Gedaan met laden. U bevindt zich op: Betaalbaar én gezond eten? Het kan! Nieuwsberichten
Betaalbaar én gezond eten? Het kan!
Gezond eten met een beperkt budget? Dat is niet vanzelfsprekend, maar zeker mogelijk. GLOHW (Gezond Leven op het Werk) en het Vlaams Instituut Gezond Leven delen tips en tricks om betaalbaar en gezond te koken.
Voor je gaat winkelen
Bereid je bezoek aan de winkel goed voor. Dat kost wat tijd, maar je plukt er snel de vruchten van.
Tips:
- Maak een boodschappenlijstje. Dat zorgt ervoor dat je minder snel onnodige dingen koopt. Zo sla je 2 vliegen in 1 klap: de rekening blijft beperkt en je verspilt minder voedsel.
- Maak je boodschappenlijst op basis van een weekmenu. Je hoeft dan maar 1 keer te plannen en naar de winkel te gaan. Geen inspiratie? Op www.zekergezond.be(opent in nieuw venster) vind je heel wat gezonde én budgetvriendelijke gerechten.
- Kies bewust en bespaar door bepaalde producten niet te kopen:
- Drink bijvoorbeeld kraanwater in plaats van flessenwater. Dat scheelt veel geld, afval en gesjouw.
- Je kan ook je eigen kruiden, groenten of fruit telen. In je tuin of in potten op je balkon kan je bijvoorbeeld eenvoudig kerstomaatjes, radijzen en sla kweken. Of wat dacht je van zelfgekweekte aarbeien?
- Koop diepvriesgroenten- en fruit zonder toevoegingen. Die zijn even gezond als verse groenten en fruit en meestal goedkoper.
Tijdens het winkelen
Een goed voorbereid boodschappenlijstje zet je al een heel eind op weg. Maar hoe hou je je keuzes in de winkel budgetvriendelijk?
Tips:
- Ga winkelen met een volle maag, zo weersta je beter de verleiding van ongezonde snacks.
- Ga winkelen net voor sluitingstijd of marktsluiting. Producten waarvan de houdbaarheidsdatum bijna verstreken is, zijn dan vaak in de aanbieding. Koop die wel enkel als je ze snel kunt opeten.
- Producten op ooghoogte zijn meestal duurder. Kijk naar de onderste of bovenste rekken voor goedkopere huismerken.
- Kies voor seizoensgroenten en -fruit. Die smaken beter en zijn voordeliger. Gebruik een seizoenskalender om je weekmenu te plannen.
- Vergelijk producten op basis van de prijs per kilo. Grotere verpakkingen zijn vaak goedkoper, maar koop alleen wat je nodig hebt en kunt bewaren.
- Megakortingen lijken aantrekkelijk, maar koop alleen wat je nodig hebt en kunt bewaren.
Na het winkelen
Zodra je thuis bent, kun je aan de slag in de keuken!
Tips:
- Hou rekening met de houdbaarheid van je aankopen. Gebruik verse producten en ingrediënten die niet lang houdbaar zijn als eerste.
- Vries overschotten in voor later of verwerk ze creatief in nieuwe gerechten. Restjes groenten verwerk je in soep, stoofpotjes of pastasauzen. Overrijp fruit is perfect voor smoothies of om water op smaak te brengen.