Gedaan met laden. U bevindt zich op: Herbruikbaar drink- en eetgerei en een retoursysteem verplicht bij catering Catering

Herbruikbaar drink- en eetgerei en een retoursysteem verplicht bij catering

Werk je in een groot kantoorgebouw of een VAC waar geen cateringaanbod is voor lunch en evenementen? Dan zijn er een aantal regels waar je je moet aan houden.

Wat?

  • Je mag geen drank serveren in recipiënten voor eenmalig gebruik in je eigen werking en op eigen evenementen.
  • Ook borden, -kommetjes, -schaaltjes en -bestek voor eenmalig gebruik mogen niet als je bereide voedingsmiddelen serveert.
  • Voor kunststof herbruikbaar drink- en eetgerei is een inzamelsysteem verplicht dat 90% retour voor hergebruik garandeert.

De maatregelen beantwoorden aan de vereisten van Europese Single Use Plastics-regelgeving, die een daling van kunststof drinkbekers en voedselrecipiënten vereist van de lidstaten.

Eenmalige recipiënten

Eenmalige recepiënten zijn ontworpen om na gebruik onmiddellijk weg te gooien. Het maakt daarbij niet uit van welk materiaal het recipiënt is gemaakt. Zowel recipiënten voor het serveren van drank als cateringmateriaal voor het serveren van bereide voeding uit zowel fossiele grondstoffen, papier en karton, gerecycleerd materiaal als composteerbaar materiaal of een combinatie hiervan zijn verboden.

  • Voor drank zijn dit bijvoorbeeld plastic of kartonnen wegwerpbekers, blikjes, petflesjes, glazen flesjes zonder statiegeld of kleine drankkartons.
  • Voor bereide voeding zijn dit bijvoorbeeld plastic of kartonnen wegwerp bowls, broodjeswikkels, plastic of houten wegwerpbestek, -schaaltjes, -en borden.

Eigen werking en eigen evenementen

Wat valt er onder eigen werking en eigen evenementen?

Om welke voedingsmiddelen gaat het?

Voedingsmiddelen die ter plaatse worden klaargemaakt, samengesteld, geschikt, opgewarmd, geregenereerd of ontdooid, of voedingsmiddelen die daarmee vergelijkbaar zijn maar in een centrale locatie zijn bereid, zoals broodjes, wraps en slaatjes.

Voorverpakte etenswaren die niet ter plaatse bereid of samengesteld zijn, zijn uitgesloten. Denk aan koekjes, snoep of chips.

Waarom is een inzamelsysteem verplicht?

Een inzamelsysteem zorgt ervoor dat recipiënten daadwerkelijk terugkomen om te hergebruiken en zo de milieuwinst te garanderen. Onderzoek wijst uit dat hergebruik altijd milieuvriendelijker is dan éénmalige verpakkingen op voorwaarde dat er voldoende hergebruikscycli gerealiseerd worden. Voor een herbruikbare PP (polypropyleen)-beker wordt het milieuvoordeel na 10 keer hergebruiken bereikt (OVAM, 2020(opent in nieuw venster)). Nederlandse studies spreken van een milieuvoordeel na 5-7 keer hergebruik (Rijkswaterstaat en Plastic Promise, 2020(opent in nieuw venster)). Hoe vaker een herbruikbaar recipiënt ingezet wordt, hoe groter de milieuwinst.

Bij events is het aan de eventorganisator om het inzamelsysteem te voorzien. De eventorganisator maakt de nodige afspraken met alle aanbieders van drank en bereide voeding die binnen de evenementenzone zitten. De eventorganisator is de eindverantwoordelijke voor de naleving van de regels rond drankverpakkingen en eetgerei.

Ook interessant

De wetgeving is terug te vinden op de OVAM website(opent in nieuw venster). U vindt er ook een uitgebreid interpretatiedocument(opent in nieuw venster), beslissingsbomen en praktische informatie om aan de slag te gaan(opent in nieuw venster) met herbruikbare bekers en herbruikbaar cateringmateriaal. Vind je geen antwoord op je vraag? Stuur een mail naar groenevent@ovam.be(opent in uw e-mail applicatie).