Voor wie en welke werken

Al wie investeert in een bestaande woning, appartement, appartementsgebouw of een niet-woongebouw (bijvoorbeeld een bedrijfspand of kantoorgebouw), zal afhankelijk van de doelgroep waartoe hij of zij behoort financiële steun kunnen aanvragen voor investeringen in energie-efficiëntie (zoals dakisolatie, muurisolatie, vloerisolatie, hoogrendementsglas, zonneboiler, warmtepomp, warmtepompboiler en gascondensatieketel) en investeringen in woningkwaliteit (elektriciteit en sanitair, binnenrenovatie, ramen en deuren).

Simulator

Benieuwd welke premies u kunt aanvragen en op welk premiebedrag u recht hebt? Raadpleeg de simulator van Mijn VerbouwPremie.

Wat met appartementen en appartementsgebouwen?

Binnen Mijn VerbouwPremie wordt een onderscheid gemaakt tussen enerzijds werken aan de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw en werken aan de privatieve delen van een appartementsgebouw (ongeacht of er voor het appartementsgebouw een VME is opgericht of niet). Daarnaast verschilt het premiebedrag en de manier van aanvragen ook voor investeringen in appartementen, appartementsgebouwen en woningen. Lees hier alles over de voorwaarden voor appartementen en appartementsgebouwen.

Huidige premies en overgangsmaatregelen

In afwachting van de start van Mijn VerbouwPremie, kunt u de bestaande renovatiepremie en de energiepremies van Fluvius afzonderlijk aanvragen tot en met 30-6-2022 als u aan de voorwaarden voldoet. Personen en gezinnen die behoren tot de laagste en middelste inkomenscategorie moeten goed het oude en het nieuwe premiestelsel vergelijken. De nieuwe Mijn VerbouwPremie kan mogelijks interessanter zijn voor u. In dat geval dient u uw premieaanvraag uit te stellen tot 1 oktober 2022 bij de aanvang van Mijn VerbouwPremie.

Vanaf 1 oktober 2022 kunt u Mijn VerbouwPremie aanvragen voor facturen (of delen van facturen) waarvoor u nog geen renovatiepremie en/of energiepremie bij Fluvius heeft aangevraagd en waarvoor nog geen premie werd toegekend en dit voor alle categorieën van werken. Heeft u in het verleden een renovatiepremie of de energiepremie van Fluvius aangevraagd voor bijvoorbeeld werken aan de muren? Dan kunt u zonder wachttijd Mijn VerbouwPremie aanvragen voor andere facturen en andere werken binnen de categorie muren. Klik hier voor meer informatie over de overgangsmaatregelen.

Naast Mijn VerbouwPremie zijn er nog andere premies voor renovatie én energiebesparende investeringen. Meer informatie over die premies vindt u via de Premiezoeker ((opent in nieuw venster)) of op Energiesparen.be ((opent in nieuw venster)).

Communicatietoolkit voor lokale besturen en intermediairen

De Vlaamse overheid voorziet communicatiemateriaal over Mijn VerbouwPremie die u kunt gebruiken op uw website, informatieblad, sociale media, ledenkrant, …

Mijn VerbouwLening

Naast de invoering van Mijn VerbouwPremie, kunt u vanaf 1 september 2022 ook de renteloze Mijn VerbouwLening tot 60.000 euro kunnen aanvragen. Met deze lening kunnen renovaties gefinancierd worden die zowel focussen op woningkwaliteit als op het verbeteren van de energieprestatie. Mijn VerbouwLening vervangt de Energielening (tot 15.000 euro via het Energiehuis voor een prioritaire doelgroep/klanten met exclusief nachttarief).

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven zodra er meer details bekend zijn over Mijn VerbouwPremie? Schrijf u hier in op een nieuwsbrief. U krijgt dan een e-mail zodra er meer nieuws is.

Gefinancierd door de Europese Unie - NextGenerationEU