Gedaan met laden. U bevindt zich op: Toegankelijkheid Belpairegebouw Marie-Elisabeth Belpairegebouw

Toegankelijkheid Belpairegebouw

Integrale toegankelijkheid van de gebouwen van de Vlaamse overheid is belangrijk. Daarom is de ambitie om voor het Marie-Elisabeth Belpairegebouw het A ++ label voor toegankelijkheid te halen. Het A++ label staat voor een uitstekend toegankelijk kantoorgebouw. Momenteel heeft het Belpairegebouw het label nog niet. Pas wanneer alle entiteiten in het gebouw ingehuisd zijn en dus alle meubels verhuisd, kan Inter – Vlaams expertisecentrum toegankelijkheid nagaan of het gebouw het label haalt of niet. In het voorjaar van 2025 hoor je of dat gelukt is.

Toegankelijkheidslabel Inter

Voor het Belpairegebouw is er rekening gehouden met de integrale toegankelijkheid van het gebouw. Het toegankelijkheidslabel A++ werd zowel tijdens de ontwerp- als de uitvoeringsfase toegepast. Pas in 2025 weten we of het label effectief behaald werd.

Inkom

De inkom van het gebouw is duidelijk zichtbaar en voorzien van de gekende leeuwenkop van de Vlaamse overheid. Er zal een kunstwerk komen dat de ingang extra aandacht geeft. Geleidelijnen zullen de weg wijzen naar de inkom waar automatische deuren zorgen voor een drempelloze toegang. (Nog niet alle zaken werden uitgevoerd, maar staan op de planning)

Balie

De balie is op de eerste verdieping te vinden. Geleidelijnen tonen de weg er naartoe, vanaf zowel de lift of de trap.

Aan de balie worden slechthorenden ondersteund door een ringleiding. Een ringleiding zorgt ervoor dat slechthorenden met een hoortoestel beter geluid kunnen horen zonder storend omgevingsgeluid. (Bezoekers met een hoortoestel dienen dit even te signaleren aan de medewerkers zodat ze de balie ringleiding kunnen activeren). (vanaf september 2024 beschikbaar)

Personen in een rolstoel kunnen gemakkelijk aanschuiven aan het ‘onderrijdbare’ gedeelte van de balie. Tegelijkertijd is de balie ook ontworpen op maat van de baliemedewerkers zodat deze op dezelfde ooghoogte zitten als de bezoekers staan.

Loketten

Alle loketten zijn voorzien van een onderrijdbare tafel. Er is ook telkens gehoorondersteuning aanwezig.

Auditoria en vergaderzalen

Het Belpairegebouw beschikt over twee auditoria en diverse vergaderzalen.

Ondersteunend materiaal vergaderingen

Naast de geluidsversterking voor de balie zelf kan je aan de balie +1 een mobielgeluidsversterkend systeem uitlenen voor vergaderingen.

Restaurant

Alle uitgiftemeubels zoals de saladbar zijn onderrijdbaar. Daarnaast heeft het restaurant ook verlaagde kassameubels om gemakkelijk te kunnen afrekenen. Er is bovendien voor gezorgd dat iedereen makkelijk kan aanschuiven aan tafel. Bijvoorbeeld door voldoende manoeuvreerruimte tussen en aan de tafels, maar ook door ze onderrijdbaar te maken.

LIft

Er zijn verschillende liften in het gebouw aanwezig, de liften zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers. De spraaksynthese in de lift ondersteunt slechtzienden.

In de liftsassen zijn er bankjes, zodat personen die slecht te been zijn even kunnen uitrusten terwijl ze wachten op de lift.

Gangen en circulatieruimtes

In het gebouw zijn brede gangen en is er voldoende circulatieruimte. Niet enkel personen in een rolstoel zijn hiermee gebaat, ook een poetskarretje valt makkelijker te manoeuvreren tussen de werkplekken. De extra ruimte zorgt ervoor dat de werkplekken niet te dicht aaneensluiten.

Sanitair

Elke sanitaire blok heeft een aangepast toilet met grotere afmetingen, steunbeugels, een onderrijdbare wastafel en een alarmknop.

Op het gelijkvloers is er een aanpast toilet voor het auditorium, aan de polyvalente zaal zijn genderneutrale wc’s. Op de 1e verdieping zijn eveneens voor iedereen toegankelijke en genderneutrale toiletten. Ze zijn te vinden aan de hand van het pictogram ‘WC’. In het vergadercentrum (verdieping 3 en 5) zijn de aangepaste toiletten via een neutrale deur te bereiken. Ze bevinden zich dus niet in de dames- en herenblok.

Parkeergarage

Er zijn aangepaste parkeerplaatsen voor personeelsleden op verdieping -4 en -5 van de parking. Bezoekers met een handicap kunnen gebruik maken van de parking van Interparking. De aangepaste parkeerplaatsen zijn steeds in de buurt van de toegang naar de lift. Via de lift en de signalisatie kan men makkelijk de hoofdinkom van het gebouw bereiken. De plaatsen zijn groter dan gewone parkeerplaatsen met voldoende manoeuvreerruimte naast de wagen om te kunnen uitstappen of om een rolstoel in de koffer te kunnen leggen. Alle parkeerplaatsen zijn uitgerust met een laadpaal, dus ook de aangepaste parkeerplaatsen.

Fietsenstalling

Er zijn fietsenstallingen voor alle maten van fietsen. Er zijn ook laadpunten aanwezig om elektrische fietsen op te laden. In de buurt van de fietsenstalling zijn omkleed en doucheruimtes voor heren en dames. Er is ook telkens aangepast en genderneutraal sanitair.

Badgelezers, deurkrukken en bedieningsknoppen liften

Alle badgelezers, deurkrukken, liftbedieningsknoppen, ,… zijn zo geplaatst dat iedereen – ook rolstoelgebruikers – ze makkelijk kan gebruiken. Ze zitten op een voldoende afstand van een hoek zodat ze gemakkelijk te gebruiken zijn of er opstelruimte is.

De bedieningsknoppen van de ramen zijn vrij hoog, mogelijks is daar wat hulp nodig.

Deuren

De meeste deuren zijn uitgerust met een deurdranger: een mechanisme boven aan de deur, dat ervoor zorgt dat een deur automatisch weer dichtvalt. Dit is bijvoorbeeld zo voor de deuren van het sanitair en de branddeuren. Deze deuren met deurdrangers zijn afgesteld conform de regelgeving waardoor er weinig kracht nodig is om ze te openen. De deuren sluiten met vertraging en brengen zo het gebruiksgemak en de veiligheid in balans. Sommige deuren hebben ook een grote drukknop die met de elleboog kan bediend worden.

Bewegwijzering en contrasten

In de inkomhal zijn alle functies duidelijk en goed leesbaar bewegwijzerd aan de hand van grote verlichtingsletters.

Doorheen het hele gebouw is aandacht besteed aan het creëren van voldoende contrasten om bijvoorbeeld deuren duidelijk herkenbaar te markeren. Deurkaders hebben soms een andere kleur om de deur aan te duiden. Ook door de contrastmarkering op de glazen wanden en trappen vindt iedereen makkelijker de weg.

Andere nuttige ruimtes

  • EHBO-lokaal
  • Afkolflokaal
  • Stilteruimte: deze is momenteel nog niet ingericht maar wordt wel voorzien
  • Sportzaal: deze zaal situeert zich op 2 verdiepingen en is bereikbaar met een lift. Er is een sanitaire kern met een aangepaste douche en omkleedruimte (verdieping -0.5). Deze zijn genderneutraal.