Steun voor kleine installaties

Als het vermogen van uw zonnepanelen kleiner dan of gelijk is aan 10 kVA, kunt u recht hebben op de premie van Fluvius voor zonnepanelen van woongebouwen.

Zonnepanelen die voldoen aan de voorwaarden van de Premie voor zonnepanelen van Fluvius komen ook in aanmerking voor Mijn VerbouwLening.

Afschaffing terugdraaiende teller

In 2021 werd beslist om het principe van de terugdraaiende teller voor eigenaars van zonnepanelen af te schaffen.

  • Wie voor 1 januari 2021 zonnepanelen in dienst nam en al over een digitale meter beschikt, kan via Fluvius de retroactieve investeringspremie aanvragen. Dat kan van zodra uw digitale meter geplaatst is en moet uiterlijk 6 maanden na de plaatsing van de digitale meter en vóór 2026 gebeuren.
  • Hebt u ook een warmtepomp in dienst genomen vóór 1 oktober 2021? Dan kunt ook een bijkomende retroactieve investeringspremie aanvragen bij Fluvius.
  • Het prosumententarief, dat eigenaars van zonnepanelen met een terugdraaiende teller betalen voor hun ‘niet-gemeten afname’ van het distributienet, valt automatisch weg na installatie van de digitale meter.

Steun voor ondernemingen

Afhankelijk van het omvormervermogen van de zonnepanelen kunt u recht hebben op bepaalde steun:

OmvormervermogenSteun
Kleiner dan of gelijk aan 10 kVA

Premie van Fluvius:

Groter dan 25 kW tot en met 5 MWCall groene stroom
Groter dan 5 MW

Projectspecifieke steun

Zonnepanelen uiterlijk in dienst genomen op 16 juli 2021

Afhankelijk van het vermogen en de startdatum kunnen groenestroomcertificaten uitgereikt worden aan zonnepanelen die uiterlijk op 16 juli 2021 in dienst genomen werden.

Een beperkt aantal bedrijven kan ook in aanmerking komen voor strategische ecologiesteun. Daarmee kunnen kmo’s en grote ondernemingen investeren in technologieën die door hun unieke bedrijfsspecifieke karakter niet gestandaardiseerd kunnen worden.