstaat onder een gezin alle personen die op uw adres gedomicilieerd zijn (op enkele uitzonderingen na, zoals rusthuizen of kloostergemeenschappen). Als uw kinderen op een ander adres ingeschreven staan dan het uwe, zult u die hier niet zien staan. Personen die op uw adres wonen, maar geen verwantschap hebben met u, zullen wel getoond worden.
- Uw afstamming toont de gegevens van uw ouders en uw kinderen in een boomstructuur. Uw broers en zussen worden niet getoond. In sommige gevallen zijn er onvoldoende gegevens beschikbaar om uw correcte afstamming te bepalen.
- Ziet u toch nog fouten? Of ziet u uw (overleden) kinderen niet in het luikje ‘afstamming’ staan, contacteer dan uw gemeente. Ouders kunnen in de gemeente vragen om in het Rijksregister de code TI 114 – Afstamming in dalende lijn toe te voegen. Na die verbetering zou u dan wel het profiel van uw kind moeten kunnen bekijken.
Verkeerde of onvolledige gegevens
Om uw gegevens te laten aanpassen, moet u een verzoek indienen bij de bevoegde overheidsdienst om de informatie te corrigeren. Die dienst is verantwoordelijk om de gegevens (na eventuele controle) aan te passen.
Hoe gaat u te werk?
- In de tab ‘Uw gegevens’ vindt u naast de informatie meestal een kleine blauwe informatieknop (klein blauw i-tje).
Als u daar op klikt, kunt u foute gegevens rechtstreeks melden door een formulier in te vullen, of krijgt u de (link naar) contactgegevens van de bevoegde dienst, zodat u die kunt contacteren. - Voor foutieve gegevens waar die informatieknopjes nog niet beschikbaar zijn, kunt u contact opnemen via de knop ‘Hulp nodig?’ rechtsboven. De medewerkers zullen u doorverwijzen naar de bevoegde overheidsdienst.
In Mijn Burgerprofiel kunt u uw contactvoorkeuren beheren, waarbij u zelf aangeeft of u over alle of enkel over specifieke diensten graag via e-mail op de hoogte gebracht wordt, en op welk e-mailadres.
In de tab ‘Uw gegevens’ en dan onderaan ‘Contactvoorkeuren’ kunt u kiezen of u voor alle dienstverleningen waarvoor u lopende en toekomstige aanvragen en dossiers hebt een e-mail wenst te ontvangen op het zelfde e-mailadres, of dat u per dienstverlening kiest of u een mail wenst te ontvangen en op welk e-mailadres.
Geef steeds een persoonlijk e-mailadres op. Indien het e-mailadres door meerdere personen gebruikt wordt is het niet altijd duidelijk voor wie de e-mail bedoeld is.
Om e-mails te ontvangen over nieuwe eBox overheidsdocumenten, moet u Mijn Burgerprofiel eerst toestemming geven om te koppelen met de federale eBox. Dit kunt u doen in de tab Brievenbus, subtab ‘Ebox documenten(opent in nieuw venster)’, waar u het vinkje moet aanvinken en een e-mailadres moet ingeven. Bekijk stap per stap hoe u uw eBox kunt activeren en koppelen.
Krijgt u meerdere-mails over hetzelfde document in uw inbox, dan komt dit omdat u uw eBox ontsloten heeft via meerdere portalen (zoals MyEbox, Doccle, KBC-app, ...). Om meerdere e-mails te vermijden, kunt u alle toestemmingen om de eBox te koppelen intrekken, behalve voor de ene toepassing die uw voorkeur krijgt om eBox documenten verder in op te volgen.
Let op voor phishing. Lees de tips hoe u verdachte berichten kunt herkennen.
Krijgt u in uw mailbox een bericht van Mijn Burgerprofiel? Als u in Mijn Burgerprofiel uw roepnaam hebt opgegeven, zal die gebruikt worden om u aan te spreken in de mail: dat kan u helpen om een echte e-mail van de overheid te onderscheiden van een phishingmail.
In elk geval kunt u het beter rechtstreeks naar de webpagina van Mijn Burgerprofiel surfen in plaats van te klikken op een link of knop in de e-mail. U meldt er aan en kunt in de tab ‘Brievenbus’ direct nakijken of u dezelfde melding terugvindt (in het luikje ‘Meldingen’). Het effectieve nieuwe document staat dan in het luikje ‘eBox documenten’.
