Gedaan met laden. U bevindt zich op: Een gebruikertest zelf uitvoeren of uitbesteden Heerlijk Helder

Een gebruikertest zelf uitvoeren of uitbesteden

Een gebruikerstest kan worden uitgevoerd door de schrijver van de tekst (of iemand anders van de organisatie) of door een externe organisatie. Wat zijn de voordelen van beide mogelijkheden, en waar moet je op letten?

Zelf uitvoeren

Voordelen

  • Je hebt alles in eigen hand, waardoor je de test binnen een kortere termijn kunt uitvoeren dan wanneer je de test uitbesteedt.
  • Je bepaalt zelf de opzet van de test. Zo ben je er zeker van dat die een antwoord geeft op je vragen.
  • Je ervaart aan den lijve hoe mensen op een tekst reageren. Daardoor zul je meer geneigd zijn om hun reacties serieus te nemen dan wanneer je er kennis van zou nemen via een rapport van een extern onderzoeksbureau.
  • Je krijgt meer voeling met de doelgroep. Als je nieuwe teksten schrijft, ben je beter in staat om rekening te houden met de doelgroep.

Aandachtspunten

Een mogelijk probleem van zelf testen is dat je als schrijver te veel gehecht bent aan je eigen tekst. Daardoor neem je reacties van testpersonen mogelijk niet serieus.

Daarom is het belangrijk om de houding van een nieuwsgierige buitenstaander aan te nemen, zowel tijdens de opzet en uitvoering van het onderzoek als bij de analyse van de resultaten. Probeer je los te maken van de tekst en neem kritiek niet persoonlijk.

Betrek ook andere mensen bij de gebruikerstest die minder direct betrokken zijn geweest bij de ontwikkeling van de tekst. Buitenstaanders zien vaak dingen die je zelf over het hoofd ziet.

Uitbesteden

Voordelen

  • Je hoeft zelf weinig tijd te steken in de gebruikerstest.
  • Gespecialiseerde onderzoeksbureaus beschikken over veel ervaring en expertise om een gebruikerstest op te zetten en uit te voeren, testpersonen te selecteren, resultaten te analyseren en te verwerken.
  • De onderzoeker is een neutrale partij. Daardoor durven testpersonen mogelijk meer vrijuit te praten en kritiek te geven.

Aandachtspunten

Een mogelijk probleem van uitbesteden is dat de gebruikerstest niet de antwoorden oplevert die je beoogt.

Daarom moet je ervoor zorgen dat je actief betrokken bent bij de opzet van de gebruikerstest. Geef duidelijk aan wat je precies te weten wilt komen en bekijk het draaiboek of de vragenlijst voor de test kritisch.