Gedaan met laden. U bevindt zich op: Verwarmen met stookolie: wat mag nog wel en wat niet meer?

Verwarmen met stookolie: wat mag nog wel en wat niet meer?

Sinds 1 januari 2022 mag u in bepaalde gevallen geen stookolieketel plaatsen of vervangen.

Welk verwarmingstoestel mag ik plaatsen?

Afhankelijk van het type gebouw en de beschikbaarheid van een aardgasnet, mag u wel of geen stookolieketel meer plaatsen. Dit geldt voor zowel woongebouwen als niet-residentiële gebouwen.

U kunt bij Fluvius nagaan of uw gebouw aansluitbaar is op het aardgasnet(opent in nieuw venster) en voor welke kostprijs.

Het Energiedecreet verplicht u echter niet om van stookolie over te schakelen op aardgas. Er zijn ook andere alternatieven voor stookolieketels.

 • Is er een aardgasnet beschikbaar waarop u kunt aansluiten?

  • Indien wel, dan mag u geen stookolieketel plaatsen. Kleine herstellingen aan bestaande toestellen blijven mogelijk.
  • Indien niet, dan mag u een stookolieketel plaatsen ter vervanging van uw oude verwarmingsketel.
  • Indien het niet duidelijk is, raadpleeg de toolaansluitbaarheid op het aardgasnet(opent in nieuw venster)’ van Fluvius. Na invullen van het adres van het gebouw, zijn 4 opties mogelijk:
  Uitkomst tool FluviusHet Energiedecreet zegt:
  Er ligt gas voor de deurEen stookolieketel plaatsen mag niet.
  Er ligt gas aan de overzijde van de straatEen stookolieketel plaatsen mag niet.
  Er is gas in de nabijheid

  Een stookolieketel plaatsen, is toegestaan.
  (Advies, in het geval de woning niet klaar is voor een warmtepomp: als aansluiten op gas technisch kan, kunt u de stap zetten naar een meer toekomstgerichte optie zoals een hybride warmtepomp.)

  Er is geen gas in de nabijheidEen stookolieketel plaatsen, is toegestaan.

  Tips:

  • Vraag in elk geval een gratis offerte aan, via de link ‘gasaansluiting aanvragen’, in de tool. Zo komt u te weten wat de exacte kostprijs is voor een gasaansluiting in uw situatie en of een aansluiting technisch mogelijk is (bijvoorbeeld via een onderboring of via de achterzijde van het gebouw).
  • Na het ontvangen van de offerte kunt u nog beslissen om de stap te zetten naar een meer toekomstgerichte oplossing, zoals een warmtepomp.

  Als u een nieuwe stookolieketel plaatst na 1 januari 2022, doet u er goed aan om zoveel mogelijk bewijsstukken te verzamelen van de stand van zaken op dat moment over de aansluitbaarheid op het aardgasnet.

  Bewijsstukken kunnen zijn: een screenschot van de uitkomst van de tool van Fluvius, een geldige aansluitingsaanvraag bij Fluvius, …

 • U mag geen stookolieketel meer plaatsen in nieuwbouw of gebouwen die een ingrijpende energetische renovatie ondergaan met bouwvergunningsaanvragen vanaf 1 januari 2022. Zelfs als er geen aansluiting op het aardgasnet mogelijk is.

  Een IER vindt plaats in een bestaand gebouw. Ook voor een vergunningsaanvraag van een IER van voor 2022 mag u vanaf 2022 geen stookolieketel laten plaatsen als een aardgasnet beschikbaar is.

Samenvatting van wat nog mag als alternatief voor een stookolieketel, bij nieuwbouw en renovaties. Weergave van de meest voorkomende toekomstgerichte alternatieven.

Wat wel en niet meer mag

Sancties

Eigenaars die toch een nieuw stookolietoestel installeren in de gevallen dat dit niet is toegelaten, riskeren een administratieve geldboete van 3.000 euro, vermeerderd met 2.000 euro per gebouweenheid.

De uiteindelijke verantwoordelijkheid ligt bij de klant. De klant die een stookolieketel laat vervangen of plaatsen in een situatie waar er geen stookolieketel mag geplaatst worden, loopt het risico op een boete. Voor een installateur is het aan te raden de klant alert te maken op het vervangings- en plaatsingsverbod van stookolieketels vanaf 2022.

Wie de boete ontvangt, hangt af van de situatie:

 • Nieuwbouw of ingrijpende energetische renovatie: boete voor de aangifteplichtige
 • Bestaand gebouw: boete voor de eigenaar of houder van een zakelijk recht
 • Bestaand appartementsgebouw met een collectieve ketel: boete voor de VME
 • Er zijn geen boetes voor de installateur, behalve voor het miskennen van de meldingsplicht, in het kader van handhaving.

Als iemand kiest voor een boete mag hij de stookolieketel laten staan en verder gebruiken.

Uitzondering: in het Energiedecreet zijn geen uitzonderingen of overgangsmaatregelen opgenomen: het vervangings- en plaatsingsverbod gaat in op 1 januari 2022. Het VEKA houdt bij haar handhavingsprocedure wel rekening met uitzonderlijke leveringsproblemen eind 2021.

Wetgeving

Wijziging van het Energiedecreet van 22/10/2021: artikel 3(opent in nieuw venster)

Veelgestelde vragen

Lees deze pagina in: