Gedaan met laden. U bevindt zich op: Beroepsprocedure tegen een tuchtsanctie Personeel

Beroepsprocedure tegen een tuchtsanctie

Statutaire personeelsleden van een gemeente, OCMW of provincie die het niet eens zijn met hun tuchtstraf of preventieve schorsing, kunnen beroep aantekenen bij de Beroepscommissie voor Tuchtzaken. Die commissie heeft geen hervormingsbevoegdheid. Ze kan de beslissing van de tuchtoverheid enkel bevestigen, vernietigen of ze kan de tuchtoverheid de kans geven om de procedure te herstellen via de bestuurlijke lus.​​​​​​

Start

Een personeelslid dat het niet eens is met de een tuchtstraf, start een beroepsprocedure op door aangetekend een beroepschrift in te dienen bij de Beroepscommissie voor Tuchtzaken. Het beroepsschrift moet:

  • binnen de 30 kalenderdagen na ontvangst van de bestreden beslissing worden ingediend
  • beargumenteerd zijn. Een beroep zonder argumentatie is onontvankelijk.

Verloop

  • Stap 1

    Ontvangst van aangetekend beroepsschrift

    Na ontvangst van een aangetekend beroepsschrift, vraagt de voorzitter van de Beroepscommissie het tuchtdossier schriftelijk op bij de tuchtoverheid.

  • Stap 2

    Bezorging aan Beroepscommissie

    De tuchtoverheid moet het tuchtdossier binnen de 7 kalenderdagen bezorgen aan de Beroepscommissie.

  • Stap 3

    Uitnodiging hoorzitting

    De Beroepscommissie nodigt het betrokken personeelslid samen met de tuchtoverheid uit voor een hoorzitting.

  • Stap 4

    Hoorzitting

    Het personeelslid en de tuchtoverheid krijgen allebei de kans om, eventueel bijgestaan door een raadsman, gehoord te worden door de Beroepscommissie. Als het personeelslid en de tuchtoverheid deze kans gehad hebben, maar niet aanwezig waren tijdens de hoorzitting, zal de Beroepscommissie de zaak bij verstek behandelen.

  • Stap 5

    Proces-verbaal

    Op het einde van de hoorzitting ontvangt elke partij een afschrift van het opgestelde proces-verbaal.

  • Stap 6

    Beslissing Beroepscommissie

    De leden van de Beroepscommissie voor Tuchtzaken beslissen bij meerderheid over het ingediende beroep.

  • Stap 7

    Afschrift van de beslissing

    Het betrokken personeelslid en de tuchtoverheid krijgen nadien tegelijk een afschrift van deze beslissing.

  • Stap 8

    Eventueel beroep tegen beslissing Beroepscommissie

    Iedere partij kan bij de Raad van State beroep aantekenen tegen de beslissing van de Beroepscommissie.

Beslissing

De Beroepscommissie voor Tuchtzaken kan 4 soorten beslissingen nemen:

  • beroep is onontvankelijk
  • beroep is ontvankelijk, maar ongegrond
  • beroep is ontvankelijk en gegrond
  • ze kan de tuchtoverheid de mogelijkheid geven om een onwettigheid in de bestreden beslissing te herstellen.

Het beroep is niet ontvankelijk als:

  • het na de beroepstermijn van 30 kalenderdagen wordt ingediend
  • het niet beargumenteerd is
  • het een aangelegenheid betreft waarvoor ze niet bevoegd is, bijvoorbeeld bij contractuele personeelsleden of leden van de brandweer of politie.

Als het beroepschrift aan alle voorwaarden en vereisten voldoet, zal de Beroepscommissie zich uitspreken over de grond van de zaak. Zo kan het zijn dat de Beroepscommissie het beroep gegrond verklaart. In dat geval wordt de bestreden tuchtstraf automatisch vernietigd. Als de Beroepscommissie oordeelt dat het beroep ongegrond is, bevestigt ze de beslissing van de tuchtoverheid.

De Beroepscommissie voor Tuchtzaken kan een tussenbeslissing treffen als er een herstelbare onregelmatigheid is vastgesteld. De tuchtoverheid krijgt dan de kans om binnen een bepaalde termijn procedurefouten te herstellen via de bestuurlijke lus.

  • Als de tuchtoverheid de beslissing niet binnen de vooropgestelde termijn hersteld heeft, dan deelt de Beroepscommissie aan alle partijen mee hoe het beroep verder zal behandeld worden.
  • Als de tuchtoverheid de beslissing niet herstelt, verklaart de Beroepscommissie het beroep gegrond en wordt de beslissing van de tuchtoverheid vernietigd.

De Beroepscommissie neemt deze beslissing enkel als het om kleine, niet wezenlijke, procedurele tekortkomingen gaat die binnen een korte tijdspanne kunnen worden aangepast.

Daarnaast moet het zeker zijn dat de Beroepscommissie het beroep, als de nodige aanpassingen gebeurd zijn, ongegrond zal verklaren. Een voorbeeld van een kleine, niet wezenlijke, procedurele tekortkoming is het feit dat er geen vermelding in de notulen zou staan dat de stemming geheim was en in besloten vergadering gebeurd is.

Termijnen

De Beroepscommissie voor Tuchtzaken moet zich binnen de 60 dagen na de dag van ontvangst van het tuchtdossier uitspreken over het beroepsdossier. Ze deelt de datum van ontvangst mee aan de tuchtoverheid en de indiener van het beroep. Ze kan deze oorspronkelijke termijn ook verlengen met een termijn van nog eens 60 dagen. In dat geval, brengt ze alle partijen op de hoogte van de verlengde termijn. Let wel: dit zijn termijnen van orde.