Gedaan met laden. U bevindt zich op: Nieuwe functionaliteiten LPDC-module in het Loket voor Lokale Besturen vanaf juni 2023 Nieuwsberichten

Nieuwe functionaliteiten LPDC-module in het Loket voor Lokale Besturen vanaf juni 2023

Nieuwsbericht
20 juni 2023

Lees het overzicht van de recentste updates in de LPDC-module van het Loket voor Lokale Besturen.

Nieuwe concepten in de LPDC

Sinds 1 juni zijn er 420 nieuwe concepten beschikbaar in de LPDC. Alle concepten van producten en diensten uit de Interbestuurlijke producten- en dienstencatalogus (IPDC) waarvoor lokale besturen (mede-) bevoegd of (mede-) uitvoerend zijn, zijn nu in de LPDC beschikbaar om er eigen versies van te maken. Producten en diensten waarvoor lokale besturen niet (mede-) bevoegd of (mede-) uitvoerend zijn, zijn enkel beschikbaar in de IPDC.

Het overzicht van de concepten(opent in nieuw venster) kan je exporteren naar Excel via een knop bovenaan de pagina van de IPDC.

Mis je nog concepten? Bezorg ons via loketlokaalbestuur@vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie) een voorstel voor informatie die relevant kan zijn voor verschillende lokale besturen. Wij voegen dat voorstel toe als nieuw concept en zo wordt het voor alle lokale besturen beschikbaar.

Feedback op inhoud

Samen zorgen we ervoor dat de IPDC en de LPDC volledig, correct en heerlijk helder worden.

Heb je feedback op de inhoud van concepten? Laat het weten via:

Engelse vertalingen niet meer verplicht

Voor de producten en diensten die niet onder de Europese Single Digital Gateway Regulation (SDGR) vallen, is een Engelse vertaling niet relevant. Daarom zijn de velden voor de Engelse vertaling niet langer verplicht.

Let op: voor alle producten en diensten die wel onder de SDGR vallen en die het publicatiekanaal YourEurope hebben, blijven de Engelse velden verplicht. In het publicatiekanaal YourEurope moet je ook altijd een categorie aanduiden.

OCMW’s, VVMW’s, AGB’s, APB’s en IGS in de LPDC-module

Ook andere besturen kunnen sinds 1 juni hun producten en diensten beheren in de LPDC-module.

Had je eerder nog geen toegang tot het Loket voor Lokale Besturen? Dan moet je jouw lokale beheerder vragen om in het gebruikersbeheer van de Vlaamse overheid volgende toe te kennen:

 • Gebruikersrecht: Loket voor Lokale Besturen 
 • Context: Lokale Producten- en Dienstencatalogus (LPDC Gebruiker).

  Heb je al toegang tot het Loket voor Lokale Besturen? Dan heb je het gebruikersrecht Loket voor Lokale Besturen al. In dat geval moet de lokale beheerder het recht bewerken en er de nieuwe context aan toevoegen. Op Mijn profiel van het Gebruikersbeheer(opent in nieuw venster) (aanmelden met itsme of eID) van de Vlaamse overheid kan je zien wie je lokale beheerder is.
  Meer informatie nodig?

  IPDCv2 en IPDCv3

  Alle producten en diensten die in IPDCv2(opent in nieuw venster) zitten, zijn vanaf nu ook beschikbaar in IPDCv3(opent in nieuw venster). Beide catalogi worden up-to-date gehouden. De informatie die lokale besturen ingeven in LPDC stroomt enkel door naar IPDCv3.

  Nieuwe API om IPDCv3 te gebruiken

  Wil je graag je eigen informatie uit LPDC en IPDCv3 gebruiken voor je eigen website of beheersomgeving, dan kan je daarvoor de nieuwe API van IPDCv3 gebruiken. Vraag daarvoor een API-key aan.

  Houd er rekening mee dat je in je budget voor 2024 financiële middelen voorziet om je website of toepassingen die nu gebruik maken van de API van IPDCv2 over te schakelen naar de API van IPDCv3. We laten zeker nog tot ruim in de loop van 2024 de 2 catalogi naast elkaar bestaan. Daarna zullen we IPDCv2 afbouwen. We zullen hier tijdig over communiceren.

  Informeer nu al bij je websitebouwer, je toepassingsleverancier en je IT-collega’s om in te schatten hoeveel budget je moet voorzien en wanneer je het werk kan inplannen.