Gedaan met laden. U bevindt zich op: Nieuw decreet ‘Wonen in Eigen Streek' goedgekeurd Nieuwsberichten van Vlaamse Rand

Nieuw decreet ‘Wonen in Eigen Streek' goedgekeurd

Nieuwsbericht
13 juli 2023

Het Vlaams Parlement heeft het nieuwe decreet ‘Wonen in Eigen Streek’ (WIES) goedgekeurd. Met dat decreet wil de Vlaamse Regering de lokale besturen van de duurste Vlaamse gemeenten een instrument geven tegen sociale verdringing.  

Hoge vastgoedprijzen

In verschillende Vlaamse gemeenten zijn de vastgoedprijzen zo hoog dat minder kapitaalkrachtige inwoners geen eigen woning meer kunnen verwerven in hun streek. Zij moeten noodgedwongen uitwijken naar gemeenten waarmee ze amper of geen band hebben. Om dit fenomeen van sociale verdringing tegen te gaan, werkte de Vlaamse Regering een nieuwe regeling uit. Die biedt lokale besturen de kans om kavels of woningen voor te behouden voor mensen met wortels in de gemeente.

Krachtlijnen van de regeling

De regeling houdt onder meer in dat gemeenten een bepaald percentage van nieuwe verkavelingen, groepswoningbouwprojecten of appartementsgebouwen met minstens 5 loten of woongelegenheden kan voorbehouden voor WIES-kopers. Dat zijn kopers die onder meer kunnen aantonen in een minder kapitaalkrachtige situatie te verkeren en die van de 10 jaar voorafgaand aan de aankoop minstens 5 jaar onafgebroken in de gemeente in kwestie of een aangrenzende gemeente hebben gewoond. Om de aankoop voor hen betaalbaar te maken zal de gemeente minstens de helft van de schattingsprijs betalen.

Beperkt aantal gemeenten

De Vlaamse Regering zal om de 6 jaar in functie van de vastgoedprijzen bepalen welke gemeenten van de WIES-regeling gebruik kunnen maken. Die gemeenten kunnen vervolgens zelf kiezen om via een gemeentelijk reglement in het systeem in te stappen. In juli 2023 keurde de Vlaamse Regering een ontwerpbesluit goed met een lijst van 95 gemeenten, waaronder alle 19 gemeenten van de Vlaamse Rand.

Benieuwd naar de details van de WIES-regeling?

Neem dan zeker een kijkje op deze webpagina van Wonen in Vlaanderen(opent in nieuw venster). Ook bij de VVSG(opent in nieuw venster) kan je terecht voor meer info.

Bekijk hier de reportage van RINGtv over 'Wonen in Eigen Streek'

Inhoud is aan het laden