Sinds eind maart 2022 wordt dat ook aangeraden in de e-mailberichten die u van Mijn Burgerprofiel ontvangt. De e-mail toont zelf de zin: “Om phishing te voorkomen, surft u best rechtstreeks naar mijnburgerprofiel.be. Daar vindt u uw officiële berichten van de overheid terug. Tips om phishing te vermijden, leest u op vlaanderen.be/phishing.” Als die zin niet in de e-mail staat die u ontvangt, of aangepast is, dan mag u ervan uitgaan dat het om een phishingbericht gaat. Maar zelfs als die tekst in uw bericht staat, blijft u het best op uw hoede en surft u het best rechtstreeks naar de webpagina van Mijn Burgerprofiel.
Zo voorkomt u problemen als phishers het afzendadres en uitzicht van een Mijn Burgerprofiel bericht hebben nagemaakt.
Meer informatie over hoe u phishingsberichten kunt herkennen en melden, vindt u op de webpagina over phishing.
Een roepnaam ingegeven in Mijn Burgerprofiel helpt u bij de strijd tegen phishing. Het zorgt ervoor dat vanuit Mijn Burgerprofiel mails kunnen verstuurd worden waarbij u aangesproken wordt met deze door uw gekozen roepnaam.
Indien u kiest voor een ietwat ongewone (bij)naam, is het vrijwel onmogelijk voor phishers om deze te achterhalen en dus zullen hun mails nooit met deze aanspreking beginnen. Hierdoor kunt u deze goed onderscheiden van de echte, door Mijn Burgerprofiel uitgestuurde, e-mails die wel steeds met deze aanspreking zullen starten.
Uw roepnaam kunt u enkel in de webversie van Mijn Burgerprofiel ingeven/aanpassen in de tab ‘Mijn Gegevens’ - ‘U en uw gezin’ - Identiteitsgegevens.
Aan- en afmelden op Mijn Burgerprofiel
Is Mijn Burgerprofiel nieuw voor u en wilt u eerst meer uitleg over hoe het aanmelden werkt zelf bekijken? Op Vlaanderen.be kan u een stappenplan bekijken over hoe u op Mijn Burgerprofiel aan kunt melden.
Waar aanmelden? Op de websites van deze instanties/organisaties kan u in de header bovenaan rechtstreeks op Mijn Burgerprofiel aanmelden. U ziet er rechts een icoon van Mijn Burgerprofiel waarop u moet klikken om aan te melden.
U kan via meerdere veilige aanmeldopties aanmelden , zoals met identiteitskaart en kaartlezer, of met itsme, of via uw geactiveerde digitale sleutels.
Na het aanmelden ziet u dat het icoon van Mijn Burgerprofiel in de header bovenaan uw naam bevat. U klikt er op om te bekijken welke meldingen er voor u klaar staan of om naar 1 van de pagina’s van Mijn Burgerprofiel door te klikken.
Wilt u na uw bezoek aan Mijn Burgerprofiel terug afmelden? Afmelden kan via klikken op de knop ‘Afmelden’. Toch kan het zijn dat u nadien uw naam blijft zien in de header. Na het afmelden sluit u daarom best ook uw browser af om de sessie helemaal te beëindigen.
Het federaal token wordt niet toegelaten om aan te melden op Mijn Burgerprofiel. In Mijn Burgerprofiel worden een heleboel persoonlijke gegevens getoond, en daarom moet het ook voldoen aan het hoogste veiligheidsniveau. Het veiligheidsniveau van het federaal token ligt lager. Het is trouwens ook niet langer mogelijk om nieuwe federale tokens aan te vragen.
Heeft u een smartphone, dan kan u itsme (opent in nieuw venster)in gebruik nemen.
U kan ook uw digitale sleutels activeren(opent in nieuw venster): u heeft er de optie met beveiligingscode via app. Heeft u geen smartphone, dan kan in uw digitale sleutels de optie met beveiligingscode via sms kiezen. Om digitale sleutels te activeren moet u eenmalig aanmelden met eID en kaartlezer. Heeft u zelf geen kaartlezer, dan kan u hiervoor de hulp inschakelen van een vriend of familie of aan het gemeenteloket hulp vragen.
Als meerderjarige persoon die onder bewindvoering staat, kunt u zich aanmelden met eID en digitale sleutels. Ook uw bewindvoerder kan dat in uw plaats doen met uw eID en pincode.
Als u onder bewindvoering staat, kunt u evenwel geen handtekening zetten via eID en digitale sleutels.
Mijn Burgerprofiel is strikt persoonlijk. U kan er alleen uw eigen gegevens in opvolgen met uw eigen sterke aanmeldopties.
Helaas is het dus niet mogelijk om als koppel 1 gezamenlijk Burgerprofiel te hebben. Dit komt door dat Mijn Burgerprofiel gelinkt staat aan uw rijksregisternummer en niet aan uw gezinssituatie. Omwille van privacy redenen zal dit ook in de toekomst niet mogelijk zijn.
Wilt een familielid of goede vriend graag hulp van u bij het gebruik van Mijn Burgerprofiel? Dan kan u daar uiteraard op in gaan door te helpen en begeleiden bij het aanmelden, het activeren van digitale sleutels of itsme, zodat het aanmelden nadien vlotter verloopt. Of kan u met hun toestemming mee kijken naar de gegevens die beschikbaar zijn om er uitleg over te geven. Of kan u helpen met een aanvraag. Wijs uw familielid of vriend er op dat u niet in hun plaats kan aanmelden of aanvragen opvolgen, maar hen daarbij alleen kan helpen.
Ja, jongeren tussen 12 en 18 kunnen ook gebruik maken van de digitale sleutels. Ze kunnen deze activeren door met hun eID aan te melden op mijn digitale sleutels(opent in nieuw venster).
- Itsme kan gebruikt worden om zich aan te melden door iedereen die ouder is dan 16 jaar.
- De kids-id van -6 jarige heeft ook een chip, maar zij kunnen niet aanmelden hiermee.
- Belgische kinderen tussen 6 en 12 kunnen aanmelden met hun kids-id.
Wanneer ze 12 worden en de vervaldatum van de kids-id is nog niet bereikt kunnen ze die blijven gebruiken tot vervaldatum. Hierna krijgen ze een gewone eID. - Niet-Belgische kinderen kunnen niet aanmelden met hun kids-id want hun kids-id heeft geen chip.
eBox overheidsdocumenten
Via de “digitale brievenbus” eBox heeft elke burger op een eenvoudige en veilige manier toegang tot officiële documenten van de overheid. De eBox wordt gebruikt door Federale, Vlaamse en lokale overheden om documenten te verzenden. Bekijk het overzicht van overheidsdiensten en organisaties die eBox gebruiken.(opent in nieuw venster)
U kunt uw eBox overheidsdocumenten raadplegen door in Mijn Burgerprofiel in de tab ‘Brievenbus’ onder het luikje ‘eBox documenten’ uw persoonlijk e-mailadres in te geven en toestemming te geven om te koppelen met de federale eBox. Lees stap per stap hoe u uw eBox kunt activeren en koppelen.
Wilt u voor de eerste keer aanmelden op Mijn Burgerprofiel? Bekijk dan de begeleidende video.
Let op voor phishing. Lees de tips hoe u verdachte berichten kunt herkennen.
eBox is een beveiligde elektronische brievenbus, een verzamelpunt waarin u uw overheidsdocumenten veilig digitaal ontvangt, bewaart en beheert: berekening van uw sociale bijdrage, administratieve boetes, gegevens over kinderbijslag, uw belastingen, enz. Het aanbod van overheidsdocumenten breidt nog voortdurend uit.
U kunt uw eBox raadplegen en eBox meldingen activeren via verschillende aanbieders. De verschillende portalen bieden naast het ontsluiten van eBox documenten, ook nog andere functionaliteiten:
- Mijn Burgerprofiel(opent in nieuw venster)
- Deze toepassing is in beheer van Digitaal Vlaanderen en raden we aan als de plek om de eBox te koppelen.
- Naast e-box overheidsdocumenten kunt u er ook andere informatie terugvinden die de overheid over u weet. U kunt er dossiers opvolgen, attesten downloaden, een aanvragen starten. De mogelijkheden van Mijn Burgerprofiel worden nog steeds uitgebreid.
- MyEbox(opent in nieuw venster)
- hier kunt u ENKEL de e-box overheidsdocumenten raadplegen en niets meer dan dat. Hier kunt u ook bekijken naar welke andere platformen uw eBox documenten verstuurd worden.
