Investeren in energiebesparing

Investeren in energiebesparing

Gaat u bouwen of verbouwen? Kies dan van bij de start voor energiezuinige installaties, technieken en materialen. Zo bespaart u later heel wat op uw energiefactuur.

Met een goede isolatie bespaart u de helft op uw verwarmingskosten. Isoleer zeker uw dak, maar ook raam-, muur- en vloerisolatie zijn belangrijk om uw woning energiezuinig te maken. Het loont ook de moeite om te investeren in isolerende ramen en hoogrendementsglas, een energiezuinige verwarmingsinstallatie (bijv. een condensatieketel of een warmtepomp), zonnepanelen, een warmtepompboiler of een zonneboiler.

Bouw- en verbouwprojecten waarvoor een bouwaanvraag of een melding nodig is, zullen altijd aan de energieprestatieregelgeving (EPB) moeten voldoen.

Bereken de terugverdientijd van uw investering

Hoeveel geld kunt u besparen met bijvoorbeeld een energiezuinige condensatieketel of een zonneboiler?

Op de Zonnekaart Vlaanderen kunt u (op basis van een adres) zien of een dak geschikt is voor zonnepanelen of een zonneboiler. Op basis van een adres biedt de Zonnekaart u een inschatting van de kostprijs van een installatie, terugverdientijd, winst per jaar, ...

Met de online energiewinstcalculators kunt u berekenen hoe snel u een investering kunt terugverdienen. U kunt de energiewinst berekenen van:

  • isolatie van een hellend dak
  • na-isolatie van een spouwmuur
  • vervanging van een oude stookketel (ouder danĀ 20 jaar) door een condensatieketel
  • vervanging van glas met hoogrendementsglas.

Lenen om te investeren in energiebesparende maatregelen

Soms hebt u niet onmiddellijk het geld beschikbaar om energiebesparende investeringen te doen. Maar zelfs met weinig spaargeld kunt u uw woning energiezuinig maken. Er zijn speciale leningen die u daarbij kunnen helpen.

Premies voor energiebesparende maatregelen

Investeren in energiebesparing wordt door de overheid nog steeds sterk aangemoedigd. Voor verschillende investeringen kunt u een premie krijgen.

Publicaties

Energiezuinig verbouwen : eerste hulp voor nieuwe eigenaars

De brochure geeft een overzicht van de belangrijkste ingrepen die een huis energiezuiniger maken en licht de talrijke premies en fiscale voordelen voor energiebesparende maatregelen bij de aankoop en de renovatie van een woning toe.

BENOveren: wat, waarom en hoe? (1 exemplaar)

BENOveren is BEter reNOveren dan gebruikelijk is. Met hogere ambities op het vlak van energieprestaties, goed gepland en met deskundig advies, zodat de verschillende renovatiestappen in de meest logische volgorde worden uitgevoerd, en ook latere renovatiestappen haalbaar blijven. Een geBENOveerde woning biedt vele voordelen op het vlak van leefkwaliteit, duurzaamheid, energiebesparing, onderhoud

Energie sparen vanaf 2019? Vraag je premie aan (1 exemplaar)

De brochure bevat een overzicht van de energiepremies en de leningen die in 2019 gelden als u energiebesparende maatregelen uitvoert: dakisolatie, muurisolatie, vloerisolatie, isolerende beglazing, zonneboiler, warmtepomp, totaalrenovatiebonus, collectieve renovatieprojecten ...

Energie sparen vanaf 2019? Vraag je premie aan (pakket 20 exemplaren)

De brochure bevat een overzicht van de energiepremies en de leningen die in 2019 gelden als u energiebesparende maatregelen uitvoert: dakisolatie, muurisolatie, vloerisolatie, isolerende beglazing, zonneboiler, warmtepomp, totaalrenovatiebonus, collectieve renovatieprojecten ...