Gedaan met laden. U bevindt zich op: Verwarmen met stookolie: wat mag nog wel en wat niet meer?

Verwarmen met stookolie: wat mag nog wel en wat niet meer?

Sinds 1 januari 2022 mag u in bepaalde gevallen geen stookolieketel plaatsen of vervangen.

Welk verwarmingstoestel mag ik plaatsen?

Afhankelijk van het type gebouw en de beschikbaarheid van een aardgasnet ter hoogte van het gebouw, mag u wel of geen stookolieketel meer plaatsen. Dit geldt voor zowel woongebouwen als niet-residentiële gebouwen.

U kunt bij Fluvius nagaan of uw gebouw aansluitbaar is op het aardgasnet(opent in nieuw venster) en voor welke kostprijs.

Het Energiedecreet verplicht u echter niet om van stookolie over te schakelen op aardgas. Er zijn ook andere alternatieven voor stookolieketels.

 • Is er een aardgasnet beschikbaar ter hoogte van het gebouw, waarop u kunt aansluiten?

  • Indien wel, dan mag u geen stookolieketel plaatsen. Kleine herstellingen aan bestaande toestellen blijven mogelijk.
  • Indien niet, dan mag u een stookolieketel plaatsen ter vervanging van uw oude verwarmingsketel.
  • Indien het niet duidelijk is, raadpleeg de toolaansluitbaarheid op het aardgasnet(opent in nieuw venster)’ van Fluvius. Na invullen van het adres van het gebouw, zijn verschillende opties mogelijk:
  Uitkomst tool FluviusHet Energiedecreet zegt:
  Er ligt gas voor de deurEen stookolieketel plaatsen mag niet.
  Er ligt gas aan de overzijde van de straatEen stookolieketel plaatsen mag niet.
  Er ligt geen aardgas voor de deur en ook niet aan de overkant van de straat

  Een stookolieketel plaatsen, is toegestaan.

  Er ligt geen aardgas voor de deur maar de afstand tot het aardgasnet lijkt beperkt.Vraag een gratis offerte aan bij Fluvius, via de tool ‘aansluitbaarheid op het aardgasnet(opent in nieuw venster)’, zodat u weet welke kost bij een aansluiting hoort. Gaat het om een complexe aansluiting, stuur dan een e-mail naar veka@vlaanderen.be, met vermelding van uw adres en de informatie die u van Fluvius ontving.

  Tips:

  • Vraag in elk geval een gratis offerte aan, via de link ‘gasaansluiting aanvragen’, in de tool. Zo komt u te weten wat de exacte kostprijs is voor een gasaansluiting in uw situatie en of een aansluiting technisch mogelijk is (bijvoorbeeld via een onderboring of via de achterzijde van het gebouw).
  • Na het ontvangen van de offerte kunt u nog beslissen om de stap te zetten naar een meer toekomstgerichte oplossing, zoals een warmtepomp. Test of uw woning al klaar is voor een warmtepomp met de webtool ‘Warmtepompklaar’.

  Als u een nieuwe stookolieketel plaatst na 1 januari 2022, doet u er goed aan om zoveel mogelijk bewijsstukken te verzamelen van de stand van zaken op dat moment over de aansluitbaarheid op het aardgasnet.

  Bewijsstukken kunnen zijn: een screenschot van de uitkomst van de tool van Fluvius, een geldige aansluitingsaanvraag bij Fluvius, …

 • U mag geen stookolieketel meer plaatsen in nieuwbouw of gebouwen die een ingrijpende energetische renovatie ondergaan met bouwvergunningsaanvragen vanaf 1 januari 2022. Zelfs als er geen aansluiting op het aardgasnet mogelijk is.

  Een IER vindt plaats in een bestaand gebouw. Ook voor een vergunningsaanvraag van een IER van voor 2022 mag u vanaf 2022 geen stookolieketel laten plaatsen als een aardgasnet beschikbaar is ter hoogte van het gebouw.

Samenvatting van wat nog mag als alternatief voor een stookolieketel, bij nieuwbouw en renovaties. Weergave van de meest voorkomende toekomstgerichte alternatieven.

Wat wel en niet meer mag

Sancties

Eigenaars die toch een nieuw stookolietoestel installeren in de gevallen dat dit niet is toegelaten, riskeren een administratieve geldboete van 3.000 euro, vermeerderd met 2.000 euro per gebouweenheid.

De uiteindelijke verantwoordelijkheid ligt bij de klant. De klant die een stookolieketel laat vervangen of plaatsen in een situatie waar er geen stookolieketel mag geplaatst worden, loopt het risico op een boete. Voor een installateur is het aan te raden de klant alert te maken op het vervangings- en plaatsingsverbod van stookolieketels vanaf 2022.

Wie de boete ontvangt, hangt af van de situatie:

 • Nieuwbouw of ingrijpende energetische renovatie: boete voor de aangifteplichtige
 • Bestaand gebouw: boete voor de eigenaar of houder van een zakelijk recht
 • Bestaand appartementsgebouw met een collectieve ketel: boete voor de VME
 • Er zijn geen boetes voor de installateur, behalve voor het miskennen van de meldingsplicht, in het kader van handhaving.

Als iemand kiest voor een boete mag hij de stookolieketel laten staan en verder gebruiken.

Uitzonderingen

Er zijn geen uitzonderingen of overgangsmaatregelen opgenomen in het Energiedecreet. Wie over een oude stookolieketel beschikt, bereidt zich het best tijdig voor op het plaatsen van een nieuwe verwarmingsinstallatie.

Het VEKA houdt bij de handhaving wel rekening met uitzonderlijke leveringsproblemen eind 2021.

Veelgestelde vragen