- IRISbox(opent in nieuw venster)
- Dit is het elektronische loket van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest dat online gewestelijke en lokale diensten aanbiedt.
- Doccle(opent in nieuw venster)
- Dit is een commerciële toepassing, ontworpen om particuliere administratie te bundelen.
- hier kunt u als burger naast de overheidsdocumenten ook documenten van bedrijven verwachten. De lijst van de aangesloten bedrijven vindt u hier(opent in nieuw venster).
- TrustO(opent in nieuw venster)
- Dit is een commerciële toepassing, ontworpen om particuliere administratie te bundelen.
- hier kunt u als burger naast de overheidsdocumenten dus ook documenten van bedrijven en nutsbedrijven verwachten. Maar ook e-mails van privepersonen.
- BPostBank
- Als u een Bpost bankrekening heeft en aan aan MOBILEbanking of PCbanking doet bij Bpost, dan kan u ook daar uw eBox berichtgeving activeren om er e-box berichten te zien
- KBC
- Bent u een bankklant van KBC en gebruikt u KBC Mobile, dan kunt u ook in deze omgeving uw eBox berichtgeving activeren om er eBox berichten te zien.
U kunt uw eBox documenten raadplegen via verschillende toepassingen, zoals Mijn Burgerprofiel, my e-box, Doccle of KBC. Elke toepassing die u toestemming hebt gegeven om te koppelen met uw eBox kan een e-mail versturen zodra u een nieuw eBox document ontvangt. Om meerdere e-mails over één nieuw eBox document te vermijden, kunt u de toestemming intrekken voor alle toepassingen, behalve voor die toepassing die uw voorkeur krijgt om eBox documenten verder in op te volgen.
Lees stap per stap hoe u per toepassing de toestemming om uw eBox te koppelen kunt intrekken.
U kunt ook per toepassing zelf uw instellingen veranderen, zodat uw eBox wel gekoppeld blijft maar u geen e-mails meer ontvangt.
- Meldingen die u ontvangt via de federale My e-box kunt u beheren in uw account. U kunt ervoor kiezen om geen meldingen meer te ontvangen.
- Bij Doccle zien we geen mogelijkheid om meldingen te beheren, maar daar kunt u indien gewenst wel de koppeling met eBox schrappen.
- Sommige verzenders sturen zelf ook nog rechtstreekse e-mails naar burgers, bovenop het eBox bericht (zoals MyPension en MyCareer). My Pension/My Career biedt geen mogelijkheid om meldingen te beheren, maar in een account op deze site kan u wel uw e-mailadres verwijderen.
Toch liever geen meldingen meer van Mijn Burgerprofiel omdat u een ander kanaal verkiest? In Mijn Burgerprofiel kunt u op de tab ‘Meldingen’ klikken op de link ‘Inschrijven op updates en voorkeuren beheren’. Bij ‘Overheidsdocumenten (eBox)’ kunt u uitvinken dat u e-mails wilt ontvangen.
Dit hangt af van de verzender van de brieven(opent in nieuw venster). Sommige brieven zult u nog steeds op papier blijven ontvangen, andere zult u na het activeren van uw eBox enkel nog maar digitaal ontvangen.
Neemt u e-box eenmaal actief in gebruik? Zorg dan dat u het e-mailadres dat u voor meldingen ingaf regelmatig controleert om te bekijken of nieuwe meldingen voor u klaar staan.
De uitnodiging voor uw COVID-19 vaccinatie zult u altijd nog op papier ontvangen.
Als uw eBox geactiveerd is, dan bent u bij de overheid gekend als een “digitale burger” en kan het zijn dat u bepaalde documenten enkel nog maar digitaal ontvangt. U kunt uw eBox documenten raadplegen via verschillende toepassingen, zoals Mijn Burgerprofiel, my e-box, Doccle of KBC. Om eBox documenten zeker op papier te ontvangen moet u uw eBox volledig deactiveren. Dit doet u door uw toestemming om eBox te koppelen in te trekken voor elke toepassing die u toestemming hebt gegeven. Lees stap per stap hoe u uw eBox kunt deactiveren.
