Gedaan met laden. U bevindt zich op: Metadata: Juridisch nieuwbouwpotentieel Juridisch nieuwbouwpotentieel

Metadata: Juridisch nieuwbouwpotentieel

Bron

Departement Omgeving Vlaanderen

Definities

In het kader van een studie van Departement Omgeving werd een register onbebouwde percelen gegenereerd voor Vlaanderen, zowel voor 2014, 2019 en 2023. Op basis hiervan zijn vervolgens realisatiegraden berekend die gedifferentieerd zijn naar zowel bestemmingen als naar verschillende gebiedsindelingen. Het gaat hierbij om de totale voorraad aan percelen, niet enkel om percelen die te koop staan.

Onder het juridisch nieuwbouwpotentieel wordt het potentieel verstaan van de nog onbebouwde bouwgronden die juridisch-planologisch én in de praktijk bebouwbaar zijn.

Opmerkingen bij de kwaliteit

In 2019 is een eerste gebiedsdekkende methodiek opgesteld om tot een inschatting van het netto juridisch nieuwbouwpotentieel te komen van het vermoedensregister onbebouwde percelen (vROP). Die methodiek is echter zeer complex en steunt op statistische modellen, welke minder transparant zijn bij het interpreteren van de bekomen resultaten. In 2024 werd in een studie van Departement Omgeving de methodologie op conceptueel niveau vereenvoudigd en transparanter opgebouwd op basis van geometrische kenmerken van percelen en gebouwen en werd tegelijk een hogere nauwkeurigheid nagestreefd. De term vermoedensROP wordt gebruikt omdat deze ROP’s niet 100% nauwkeurig (kunnen) zijn, en niet tot op zeer gedetailleerd niveau op het terrein worden gecontroleerd. Daardoor verschilt het gebiedsdekkende vROP van de gemeentelijke ROP’s die zijn opgemaakt en bijgehouden door de gemeenten. Maar doordat de gemeenten niet allemaal op dezelfde manier omgaan met de opmaak en het bijhouden van hun ROP, is een vergelijking ervan om uitspraken te doen over het ROP op Vlaams niveau niet mogelijk. Bovendien laat de in deze studie opgestelde vROP methodiek toe om retroactief vROP’s te genereren voor jaartallen in het verleden, wat bij gemeentelijke ROP’s evenmin mogelijk is. De vROP’s hebben dus als pluspunt dat ze voor heel Vlaanderen én voor de verschillende gewenste jaartallen op dezelfde manier worden berekend, wat betekent dat er dus geen lokale verschillen in aanpak zijn die de resultaten moeilijk vergelijkbaar maken.

Naar de statistiek