Gedaan met laden. U bevindt zich op: Groene Rand: draag je boompje bij Een groene en leefbare Vlaamse Rand

Groene Rand: draag je boompje bij

Om de Vlaamse Rand groener te maken, rekenen we ook op jou. Particulieren, verenigingen, organisaties, scholen en lokale besturen: iedereen kan iets doen voor meer groen in de Rand.

Plant een boom

mensen planten bomen

Wist je dat je ook zonder eigen tuin een boom kan planten? Het enige wat je hoeft te doen, is mee wandelen of fietsen tijdens het Gordelfestival.

In ruil voor jouw deelname planten de Bûûmplanters(opent in nieuw venster) en het Agentschap Natuur & Bos een boom in de Vlaamse Rand. Lees hoe dit precies in zijn werk gaat(opent in nieuw venster).

Nog beter: plant een bos

Luchtfoto van bomen

Waarom niet meteen een heel bos planten? Heb je daar niet genoeg ruimte voor, dan kan je meedoen met een plantactie en zo toch bijdragen aan de bosuitbreiding in Vlaanderen. Lees er meer over op plantjeeigenbos.be(opent in nieuw venster).

Benieuwd hoeveel bos er al is in Vlaanderen? Ontdek het op bosteller.be en registreer ook jouw bos(opent in nieuw venster).

Help de dieren

Logo Plan Boommarter

Verschillende diersoorten hebben het moeilijk in de Vlaamse Rand en rekenen op jouw hulp.

Lees wat je kan doen om het onder meer het vliegend hert(opent in nieuw venster), de boommarter(opent in nieuw venster), de steenuil(opent in nieuw venster) en de vroedmeesterpad(opent in nieuw venster) naar hun zin te maken.

Laat je inspireren

Wegwijzer wandelpad in bos

Er zijn heel wat hulpmiddelen beschikbaar voor wie de natuur een handje wil helpen. Zo heeft het Agentschap Natuur & Bos ‘kompasnaalden(opent in nieuw venster)’ uitgewerkt met informatie over allerhande thema’s. Hoe plant je een bos? Welke bomen plant je het best? Hoe creëer je een speelzone in je gemeente? Het zijn maar enkele van de vele vragen die aan bod komen.

Ook bij de provincie Vlaams-Brabant(opent in nieuw venster) kan je terecht. Naast tips voor je tuin vind je er inspiratie voor grotere projecten, zoals de vergroening van een bedrijf of een zorginstelling.

Lokale besturen die aan de slag willen gaan met openbaar groen doen zeker ook goede ideeën op via openbaargroen.be(opent in nieuw venster). De website brengt onder meer tal van geslaagde realisaties in beeld.

Sluit aan bij een leuk initiatief

Mensen die handen leggen op boom

Privé-initiatieven voor meer natuur zijn er in alle maten en kleuren. Met een beetje speurwerk vind je er zeker een dat perfect bij jou past. Hier een paar suggesties:

Bûûmplanters(opent in nieuw venster): word zelf een ‘bûûmplanter’ en plant samen met dit burgercollectief bomen in en rond Brussel.

Voedselbos BosAardBlij(opent in nieuw venster): bouw samen met geëngageerde burgers in Beersel aan een voedselbos en geniet van al het lekkers wat de natuur te bieden heeft.

Vzw Forest Farm(opent in nieuw venster): schenk een boom aan een groot voedselbos in Asse.

Maak gebruik van subsidies