Gedaan met laden. U bevindt zich op: Toegankelijkheid VAC Leuven Dirk Bouts (VAC Leuven)

Toegankelijkheid VAC Leuven

Toegankelijkheid van de Vlaamse overheid is belangrijk. Daarom trachten we ook het Dirk Boutsgebouw voor iedereen zo toegankelijk mogelijk te maken. Het gebouw haalt daardoor een goede score (A-label) voor toegankelijkheid.

Inkom

Geleidelijnen wijzen de weg naar de inkom. Aan de inkom heb je een keuze tussen een tourniquetdeur (draaideur) en een geautomatiseerde deur.

Balie

  • De geleidelijnen lopen van aan de inkom tot de balie.
  • Aan de balie worden slechthorenden ondersteund door een ringleiding. Een ringleiding zorgt ervoor dat slechthorenden met een hoortoestel het geluid van televisie, radio of het geluid in bijvoorbeeld een concertzaal of kerkgebouw – en in dit geval aan de balie – kunnen beluisteren zonder storend omgevingsgeluid. Het geluidssignaal wordt aangesloten op een ringleidingversterker.
  • Personen in een rolstoel kunnen gemakkelijk aanschuiven aan de balie die ‘onderrijdbaar’ is.
  • Tegelijkertijd is de balie ook ontworpen op maat van de baliemedewerkers zodat deze op dezelfde ooghoogte zitten als de bezoekers staan.

Auditorium

  • In het auditorium is een ringleiding
  • Personen in een rolstoel kunnen gemakkelijk tussen de andere deelnemers plaatsnemen.

Restaurant

Er wordt voor gezorgd dat iedereen makkelijk kan aanschuiven aan tafel. Bijvoorbeeld door voldoende manoeuvreerruimte tussen en aan de tafels.

Lift

De spraaksynthese in de lift ondersteunt slechtzienden. Ook wanneer je bijvoorbeeld in gesprek bent of afgeleid door je gsm, zorgt de spraaksynthese ervoor dat je op de juiste verdieping uitstapt.

Gangen en circulatieruimtes

Niet enkel mensen in een rolstoel zijn gebaat bij de voldoende brede gangen en circulatieruimtes zijn. Ook een poetskarretje valt makkelijker te manoeuvreren tussen de werkplekken. De extra ruimte zorgt ervoor dat de werkplekken niet te dicht aaneen sluiten.

Sanitair

  • Elk sanitair blok is voorzien van aangepast sanitair met grotere afmetingen, steunbeugels, onderrijdbare wastafel, alarm...
  • Op het gelijkvloers en op de 1everdieping zijn voor iedereen toegankelijke en genderneutrale toiletten – voorzien van het pictogram ‘WC’.

Parkeergarage

Er zijn aangepaste parkeerplaatsen aanwezig voor personeelsleden en bezoekers met een handicap, in het bezit van de hiertoe voorziene parkeerkaart. Deze plaatsen zijn groter dan gewone parkeerplaatsen met voldoende manoeuvreerruimte naast de wagen om te kunnen uitstappen of om een rolstoel in de koffer te kunnen leggen.

Meer informatie vind je terug in het parkeerreglement(Word bestand opent in nieuw venster).

Badgelezers, deurkrukken en bedieningsknoppen liften

Alle badgelezers, deurkrukken, liftbedieningsknoppen… zijn zo geplaatst dat iedereen – ook rolstoelgebruikers – ze makkelijk kan gebruiken: bijvoorbeeld op voldoende afstand van een hoek.

Deuren

Een aantal deuren is uitgerust met een deurdranger: een mechanisme boven aan de deur, dat ervoor zorgt dat een deur automatisch weer dichtvalt. Bijvoorbeeld de deuren van het sanitair en de branddeuren.

Deze deuren met deurdrangers zijn afgesteld conform de regelgeving waardoor er weinig kracht nodig is om ze te openen. De deuren sluiten met vertraging. Het gebruiksgemak en de veiligheid zijn in balans.

Bewegwijzering en contrasten

  • In de binnenstraat zijn alle functies duidelijk en goed leesbaar
  • Doorheen het hele gebouw is aandacht besteed aan het creëren van voldoende contrasten om bijvoorbeeld deuren duidelijk herkenbaar te markeren. Ook door de contrastmarkering op de glazen wanden vindt iedereen makkelijker de weg.

Ondersteunend materiaal vergaderingen

Aan de balie kan je mobiele geluidsversterkende systemen uitlenen voor vergaderingen.

Vragen?

Bij vragen over de toegankelijkheid: contacteer de gebouwverantwoordelijke of bel naar 016 66 50 03.