Gedaan met laden. U bevindt zich op: Opgelet: phishing in naam van de Vlaamse Belastingdienst Nieuwsberichten van Vlaamse Belastingdienst

Opgelet: phishing in naam van de Vlaamse Belastingdienst

Nieuwsbericht
9 februari 2024

Er circuleren valse mails in naam van de Vlaamse Belastingdienst waarbij burgers om verschillende redenen hun bankgegevens moeten opgeven. Een recent voorbeeld is dat burgers zogezegd een mail ontvangen via eBox met onderwerp ‘Ontheffingsbrief Verkeersbelasting’. Het is verstandig om bij twijfel niet op de link in de mail te klikken, maar om zelf naar eBox te gaan via een zoekmachine zodat je in een beveiligde omgeving surft. Hieronder zetten we nog eens de belangrijkste tips op een rijtje om phishing te slim af te zijn. 

  1. Schrijffouten en verdacht e-mailadres

Is het mailadres van de afzender verdacht? Of staan er (veel) schrijffouten in de mail? Dan zou er meteen een belletje moeten rinkelen.

  1. Klik nooit op links

Klik bij een verdachte mail nooit op links. Zoek in plaats daarvan de site van de afzender op om zeker in een beveiligde omgeving te surfen. Duw zoals op de voorbeeldfoto dus niet op de knop ‘Ga naar My eBox’. Zoek in plaats daarvan de pagina van eBox zelf op in jouw browser. Als je effectief een nieuw bericht via eBox hebt ontvangen, kan je het ook op die manier lezen.

  1. Persoonlijke aanspreking

Berichten met algemene en vage aanspreektitels zijn verdacht. ‘Geachte heer Bart’, zoals in het voorbeeld, is een vreemde aanspreking als er niemand in jouw gezin Bart heet.

  1. Phishing via eBox

Wanneer je via eBox een mail ontvangt, staat in het onderwerp nooit exact waarover het gaat. Meestal staat er ‘Nieuw bericht in uw eBox’ of ‘Herinnering: ongelezen bericht in uw eBox’. Mails met onderwerpen als ‘Ontheffingsbrief Verkeersbelasting - aanslagjaar 2022’ zijn vormen van phishing.

  1. Denk logisch na

Kan je zomaar een som geld ontvangen door bijvoorbeeld jouw rekeningnummer te registreren? Laat je niet vangen. Als iets te mooi is om waar te zijn, denk je beter twee keer na. Als je twijfelt over de echtheid van een mail, neem je best contact op met een officieel mailadres of telefoonnummer van de organisatie.

Voor meer tips en info kan je terecht op de pagina over het herkennen van phishing.