Gedaan met laden. U bevindt zich op: "Bloed geven is voor mij een mooie plicht" Nieuwsberichten

"Bloed geven is voor mij een mooie plicht"

Nieuwsbericht
14 juni 2024

Vandaag, 14 juni 2024, is het Wereld Bloeddonordag. Op deze dag verdienen alle bloed- en plasmadonors extra waardering! Heel wat collega’s bij de Vlaamse overheid geven regelmatig bloed(plaatjes) of plasma. Annika Van Aken, collega bij het Dienstencentrum Personeelsadministratie (Agentschap Overheidspersoneel) is regelmatig te vinden in een donorcentrum.

Bloed, plasma en plaatjes

Collega Annika Van Aken

Annika: “Als kind ging ik al mee met mijn moeder die bloed gaf. Voor mij was het dan ook een logische stap om op mijn 18de zelf bloed te gaan geven. Intussen ben ik al 25 jaar donor, ik ga zo’n 6 à 7 keer per jaar.”

“Ik begon met bloed geven, daarna gaf ik ook plasma. Het Rode Kruis telt het aantal bloedplaatjes in je bloed. Ik bleek er heel veel te hebben en dus vroeg het Rode Kruis me om bloedplaatjes te geven. Soms kan ik een dubbele zak bloedplaatjes geven. Daar is het Rode Kruis heel blij mee, want normaal hebben ze daar 2 donoren voor nodig.”

Een uurtje van je tijd

“Het kost een uurtje van mijn tijd. Soms breng ik die tijd lezend door, maar de laatste keer ging een vriendin mee. We hebben een uur gepraat, zo ging de tijd nog sneller voorbij! Toen ik net begon met bloed geven, deed ik dat samen met een aantal vrienden uit de middelbare school. Het was een reden om elkaar nog eens te zien. Erna bleven we ook nog lang bijpraten.”

Broodnodig

“Voor mij was het een logische stap om donor te worden. Ik zie het als een mooie plicht en een goede daad. Mijn oom heeft hemofilie, een stollingsziekte die levensbedreigend kan zijn. Dankzij donoren kan hij de juiste behandeling krijgen. Zoiets doet je wel beseffen dat bloed, plaatjes of plasma doneren broodnodig is.”

Bloed geven redt levens. Maak mee het verschil en word bloeddonor. Ontdek meer over de bloedinzamelacties bij de Vlaamse overheid.

Tijdens de laatste bloedinzamelactie van het Rode Kruis, op 18 april 2024, kwamen 80 collega’s bloed geven. 10 daarvan deden dat voor het eerst.

De volgende bloedinzamelactie bij de Vlaamse overheid is gepland op 18 juli 2024. Ben je niet in Brussel die dag, maar wil je wel bloed geven? Check op de website van het Rode Kruis(opent in nieuw venster) waar je dat in je buurt kan doen.