U kunt uw eBox documenten raadplegen via verschillende toepassingen, zoals Mijn Burgerprofiel, my e-box, Doccle of KBC. Om uw eBox helemaal te deactiveren moet u de toestemming om eBox te koppelen intrekken voor elke toepassing die u toestemming hebt gegeven. Lees stap per stap hoe u uw eBox kunt deactiveren.
Let wel op: het ontkoppelen of deactiveren van uw eBox werkt niet met terugwerkende kracht: de berichten die u reeds digitaal ontving gaat u niet per post opgestuurd krijgen. U gaat enkel vanaf het moment van ontkoppeling toekomstige berichten op papier via de post toegestuurd krijgen.
Om van deze reeds verzonden digitale documenten een papieren versie te krijgen, moet u de verzender(s) contacteren.
Uw digitaal verzonden berichten blijven bewaard in uw eBox burger zolang de vervaldatum van het bericht (opgegeven door de verzender van het bericht) niet vervallen is. De meeste verzenders gebruiken een vervaldatum van minstens 1 jaar.
Dus wanneer u de eBox deactiveert, blijven de berichten in uw eBox staan, en zullen deze opnieuw raadpleegbaar zijn wanneer u de ebox opnieuw activeert. In de tussenliggende periode zullen wel geen berichten meer op digitale manier naar u verzonden worden.
Het ontkoppelen of deactiveren van uw eBox werkt niet met terugwerkende kracht: de berichten die u reeds digitaal ontving gaat u niet per post opgestuurd krijgen. U gaat enkel vanaf het moment van ontkoppeling toekomstige berichten op papier via de post toegestuurd krijgen.
Om van deze reeds verzonden digitale documenten een papieren versie te krijgen, moet u de verzender(s) contacteren.
Er zijn meerdere mogelijkheden waarom u een e-mail vindt, die melding maakt dat er een bericht op u wacht in Mijn Burgerprofiel en er na inloggen in Mijn Burgerprofiel toch niets te zien is:
- Het e-mailadres dat u heeft opgegeven in Mijn Burgerprofiel voor koppeling van de eBox wordt ook door andere personen gebruikt (bijvoorbeeld meneer en mevrouw delen samen een e-mailadres), waardoor de mail dus voor iemand anders bedoeld is.
Indien u geen roepnaam ingegeven of bevestigd heeft in Mijn burgerprofiel, zal de mail geen aanspreking hebben en kan u dus niet uitmaken of de melding voor u of voor de andere persoon bedoeld is. Indien u klikt op de link, wordt u naar uw Burgerprofiel geleid, naar de map ‘Documenten’ maar mogelijks zit het document dus in het Burgerprofiel van uw partner.
Om dit probleem te voorkomen is het ten zeerste aan te raden om uw roepnaam in te geven in Mijn Burgerpofiel. Dit kan in de tab ‘Uw gegevens’ en daar onder het luikje ‘U en uw gezin’. - De e-mail die u ontving is een phishing-mail, waardoor er geen echt document in eBox is toegekomen.
- Iemand heeft per ongeluk een verkeerd e-mailadres (namelijk dat van u) ingegeven in zijn/haar Burgerprofiel, waardoor u een mail kreeg die voor iemand anders bedoeld was.
Een roepnaam ingegeven in Mijn Burgerprofiel helpt u bij de strijd tegen phishing. Het zorgt ervoor dat vanuit Mijn Burgerprofiel mails kunnen verstuurd worden waarbij u aangesproken wordt met deze door uw gekozen roepnaam.
Indien u kiest voor een ietwat ongewone (bij)naam, is het vrijwel onmogelijk voor phishers om deze te achterhalen en dus zullen hun mails nooit met deze aanspreking beginnen. Hierdoor kunt u deze goed onderscheiden van de echte, door Mijn Burgerprofiel uitgestuurde, e-mails die wel steeds met deze aanspreking zullen starten.
Uw roepnaam kunt u enkel in de webversie van Mijn Burgerprofiel ingeven/aanpassen in de tab ‘Mijn Gegevens’ - ‘U en uw gezin’ - Identiteitsgegevens.
Indien u uw eBox gekoppeld hebt in Mijn Burgerprofiel, dan ontvangt u via deze weg digitale brieven van de overheid. Sommige van deze brieven kunnen facturen zijn, met het verzoek om deze te betalen. Of deze door u al dan niet reeds betaald zijn, kunnen wij niet visualiseren in Mijn Burgerprofiel.
