Gedaan met laden. U bevindt zich op: Maak kennis met de nieuwe voorzitter van de vzw Sociale Dienst: Evy Bulté Nieuwsberichten

Maak kennis met de nieuwe voorzitter van de vzw Sociale Dienst: Evy Bulté

Blogbericht
7 maart 2024

In 2023 nam Evy Bulté de rol van voorzitter van de vzw Sociale Dienst op. Evy is niet alleen voorzitter van de vzw Sociale Dienst. Ze werkt ook voor de Vlaamse Belastingsdienst (Vlabel) én runt haar gezin. Hoog tijd om even kennis te maken!

Dankbaar

“Ik heb 4 kinderen: Nefes (15 jaar), Imrân (7 jaar), Hârûn (4 jaar) en Rayan (2 jaar). Het is niet altijd gemakkelijk om het evenwicht te vinden. Mijn man werkt ’s nachts en is nog niet thuis wanneer ik ’s ochtends moet vertrekken. Het is een hele klus om de kinderen op school te krijgen. Gelukkig ligt de schoolpoort aan de overkant van de straat en heb ik veel hulp van mijn oudste zoon Nefes.”

“Bij de vzw Sociale Dienst hebben we vaak contactmomenten met personeelsleden, zoals bijvoorbeeld de infosessies rond pensioen en de pensioenvieringen. Die kan je niet zomaar annuleren. Ik kan wel rekenen op mijn collega-voorzitters van andere fracties en natuurlijk op mijn eigen team! Ook bij Vlabel nemen collega’s werk van mij over en zijn mijn leidinggevenden begripvol. Al die mensen helpen mij dus onrechtstreeks met het verwezenlijken van mijn job als voorzitter. Daar ben ik hen dan ook heel dankbaar voor!”

Engagement met volle overtuiging

“Het voorzitterschap is een job die je graag moet doen, want vaste werkuren zijn er niet. Het werk voor de vzw Sociale Dienst stopt niet, ook thuis ben ik 7 dagen op 7 bezig. Ik ga vaak gewoon door zonder erover na te denken. Je moet het engagement met volle overtuiging aangaan, anders hou je het niet vol. Ik heb moeten leren om los te laten op het vlak van huishoudelijke taken. Ik heb geleerd om genoegen te nemen met wat al gedaan is en de rest los te laten. Anders levert dat alleen stress op.”

Vakantieopvang

Vorig jaar organiseerde de vzw Sociale Dienst een grote personeelsbevraging om te peilen naar de noden en behoeften rond vakantieopvang bij ouders met kinderen van 3 tot en met 13 jaar, een doelgroep van zo’n 8000 personeelsleden.

“Sinds de coronapandemie liep het aantal inschrijvingen voor de vakantieopvang sterk terug. Om de vakantieopvang te promoten hebben we die tijdens een aantal schoolvakanties gratis aangeboden, maar zelfs dat liet het aantal inschrijvingen niet stijgen. Uit de personeelsbevraging blijkt dat ouders door het sterk toegenomen telewerk de voorkeur geven aan lokale initiatieven. Ook de reistijd naar een VAC en daarna naar een opvanglocatie zien ze als een minpunt. In het verleden zijn door het lage aantal inschrijvingen een aantal opvanglocaties geschrapt, waardoor de betrouwbaarheid bij de ouders is afgenomen.”

“Het zou mooi zijn als de vzw Sociale Dienst een tussenkomst zou kunnen geven voor alle opvanginitiatieven naar keuze, maar dat is budgettair niet haalbaar. Momenteel werken we achter de schermen aan een nieuw systeem. Ik hoop dat we dat binnenkort kunnen uitrollen en communiceren!”

Internationale Vrouwendag

Deze week is het Internationale Vrouwendag. Heeft de voorzitter een voorbeeld, dat alles omvat waar die dag voor staat?

“Daarvoor hoef ik niet ver te zoeken, ik kan alleen niet 1 iemand kiezen. Ik stam af van een stel sterke vrouwen, mijn moeder en mijn grootmoeder. Zij zijn mijn grote rolmodellen, zowel in het geven van liefde als in werken om vooruit te gaan in het leven. En niet bij de pakken blijven zitten als er iets tegenzit.”

“Maar ik denk bij sterke vrouwen ook aan die vrouwen die hun partner moeten missen en alleen instaan voor de zorg van hun kinderen. Vrouwen die alles doen om hun kinderen eten te kunnen geven en daarvoor het eten uit hun eigen mond sparen, ook dat zijn sterke vrouwen. Ook hier in België komt dat helaas vaak voor. Sowieso is er in veel sectoren op de arbeidsmarkt nog loonsongelijkheid: vrouwen werken dikwijls voor minder loon, terwijl ze ook nog instaan voor de huishoudelijke taken.”

Evy geeft graag nog een boodschap mee: “Als je gelooft in jezelf, kun je bereiken wat je maar wil. Sta sterk in je schoenen, maar neem van tijd tot tijd ook ruimte om tot rust te komen. Niet elke dag is even goed, maar achter elk wolkengordijn schijnt een zonnegloed.”