Gedaan met laden. U bevindt zich op: Energiekaart Energie- en klimaatbeleid in cijfers

Energiekaart

De energiekaart bevat cijfers en data over groene energie en groene warmte, uitgekeerde energiepremies, energieprofessionals, …

Beschikbare informatie

De energiekaart bundelt de meest recente officiële gegevens in grafieken, kaarten en tabellen. Bekijk de energiekaart voor de meest recente cijfers in uw gemeente, in de provincie of in Vlaanderen.

Hoe werkt de energiekaart

De cijfers worden in grafiek- en tabelvorm en waar mogelijk op kaart aangeboden.

 • Ze worden jaarlijks geactualiseerd. Voor de categorieën zonnepanelen en windturbines onder het luik groene energie is er een maandelijkse update.
 • De achterliggende databank bepaalt tot op welk niveau cijfers beschikbaar zijn. Bepaalde cijfers (zonnepanelen en windturbines, energiepremies, EPB, EPC) zijn beschikbaar op gemeentelijk niveau en worden samengevoegd tot het provinciale en het Vlaamse niveau. Andere cijfers zijn enkel op Vlaams niveau beschikbaar (o.a. productie van groene warmte en groene stroom) en kunnen dus niet opgesplitst worden.

  Gegevens selecteren en downloaden

  Correctheid

  Alle cijfers van de energiekaart zijn gevalideerd. Toch is er sprake van onderschattingen.

  • Bij zonnepanelen en windturbines:
   • nieuwe installaties zijn in vele gevallen pas enkele maanden na hun indienstname in de cijfers van de netbeheerders opgenomen. Data van het recentste kwartaal zijn dus per definitie onvolledig en een onderschatting van de werkelijkheid. De energiekaart geeft eerste tussenstand voor het afgelopen jaar (x), pas tegen eind april van het volgende jaar (x+1) mag u de resultaten als enigszins definitief beschouwen.
   • Bij zonnepanelen wordt het opgestelde vermogen uitgedrukt als omvormersvermogen (AC-vermogen), dat ligt standaard lager dan het opgestelde paneelvermogen.
  • Projecten van de energiecoöperaties:
   u ziet enkel de projecten die door de erkende energiecoöperaties en crowdfundingplatformen aan het VEKA gemeld zijn. NRC-erkende energiecoöperaties kunnen aan de hand van de handleiding(PDF bestand opent in nieuw venster) hun projecten registreren.
  • Bij energiepremies:
   alleen de uitbetaalde premies zijn in de cijfers opgenomen. Het aantal uitgevoerde energiebesparende maatregelen ligt veel hoger dan wat het premiecijfers doen vermoeden. Vaak gebeuren er investeringen waar geen premie aan toegekend is: de investering voldoet niet aan alle premievoorwaarden, werd te laat of niet aangevraagd.