De databank met eBox consents wordt gesynchroniseerd met het rijksregister. Hierdoor worden de consents van de overledenen op regelmatige basis automatisch weg genomen.
Een overlijden wordt in de gemeente aangegeven en daar aan het rijksregister doorgegeven. Daarna schrapt het het rijksregister de overledene. Het rijksregister wordt regelmatig gesynchroniseerd met de e-box applicatie van BOSA. Zo gauw deze synchronisatie gebeurt, zal de e-box van de overledene gedesactiveerd worden.
Er kunnen dus wel een aantal dagen verlopen tussen het overlijden en de desactivatie. In deze tussentijd kan er dus nog door een verzender een bericht gestuurd worden naar het e-mail-adres van de overledene.
Wat doet u als u als nabestaande zo’n e-box e-mailbericht ziet aankomen in de mailbox van de overledene?
- schat eerst in of het een echt e-box bericht is, of het misschien toch gaat om phishing.
- lijkt het een echt bericht: toegang tot de e-box van een overledene is niet mogelijk. U kan contact opnemen met de overheidsdienst die als verzender van het bericht wordt vermeld in de e-mail.
Denkt u als nabestaande dat de eBox van een overledene ook na een langere periode (bvb. 10 dagen) toch nog actief is, dan kan u dit melden bij BOSA. Deze dienst kan dit laten nakijken.
Aanvragen en dossiers
In Mijn Burgerprofiel kunt u bepaalde dienstverlening aanvragen. Ook kunt u lopende dossiers opvolgen.
Attesten en vergunningen
U kunt in Mijn Burgerprofiel officiële attesten, vergunningen, afschriften of uittreksels van aangesloten instanties gratis opvragen. Deze attesten hebben dezelfde juridische waarde als de attesten die u bij het Rijksregister (via ‘Mijn Dossier’) of het gemeenteloket opvraagt.
De elektronische attesten die u uit Mijn Burgerprofiel downloadt, zijn dezelfde als deze die beschikbaar worden gesteld door de Federale overheid via Mijn Dossier(opent in nieuw venster).
Vanuit Mijn Burgerprofiel kunnen ze worden afgedrukt, gedownload en bewaard als een pdf-document met een digitaal echtheidscertificaat van de FOD Binnenlandse Zaken en als bijlage van een mail worden doorgestuurd. Aangezien de federale overheid hiervoor bevoegd is, zijn deze documenten dus rechtsgeldig.
In België mogen ze niet geweigerd worden door overheden en private instanties.
In het buitenland is de bruikbaarheid van de aldus afgedrukte attesten niet gegarandeerd. Het document bevat immers enkel een digitale handtekening en kan daardoor niet gelegaliseerd worden; er kunnen zich ook taalproblemen stellen.
De digitale variant van deze attesten kan wel gelegaliseerd worden, voor gebruik in het buitenland. Voor meer informatie hierover verwijzen wij u naar de pagina van de FOD Buitenlandse zaken over e-legalisation(opent in nieuw venster).
Ondervindt u problemen om deze documenten aanvaard te krijgen bij een Belgische instantie, meldt dit dan via een van de contactopties op deze pagina rechts bovenaan.
Een burger kan in de tab Attesten en Vergunningen verschillende attesten, vergunningen, afschriften of uittreksels van aangesloten instanties gratis opvragen.
Echter in volgende gevallen lukt dit niet:
- Niet elke gemeente voorziet de mogelijkheid om attesten digitaal aan te vragen. In dat geval wordt u doorgestuurd naar de site van de gemeente waar u de contactgegevens kunt vinden om het attest ter plaatse aan het loket op te vragen.
- Ligt uw woonplaats of de bevoegde stad of gemeente in Brussel of Wallonië? Neem dan contact op met de stad of gemeente om het attest te verkrijgen.
- Niet alle attesten zijn via Mijn Burgerprofiel beschikbaar. Mijn Burgerprofiel is een groeitraject en probeert steeds meer overheidsattesten toe te voegen aan het overzicht.
Mijn Burgerprofiel app en gemeente apps
Mijn Burgerprofiel is voortaan ook beschikbaar als app. Elke gemeente kan bovendien extra lokale functionaliteiten toevoegen (lokaal nieuws, afspraak maken, melding doen, ….) aan de app en zo een gemeente app ontwikkelen. Lees meer over de functionaliteiten in de app en de beschikbare gemeente apps.
