Gedaan met laden. U bevindt zich op: Geef bloed Welzijn en gezondheid

Geef bloed

Bloed geven redt levens. Maak mee het verschil en word bloeddonor. Dat lukt makkelijker dan je denkt. Soms kan het zelfs óp je werkplek. Ontdek snel meer over de bloedinzamelacties bij de Vlaamse overheid.

Voor wie?

Word donor

Elke dag zijn er mensen die bloed nodig hebben: na een ongeval, een operatie, een bevalling … Helaas zijn er nog altijd te weinig mensen die bloed geven. Denk jij eraan om bloeddonor te worden? Zo’n bloedafname gebeurt altijd op een veilige manier door speciaal daarvoor opgeleide personen. Lees op de website van het Rode Kruis(opent in nieuw venster) meer over het geven van bloed.

Wil jij bloed geven?

In principe mag iedereen tussen 18 en 70 jaar bloed geven, al zijn er een paar uitzonderingen. Lees er meer over in de in de folder ‘Wie mag bloed geven?(PDF bestand opent in nieuw venster)’ of check via de donorzelftest of je in aanmerking komt.

Tijdens of op het werk

Ga je bloed geven? Dan kan je een dienstvrijstelling krijgen voor de tijd van de bloedinzameling en de verplaatsing ernaartoe. Vraag vooraf wel het akkoord van je lijnmanager. Het kan ook zijn dat je erna een attest moet indienen. Meer informatie vind je in het VPS of in het arbeidsreglement van je entiteit.

De Gemeenschappelijke Dienst voor Preventie en Bescherming (GDPB) organiseert voor de personeelsleden van de Vlaamse overheid regelmatig bloedinzamelacties: in het Hendrik Consciencegebouw en het Herman Teirlinckgebouw in Brussel. Dat gebeurt samen met het Rode Kruis.

Geplande bloedinzamelacties:

  • Donderdag 18 januari 2024 - Herman Teirlinckgebouw Brussel
  • Donderdag 18 april 2024 - Herman Teirlinckgebouw Brussel
  • Donderdag 18 juli 2024 - Herman Teirlinckgebouw
  • Dinsdag 15 oktober 2024 - Hendrik Consciencegebouw

Schrijf je in via de website van het Rode Kruis(opent in nieuw venster). Inschrijven is mogelijk vanaf een aantal weken voor de geplande datum.