Gedaan met laden. U bevindt zich op: Fysieke sessies rond hartcoherentie: nieuwe data en locaties Nieuwsberichten

Fysieke sessies rond hartcoherentie: nieuwe data en locaties

Nieuwsbericht
22 april 2024

Het menselijk lichaam heeft het vermogen om zich snel aan te passen, ook in periodes van stress. Je lichaam zal dan stresshormonen produceren die je extra energie geven om die stress te weerstaan. Zo zorgen de stresshormonen adrenaline en cortisol ervoor dat je meer in een balans kunt functioneren. Maar wat als de stress chronisch wordt? GLOHW (Gezond Leven op het Werk) wil je graag op weg helpen met hartcoherentie.

Omgaan met stress vraagt veel energie van je lichaam. Luister dan ook naar de signalen die het geeft en probeer te zoeken naar evenwicht. De energie die de stresshormonen je geven is namelijk niet onuitputtelijk. Op een gegeven moment zullen de stressmechanismen niet meer naar behoren functioneren. Chronische stress kan zorgen voor lichamelijke en mentale klachten.

Wat is hartcoherentie?

Wanneer je last hebt van stress, heb je een lage hartcoherentie. Dat betekent dat je hartritme niet goed samenvalt met je ademhaling. Je kunt je hartcoherentie meten met speciale apparatuur, maar je kunt het ook zelf doen. Zet een timer op 3 minuten en probeer zo autonoom mogelijk te blijven ademen. Tel hoe vaak je in die 3 minuten ademt en deel dat getal door 3: nu weet je hoeveel ademhalingen je per minuut doet.

Wanneer je 3 tot 7 ademhalingen per minuut doet, zit je hartcoherentie goed. Bij 7 tot 12 ademhalingen moet je opletten, bij 12 tot 15 ademhalingen per minuut raadpleeg je het beste een arts.

Je hartcoherentie trainen

Het is mogelijk om je hartcoherentie te trainen. Dat kan je doen door 3 keer 6 minuten (of 2 keer 10 minuten) per dag bewust rustig te ademen. Zo beïnvloed je de autonome ademhaling en je hartcoherentie. Ook meditatie en yoga kunnen helpen om je hartcoherentie te verbeteren.

Wanneer je hartcoherentie verbetert, komt je brein tot rust.

Hartcoherentie in het aanbod van GLOHW

In 2024 kun je op een aantal momenten deelnemen aan een aantal sessies. GLOHW heeft daarvoor zowel een fysiek als een digitaal traject in de aanbieding. Het aanbod is gelijkaardig, je kunt inschrijven voor ofwel de fysieke workshop ofwel het digitale traject.

Fysieke workshop

Tijdens een 3 uur durende fysieke workshop leer je hoe je stressverschijnselen kunt herkennen en hoe je door hartcoherentiebeoefening je stress kunt verminderen. Je krijgt handvaten aangereikt om zelfstandig hartcoherentie te kunnen beoefenen en je leert hoe je zelf de effecten kunt meten.

De fysieke workshop gaat door op volgende data, telkens van 13 tot 16 uur:

  • Dinsdag 21 mei 2024 (lokaal 005A, VAC Leuven)
  • Maandag 3 juni 2024 (lokaal 1 A11, VAC Hasselt) → nog 2 plekjes vrij!
  • Dinsdag 8 oktober 2024 (lokaal 2B29, VAC Brugge)

  • Dinsdag 26 november 2024 (lokaal 21.03, VAC Gent)

E-learningtraject met coaching

Ook tijdens dit online traject leer je hoe je stressverschijnselen kunt herkennen en hoe je door hartcoherentiebeoefening je stress kunt verminderen. Je krijgt handvaten aangereikt om zelfstandig hartcoherentie te kunnen beoefenen en je leert hoe je zelf de effecten kunt meten.

Je krijgt gedurende 6 weken wekelijks een filmpje (ongeveer 15 minuten) met psycho-educatie en een opdracht. Er zijn 2 coachingsmomenten voorzien. Tijdens die momenten neem je virtueel deel aan een groepssessie waarin je je ervaringen kunt delen met de andere deelnemers. Je krijgt er ook de mogelijkheid om vragen te stellen. De filmpjes kun je 1 jaar lang bekijken wanneer je dat wil. Het startmoment en de coachingsmomenten liggen vast op bepaalde data.

Er zijn 2 opstartmomenten voorzien:

  • Opstart op dinsdag 27 februari 2024 (inschrijven ten laatste op 19 februari):
    • Coachingsmoment 1: dinsdag 12 maart 2024
    • Coachingsmoment 2: dinsdag 16 april 2024
  • De informatie over het tweede opstartmoment volgt later.

Inschrijven

Inschrijven voor de fysieke workshop kan via Vlimpers Leren(opent in nieuw venster). Duid daar aan voor welke sessie je inschrijft.

Inschrijven voor het e-learningtraject doe je ook via Vlimpers Leren(opent in nieuw venster). Het startmoment komt automatisch in je agenda te staan. Ben je ingeschreven? Dan krijg je vanaf 20 februari 2024 de nodige informatie en een link om in te schrijven voor de optionele coachingsessies.

Er is telkens plaats voor 20 deelnemers, dus wees er snel bij!

Goed om te weten: wil je meer weten over GLOHW of over het aanbod? Bezoek de webpagina ‘Gezond Leven op het Werk’.