Samsung of Opera browsers laten niet toe dat een app geopend wordt vanuit een webpagina. U installeert best browser Chrome of past de instellingen van uw browser Samsung of Opera aan.
De authentieke Mijn Burgerprofiel app staat gepubliceerd onder het account ‘Digitaal Vlaanderen’ in de Google store(opent in nieuw venster) en onder het account ‘Vlaamse overheid’ in de Apple store(opent in nieuw venster). Zij treden dus op als ‘Developer’ in de stores.
Dit geldt ook voor de gemeente apps waarin Mijn Burgerprofiel geïntegreerd werd. Ook hier zijn respectievelijk ‘Digitaal Vlaanderen’ en de ‘Vlaamse Overheid’ de developers in de Google en App stores.
Een 90-tal gemeentes hadden reeds een eigen ‘stadsapp’ ontwikkeld. Deze hebben echter niet de functionaliteiten zoals deze door Mijn Burgerprofiel aangeboden worden. In de komende twee jaar zullen deze stadsapps aangepast worden. Voorlopig kunt u de twee types gemeente/stads apps onderscheiden op basis van developer/account in de Google en App stores.
Uw adres wordt gebruikt om volgende zaken te tonen:
- de UiTkalender voor uw gemeente
- de afvalophalingen voor uw straat (voorlopig enkel voor inwoners van Limburg)
- VDAB jobs in uw buurt
Meldt u af na gebruik van de applicatie via de ‘Afmelden’ knop rechtsboven onder ‘Profiel’.
Stel zeker een toegangscode in op uw smartphone zelf zodat onbevoegde geen toegang krijgen tot uw toestel.
Indien uw gemeente reeds een lokale app gebouwd heeft, download u best deze app. U krijgt alle functionaliteiten van de Vlaamse app, met extra lokale functionaliteiten er bovenop.
U kunt nagaan of uw gemeente of stad al een gemeenteapp heeft via de zoektool op de startpagina van Mijn Burgerprofiel(opent in nieuw venster).
Apps sturen vaak meldingen uit naar een smartphone. Door bijvoorbeeld een melding te tonen op mijn smartphone “homepage”, of een geluid te laten horen bij het binnenkomen van een nieuwe bericht.
Pushnotificaties worden momenteel nog niet ondersteund in de Mijn Burgerprofiel app.
U kunt wel uw e-mailadres via contactvoorkeuren opgeven in de web-versie van Mijn Burgerprofiel via de link https://www.burgerprofiel.be/uw-gegevens/contactvoorkeuren(opent in nieuw venster), waardoor u meldingen krijgt in uw mailbox.
De Mijn Burgerprofiel-app beschikt over alle functionaliteiten die via de webversie beschikbaar zijn, met uitzondering van de informatie in de tab ‘In uw buurt’. Deze is voorlopig enkel toegankelijk in de web-versie.
De lay-out is wel iets anders, maar dezelfde informatie is beschikbaar.
De app beschikt wel over extra functionaliteiten zoals het uitsturen van nieuwsberichten, een digitale Wallet, een afvalkalender en een ‘UiT’ in uw buurt evenementenkalender. Er komen ook regelmatig nieuwe functionaliteiten bij.
In de privacyverklaring van Mijn Burgerprofiel app staat een volledig overzicht van de extra gegevens die verwerkt worden in de app versie van Mijn Burgerprofiel.
Welke gemeenten al een gemeenteapp in samenwerking met Mijn burgerprofiel hebben, kunt u opzoeken via de zoektool op de startpagina van Mijn Burgerprofiel(opent in nieuw venster).
Heeft uw stad of gemeente nog geen gemeenteapp? Download dan de algemene Mijn Burgerprofielapp.
Voorlopig kunt u uw contactvoorkeuren niet aanpassen in de Mijn Burgerprofiel app. Dit kan alleen in de web-versie van Mijn Burgerprofiel.
U kunt wel uw e-mailadres via contactvoorkeuren opgeven in de web-versie van Mijn Burgerprofiel via de link https://www.burgerprofiel.be/uw-gegevens/contactvoorkeuren(opent in nieuw venster), waardoor u meldingen krijgt in uw mailbox.